lauantai 28. maaliskuuta 2020

Moderni Monetaarinen Teoria nousee vaihtoehdoksi



Moderni rahateoria huojuttaa talouskonsensusta

Lauri Holappa 20.7.2019

Uusi taloustieteen suuntaus on noussut voimakkaasti esille kansainvälisessä lehdistössä. Siitä on tehty toistuvasti juttuja New York Timesin ja Financial Timesin kaltaisiin lehtiin.

Moderni rahateoria eli MMT on 1990-luvulla kehittynyt jälkikeynesiläisen taloustieteen haara. Monet MMT:n perusajatuksista tulevat jälkikeynesiläisen teorian klassikoilta, kuten John Maynard Keynesiltä, Michal Kalec-kilta, Abba Lerneriltä ja Hyman Minskyltä. Perinteisestä jälkikeynesiläisestä teoriasta MMT kuitenkin eroaa siinä, että se antaa erityistä painoarvoa rahapoliittiselle suvereniteetille.

MMT:n mukaan rahapoliittisesti suvereeneja valtioita ovat kaikki, jotka laskevat liikkeelle oman valuuttansa, eivät ole velkaantuneet merkittävästi vieraassa valuutassa ja käyttävät kelluvaa valuuttakurssia.

MMT:ssä korostetaan, että rahapoliittisesti suvereenit valtiot eivät voi koskaan ajautua maksukyvyttömiksi toisin kuin muut valtiot, sillä ne pystyvät aina viime kädessä rahoittamaan kulutuksensa keskuspankkinsa avulla. Useimmiten tosin jo kansainväliset luotonantajat tiedostavat, että rahapoliittisesti suvereenien valtioiden velkakirjoihin ei liity maksukyvyttömyysriskiä ja niiden riskipreemiot ovatkin tämän vuoksi alemmat.

Lue koko juttu täältä!
___
29.3. 2020
Euroopan unioni on vaarassa menettää merkityksensä
Italian pääministerillä kovia lausuntoja EU:ta kohtaan – maailmassa jo yli 600 000 saanut koronan
Italian pääministeri Giuseppe Conte varoitti lauantaina julkaistussa lehtihaastattelussa, että koko Euroopan unioni on vaarassa menettää merkityksensä, jos se ei pysty vastaamaan koronakriisiin.

– Jos Eurooppa ei pysty nousemaan sille tasolle, jota tämä tilanne vaatii, koko Euroopan nykyinen rakenne menettää merkityksensä ihmisille, Conte suomi Il Sole 24 Ore -talouslehden haastattelussa.

Conten mukaan hän ja Saksan liittokansleri Angela Merkel ovat täysin eri linjoilla siitä, miten eri maita pitäisi tukea kriisissä.

Koko euroalue uhkaa syöksyä koronakriisin seurauksena syvään lamaan, mutta monien asiantuntijoiden mukaan Italiaa uhkaa täydellinen romahdus. Italian talous on euroalueen kolmanneksi suurin. Sen arvellaan supistuvan jopa seitsemän prosenttia.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti