perjantai 6. maaliskuuta 2020

Kasvava terveyskriisi Kreikassa




Uusi tutkimus paljastaa kasvavan terveyskriisin Kreikassa
Kirjoittanut George Gallanis
27. helmikuuta 2020

Kreikkalaiset työntekijät ovat joutuneet  kohtaamaan kasvavan terveyskriisin, joka on seurausta  hyökkäyksestä kansalliseen kansalliseen terveysjärjestelmään (ESY).

Vuosien säästötoimenpiteet ovat syösseet suuren määrän työntekijöitä ja nuoria köyhyyteen ja työttömyyteen. Voittoa tavoittelemattoman tutkimuslaitoksen, diaNEOsis, julkaisema uusi tutkimus maalaa tuhoisan kuvan työntekijöiden terveyteen kohdistuvista pahanlaatuisista vaikutuksista ja heidän mahdollisuuksistaan ​​saada terveydenhuoltoa.

Tutkimuksessa todetaan, että "terveyspalvelujen saatavuuden ja käytön vaikeudet ovat kasvaneet etenkin niille, jotka tarvitsevat niitä eniten, vaarantaen siten tasa-arvon ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden elementin."

 ”Uusi kansallinen terveydenhuoltojärjestelmä” otsikoidun tutkimuksen mukaan joka viides kreikkalainen ei pysty kustantamaan itselleen terveyspalveluista tarvittaessa; joka kolmas syöpäpotilas ei pysty käymään lääkärissä säännöllisesti, kun taas joka neljäs on vaikeuksissa tarvitsemansa lääkkeen saamisessa; ja kuudella kymmenestä diabeetikosta on vaikeuksia maksaa diabetes-hoidostaan.

Tätä pahentaa kreikkalaisten työntekijöiden kasvavat sairaudet, jotka ovat säästötoimenpiteiden seurausilmiö. Lähes joka neljällä kreikkalaisella on jonkinlainen krooninen sairaus, seitsemän kymmenestä on lihavia tai ylipainoisia, neljä kymmenestä on “fyysisesti passiivisia” - he eivät harjoita minkäänlaista liikuntaa.

Tutkimuksen mukaan Kreikka käyttää 5 prosenttia bruttokansantuotteestaan ​​kansanterveyteen, kun taas Euroopan unionin (EU) keskiarvo on 7 prosenttia. Panhellenic Medical Association totesi viime vuonna, että "jokaisen terveydenhuoltojärjestelmän turvallinen vähimmäisraja, kuten olemme toistuvasti korostaneet, on 6 prosenttia BKT: stä".

Samaan aikaan tilannetta, jonka edessä on 9,7 prosenttia kreikkalaisista perheistä ja jotka käyttävät rahaa terveydenhoitoon, kuvataan katastrofaaliseksi - kun se ylittää tietyn osan tuloista, mikä tarkoittaa, että heillä ei ole varaa terveydenhuoltoon.

Tutkimuksen tekijät määrittävät terveydenhuoltokriisin kohdistuvan rahoituksen leikkaamiseen, vajaakäyttöön ja huonoon hallintoon, jonka lähde liittyy vuosikymmenen kestäneisiin  säästötoimenpiteisiin.

Näennäisesti vasemmistolainen Syrizan hallitus leikkasi terveysmenoja neljän valtavuotensa ajan. Sen vuoden 2019 terveysministeriön budjetti oli 3,9 miljardia euroa (500 miljoonaa euroa vähemmän kuin vuoden 2015 talousarvio, kun Syriza tuli ensimmäistä kertaa valtaan) ja noin puolet terveydenhuollon menoista vuonna 2009. Tämä oli vuosi ennen Kreikan allekirjoittamaa säästösopimusta. Ohjelma tehtiin EU: n, Kansainvälisen valuuttarahaston, Euroopan keskuspankin ”troikan” kanssa, ja se johti vuosien tuhoisiin hyökkäyksiin elintason laskemiseksi.

Kahden terveydenhuollon ammattiliiton syyskuussa 2014 toimittamien tilastojen mukaan 850 lääkäriasemaa oli jo lakkautettu kriisin alusta lähtien, 10 000 sairaalasänkyä poistettiin ja 30 000 ensisijaista virkaa vähennettiin. Yksitoista sairaalaa suljettiin ja 6000 julkisen klinikan lääkäriä lomautettiin. Mielenterveydenhuollon rahoitus väheni 55 prosenttia. Vuoteen 2015 mennessä 3 miljoonalla kreikkalaisella, noin neljänneksellä väestöstä, ei ollut sairausvakuutusta eikä oikeutta saada valtion rahoittamaa terveydenhuoltoa.

Kreikan terveydenhuoltojärjestelmään kohdistetut leikkaukset ilmenevät työntekijöiden odotettavissa olevan eliniän supistumisena. Julkaistun  Lancet-tutkimuksen mukaan heinäkuussa 2018 kuolleisuus kreikkalaisten työntekijöiden keskuudessa  aikavälillä 2012-2018  oli 17,7 prosenttia vain kuudessa vuodessa. Lancet Tutkimuksessa on yhdistänyt kuolemien  nousun  terveyspalvelujen leikkaamiseen. Tutkimuksessa todetaan, että ”monet lisääntyneistä kuolinsyistä  Kreikassa ovat mahdollisesti yhteydessä heikentyneeseen hoitoon, kuten HIV, kasvaimet, maksakirroosi, neurologiset häiriöt, krooninen munuaissairaus, ja useimmat sydän- ja verisuonisairaustyypit. ”

DiaNEOsis-tutkimuksen kuvailemat heikentyneet olosuhteet osoittavat selvästi, että Kreikan kuolleisuus voi vain pahentua.

Viimeinen vuosikymmen osoittaa, että Syriza ja Kreikan hallitsevan eliitin perinteiset puolueet edustavat kaikkia finanssieliitin etuja. Tämä on tapahtunut toimimalla troikan puolesta. Sosiaalidemokraattinen PASOK-hallinto vastasi ensimmäisestä viidestä säästöohjelmasta, joka päästi vuosikymmenen kestäneen sosiaalisen vyörytyksen valloilleen. Työttömyys, kodittomuus ja köyhyys saavuttivat tason, jota ei ole nähty vuosikymmenien aikana.

Syriza tuli valtaan vuonna 2015 lupauksella, että se aikoo torjua säästötoimenpiteitä, ennen kuin se nopeasti petti joukot ja pani täytäntöön EU: n säästödiktaatit. Nuorten työttömyysaste nousi nopeasti ja on tällä hetkellä noin 35 prosenttia, kun taas Kreikan aikuisväestön työttömyysaste on 17 prosenttia. Syriza vahvisti Kreikan poliisikoneistoa, jota se käytti mielenosoitusten aikana työntekijöitä ja opiskelijoita vastaan ​​sekä sodasta pakenevia avuttomia pakolaisia ​​vastaan.

Tämän päivän hallitseva konservatiivisen "Uuden Demokratian" (ND) hallitus jatkaa hyökkäyksiä työväestöä vastaan . Se on heikentänyt valtiota ja hyökkänyt raa'asti pakolaisia ​​vastaan. ND: n uusi talousarvio jättää kansallisen terveydenhuoltoalan budjetin ennalleen viime vuodesta, mutta alentaa vain Syziran budjetin yhtiöverokantaa, joka oli vain 29, vielä alhaisempaan 24 prosenttiin. Pääministeri Kyriakos Mitsotakis on luvannut alentaa sen 20 prosenttiin. ND: n pyrkimys toteuttaa uusia verovähennyksiä maksetaan leikkauksilla sosiaalisiin ohjelmiin, mukaan lukien lisäleikkaukset kansanterveysjärjestelmään.

Terveydenhuollon tuhoisan hyökkäyksen inhimilliset kustannukset voivat olla vielä korkeammat koronaviruksen leviämisen olosuhteissa. Kreikan "Reportteri" verkkosivuilla totesi tiistaina ”Kolme epäillyistä koronaviruksesta on nyt raportoitu Kreikassa. MEGA-TV-verkon mukaan yksi uhreista on Ateenan Aghia Sofian lastensairaalassa. Toinen uhri kiirehtii parhaillaan Attikonin sairaalaan, kun taas kolmas on merivoimien merimies, joka on sijoitettu eristykseen Sotirian sairaalaan. "

Alustavien kokeiden havaittiin olevan negatiivisia. Keskiviikkona Thessalonikin pohjoisessa kaupungissa ilmoitettiin ensimmäisestä vahvistetusta koronavirustapauksesta, kun taas toisesta tapauksesta ilmoitettiin Pohjois-Makedonian tasavallan rajaseudulla.

Ateenan Makedonian uutistoimiston mukaan Thessalonikin apteekeilta on ollut loppumassa kasvonaamarit.

Euractive kertoi eilen: ”Yli 10 erilaista varautumissuunnitelmaa koronaviruksen leviämiseksi maassa ovat valmiita toteuttamaan pelastuspalvelun pääsihteeristöllä. Jokainen niistä perustuu erillisiin skenaarioihin, jotka koskevat esiintymisaluetta ja leviämisen määrää. " Skenaario, jossa pandemia leviää yhdessä kahdesta suurimmasta kaupungista - Ateenasta ja Thessalonikista - suunnittelee poliisin ja asevoimien aktivointia, toimenpiteitä suurten rakennuselementtien asettamista liikenteen estämiseksi ja metroaseman sulkemiseksi. "


__________

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti