tiistai 31. maaliskuuta 2020

"Olen hyvinvointivaltion kasvatti - ja kiitollinen siitä"

Tässä pääministerimme Sanna Marinin tekstiä viime vuoden puolelta, jolloin hän joutui ottamaan vastuuta SDP:n hallitusryhmästä puheenjohtaja Antti Rinteen ilmoitettua vetäytyvänsä tehtävästä Keskustapuolueen merkittävien vaikuttajien vetäesssä häneltä pois luottamuksen. Tämä kirje kävi myös Sanna Marinin esittäytymisestä SDP:n puolueväelle mahdollisena SDP:n seuraavana puheenjohtajana ja uutena pääministerinä. Tässä historian lehdet havisevat...

Olen hyvinvointivaltion kasvatti ja kiitollinen siitä, millä tavoin yhteiskunta on minua tukenut elämäni vaikeinakin aiko- ja kiitollinen siitä"ina. Olen saanut elää turvallisen lapsuuden, kouluttautua ja tavoitella unelmiani. Sen mahdollistaminen kaikille on ajanut minut mukaan politiikkaan. Tiedän omakohtaisesti hyvinvointivaltion merkityksen ja sen, että me sosialidemokraatit olemme sen parhaita puolustajia.

Hyvinvointivaltio merkitsee minulle vapautta, tasa-arvoa ja solidaarisuutta. Ihmisen vapautta tehdä ja saavuttaa asioita riippumatta hänen taustastaan. Mahdollisuutta hyvään elämään, riittävään toimeentuloon ja yhteiskunnalliseen osallistumiseen. Solidaarisuus on yhteisvastuuta ihmisistä ja ympäristöstä. Tulevillakin sukupolvilla tulee olla mahdollisuus hyvään ja ihmisarvoiseen elämään.

Nämä arvot ovat ohjanneet minua toimiessani puolueemme varapuheenjohtajana. Kuten tiedätte, työ ei ole aina ollut helppoa. Viime keväänä vaalien lähestyessä minun oli johdettava puoluettamme. Tehtävässä oli onnistuttava, sillä Suomelle oli saatava uusi suunta. Vaikeana hetkenä sain koko kentän täyden tuen ja sen avulla onnistuimme yhdessä.

Meidän johdollamme rakennettiin hallitusohjelma, joka parantaa pienituloisten toimeentuloa, panostaa koulutukseen ja vähentää eriarvoisuutta yhteiskunnassa. Hallitusohjelma pohjaa vahvasti ohjelmatyöllemme, jota lukuisat puolueemme jäsenet ovat olleet valmistelemassa.

Kuluneen hallituskauden ajan olen saanut kunnian toimia liikenne- ja viestintäministerinä. Tänä aikana olen valtioneuvoston jäsenenä vienyt hallitusohjelmaa eteenpäin sekä johtanut ministeriötä. Keskeistä tässäkin työssä on vastuun kantaminen ja kyky yhteistyöhön.

Elämme parhaillaan hyvin poikkeuksellisesta tilannetta Suomessa. Meille sosialidemokraateille keskeisintä on jatkaa työtämme tasa-arvoisemman ja oikeudenmukaisemman yhteiskunnan rakentamiseksi. Nyt pitää katsoa eteenpäin. Meidän täytyy vahvistaa suomalaisten luottamusta työhömme. Uskon, että pääministerinä ja teidän tuellanne pystymme siihen.

Hyvä toveri, siksi pyydän tukeasi valinnalleni SDP:n pääministeriehdokkaaksi tulevassa puoluevaltuuston kokouksessa. Tuellanne olen työhön valmis.

Älä epäröi ottaa yhteyttä minuun. Haluan kuulla ajatuksesi.

Sanna Marin
_____________________

1.4. 2020
Mikko Lund:

Suomalainen politiikka herättää kansainväistä kiinnostusta naisten johtaman hallituksen vuoksi.
Cool, calm and collected. Tyynesti maataan pandemian läpi luotsaavaa pääministeriä esitellään Vogue-lehdessä kuin yhtä maailman ihmeistä. Toimittaja Siri Kalen kirjoittamasta jutusta käy ilmi, että Sanna Marin on yhtä aikaa tavallisen oloinen kolmekymppinen uraäiti ja samalla hyvin erityinen. Tällä viikolla printtilehdessä ilmestyvän jutun voi lukea jo Voguen nettisivuilla(siirryt toiseen palveluun).

Marin-jutusta uutisoi ensimmäisenä musiikkilehti Rumba.

British Vogue, Rihanna, Sanna Marin
British Voguen kansi. Lehti ilmestyy 3. huhtikuuta. British Vogue
Maailman tärkeimmässä muotilehdessä puidaan usein myös politiikkaa ja muita ajankohtaisia aiheita. Tuoreessa Voguessa kerrataan Sanna Marinin nousua pääministeriksi ja poikkeustilajohtajaksi.

– Asiat menivät juuri niin kuin en suunnitellut, Marin kertoo lehdelle.

Ensin hänet temmattiin pääministeriksi väistyvän Antti Rinteen tilalle. Marin nousi Suomen politiikan huipulle vain vähän sen jälkeen, kun hän oli kieltäytynyt kisaamasta puolueensa johtajuudesta.

Pian tapahtui jotain vielä odottamattomampaa. Kiinan Wuhanista alkoi levitä virus, jonka torjumiseksi myös Suomen tuli ottaa käyttöön valmiuslait ja monet uudet säännöt.

Naisten hallitsema Suomi ylitti uutiskynnyksen
Voguen mukaan Sanna Marin ylitti uutiskynnyksen jo ennen koronavirusta. Alle neljännes maailman parlamentaarikoista on naisia. Suomen hallitukseen nousseiden puolueiden johtajista neljä viidestä on alle 35-vuotiaita naisia. Yhtäkkiä suomalainen politiikka nousi valokeilaan. Se näyttäytyy harvinaislaatuisena ja jännittävänä, kertoo Vogue.

– Sukupuoleni on aina ollut keskiössä, kun poliittista uraani on ruodittu, Marin kertoo lehdessä.

– Toivon, että jonain päivänä ollaan tilanteessa, jossa sillä ei ole enää väliä



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti