sunnuntai 15. maaliskuuta 2020

"Yhteiskuntamme eivät tarvitse miljardöörejä"

Thomas Piketty: "Yhteiskuntamme eivät tarvitse miljardöörejä"

Miljonäärien tuloja voitaisiin  verottaa 80 tai 90 prosentilla, sanoo ranskalainen tähtiekonomisti Thomas Piketty. Historia on opettanut, että mikä kuulostaa dramaattiselta, myös toimii...

Der Standard -lehden haastattelu
András Szigetvari
15. maaliskuuta 2020, klo 7.00  (puoleenpäivään mennessä lehti oli saanut jo 473 viestiä kommenttina. Tekstin käännös IR)

Tiedotusvälineet puhuvat usein "tähtiekonomisteista", ja tämä on melkein aina hieman liioiteltua. Tämä ei päde Thomas Pikettyn kohdalla: Hänen vuoden 2013 kirjaansa "Pääoma 21.llä vuosisadalla" on myyty 2,5 miljoonaa kappaletta. Nyt hän lisää: Hänen toinen teoksensa "Capital and Ideology" (Pääoma ja ideologia) on juuri julkaistu saksaksi. Siinä hän yrittää hahmotella tapoja vähentää epätasa-arvoa.

STANDARD: Käytät kirjoissasi satoja tilastoja siitä, miksi epätasa-arvo on ongelma. Onko olemassa erityisen ikimuistoinen numero, josta meidän kaikkien pitäisi miettiä?
Piketty: Jos etsit ikimuistoisia numeroita, on parasta tarkastella varallisuuden keskittymisen kehitystä. Varallisuuden epätasa-arvo on vähentynyt Euroopan maissa, kuten Ranskassa tai Itävallassa, mutta se on pysynyt korkeana tähän päivään asti. Rikkaimman prosentin omistusosuus 1800-luvulta oli 60-70 prosenttia. Nykyään varakkaimmilla prosenteilla on 30–40 prosenttia varallisuudestaan. Joten se oli kohtuullinen kehitys. Minua huolestuttaa se, että väestön alempi puolikas ei vieläkään omista yli viittä prosenttia varallisuudestaan. 1800-luvulla se oli noin kaksi prosenttia. Joten jotain on parantunut myös täällä, mutta ei tarpeeksi.

STANDARD: Mikä on tämän ongelma yhteiskunnalle? Vaikka yksityinen varallisuus on jakautunut epätasaisesti, julkinen omaisuus on valtava: eläkkeet on turvattu, sairaalajärjestelmä toimii, useimmat koulut ovat hyviä.

Piketty: Se on totta. Mutta voisimme olla parempia. Kyse ei ole siitä, kenellä on kuinka paljon rahaa.Kyse on enemmästä: epätasapaino tarkoittaa, että elämämme mahdollisuudet ovat täysin erilaisia. Ne, joilla ei ole varallisuutta, voivat suunnitella ja hallita elämäänsä vain rajoitetusti. Joka kuukausi on pohdittava laskujen maksamista,  on otettava jokainen työ ja köyhällä ei ole käytännössä mitään neuvotteluvoimaa työnantajan kanssa.

STANDARD: Mainitsit, että kaikki oli 1800-luvulla paljon epätasa-arvoisempaa. Kuinka tuo muuttui?

Piketty: Periaatteessa uuden poliittisen ja sosiaalisen järjestelmän muodostumisen kautta ensimmäisen maailmansodan jälkeen. Tuolloin otettiin käyttöön asteittainen verotus, perustettiin sosiaaliturva ja eläkejärjestelmä. Mittasuhteet muuttuivat tätä kautta erilaisiksi.

STANDARD: Mitä tarkoitat?

Piketty: Esimerkiksi Yhdysvalloissa yksi edistyneimmistä tulo- ja perintöverojärjestelmistä otettiin käyttöön maailmansotien välisellä kaudella. Vuosina 1930–1980 tulomiljonääreiden verotus oli keskimäärin 81 prosenttia. Monet ihmiset eivät tiedä tätä, mutta yritän osoittaa kirjassani, että se toimi melko hyvin: erittäin korkeat verot vähensivät eriarvoisuutta ja kasvu oli suurta.

STANDARD: Kuinka se toimi?

Piketty: Korkeita veroja käytettiin julkisen infrastruktuurin, koulujen ja liikenteen investointien rahoittamiseen. Voimme oppia yhden asian tästä ajankohdasta: Yhteiskuntamme eivät tarvitse miljardöörejä kasvun tuottamiseksi. Tarvitsemme varmasti miljonäärejä ja jonkin verran eriarvoisuutta. Mutta ei äärimmäisiä muotoja. Ronald Reaganin johdolla 1980-luvulla tapahtui kurssin muutos, ja monet näistä suurimmista veroista poistettiin. Tämän taustalla oli ajatus, että näiden veronalennusten myötä talouden innovaatiot lisääntyisivät, yritykset investoisivat enemmän ja kasvu lisääntyisi ja kaikki hyötyisivät. Se vain ei toiminut.

STANDARD: Mitä päättelet tästä, millaisia ihanteellisen verojen tulisi olla esimerkiksi miljonääreille?

Piketty: Historiallisesta kokemuksesta sanoisin, että 80–90 prosenttia olisi hyvä. Mutta minun lähtökohtani ei ole niinkään, että jo aiemmin  löydetyt verokannat olisivat ihanteellissia nykyhetkeen. Haluan näyttää, että meidän pitäisi tarkastella taloudellisia kokemuksia yhdessä oppiaksemme niistä. Myös konservatiivisten poliitikkojen, jotka ravistavat päätään ehdotuksilleni, olisi hyväksyttävä, että meidän ei pidä keskustella vain ideologiaan perustuvista lähtökohdista, vaan tarkastella myös tosiasioita.

STANDARD: Kuinka hyödyllisiä historialliset kokemukset ovat? Pääomanliikkeet on sittemmin vapautettu. Varakas henkilö, jolla on korkeat verot yhdessä maassa, voi siirtää rahaa ulkomaille?

Piketty:Jos emme muuta pääoman virtaustapaa, emme voi itse asiassa panna täytäntöön korkeampaa verotusta. Mutta tähän on myös ideoita. Yhdysvalloissa kaksi demokraattista presidenttiehdokasta Bernie Sanders ja Elizabeth Warren ehdottivat kahdeksan prosentin vuosittaisen varallisuusveron käyttöönottoa miljardööreille ja heidän yhtiöilleen. Samanaikaisesti he haluavat luoda poistumisveron: jos haluat viedä vaurautesi pois Yhdysvalloista, voit tehdä sen, mutta joudut maksamaan 40 prosenttia veroa. Sen taustalla on ajatus, että vaurautta luovat ihmiset käyttävät maan infrastruktuuria, koulutusta, juridista ja sosiaalista järjestelmää. Se, että nämä ihmiset voivat yksinkertaisesti ottaa rahansa pois, on puhdas varkaus. Vaurauden rakentaminen on aina kollektiivinen prosessi, meidän pitäisi pitää tämä mielessä.

STANDARD: Sanot, että emme tarvitse miljardöörejä. Ihmiset, kuten Microsoftin perustaja Bill Gates tai Amazonin pomo Jeff Bezos, tekivät hienoa työtä, eikö niin?

Piketty: Mietin vain, onko järkevää, että yhteiskunnassa on enemmän miljardöörejä. Niitä oli paljon vähemmän 1980- ja 1990-luvuilla, mutta kasvu oli kaksinkertaista. Selitys, että enemmän miljardöörejä luo enemmän innovaatioita, ei yksinkertaisesti pidä paikkaansa.

STANDARD: Mitä ehdotat? Omaisuus pois  gateseilta ja bezoilta?

Piketty: Ei . Valta on jaettava. Jos varallisuusveroa olisi kahdeksan prosenttia, nämä ihmiset menettäisivät 80 prosenttia varallisuudestaan ​​kymmenessä vuodessa. Älä kuitenkaan huoli: Jotkut ostaisivat näiden yhtiöiden osakkeita ja valta jakautuisi.

STANDARD: Pelkoa on myös täällä: Jos perimme liian korkeita veroja, luovat ihmiset menevät muualle. Bezos keksisi Amazonin Bahamalla.

Piketty : Niin hänen pitäisi, siellä on kauniita rantoja. Mutta vakavasti: meidän on lopetettava tämä muutamien ihmisten pyhimyksinä pitäminen. Bill Gates ei keksinyt Microsoftin tietokoneita yksin, vaan tuhansien teknikkojen ja tietotyöntekijöiden avulla. Muuten, on tärkeää ymmärtää, että suurin osa Saksan, Itävallan ja Yhdysvaltojen yrittäjistä eivät ole miljardöörejä. Miljoonäärien lukumäärä on paljon suurempi. Jokainen, joka ansaitsee yhden tai kahden tai 20 miljoonan omaisuuden, on erittäin menestyvä. Juuri nämä keskisuuret yrittäjät pitävät taloutta vauhdissa, eivät superrikkaat.

STANDARD: Ehdotat, että  kaikille 25-vuotiaille annettaisiin 120 000 euroa. Mistä tämän rahan pitäisi tulla, mikä on ajatuksen taustalla? Ja ennen kaikkea: mitä nuorten tulisi tehdä niin suurella rahalla?

Piketty: Sama kuin rikkaat lapset, jotka saavat perintöä: se on heidän vastuullaan. Ottaisin rahaa tulojen ja verojen progressiivisesta verotuksesta. Tämä toimenpide ei lopeta eriarvoisuutta. Itävallan tai Ranskan kaltaisissa maissa puolet väestöstä saisi 120 000 euroa. Laskelmieni mukaan ihmiset, jotka olisivat perineet miljoonan ennen tätä uudistusta, saisivat edelleen siitä 650 000 euroa.

STANDARD: Mutta miksi et ottaisi tätä rahaa ja sijoittaisi sitä esimerkiksi valtion infrastruktuuriin?

Piketty: Koska luotan ihmisiin. Uskon yksilön vapauteen. Ehdotan osallistavaa sosialismia: Haluan enemmän työntekijöiden oikeuksia, mutta haluan myös enemmän yksityistä vaurautta ihmisille kohtuullisessa määrin. Tämä on hyvä tie hyödyntää maksimaalisesti yksilön vapautta. 
(András Szigetvari, 14. maaliskuuta 2020)

Thomas Piketty on Pariisin École d'Economie laitoksen professori ja École des Hautes Études en Sciences Sociales instituutin professori. Piketty oli perjantaina 13.3. 2020 Wienin työkamarin kutsusta esittelemässä uutta kirjaansa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti