keskiviikko 22. elokuuta 2018

Puna-puna-vihreä koalitiosopimus Berliinissä

Löysin Seppo Tuovisen vihjeen perusteella 23.8. 2018  merkittävän linkin puna-puna-vihreä yhteistyöstä - kysymys on 250-sivuisesta sopimusluonnoksesta Berliinissä, Saksan pääkaupungissa, mikä tekee siitä merkittävän. Tästä sopimuksesta näyttää olevan kirjoitus myös die Welt-lehdessä, mutta se on rajoitettu vain tilaajille.

Berliinissä sosialidemokraatit ovat hallinneet yhdessä porvarillisen CDU:n kanssa itseasiassa uusliberaalin politiikan merkeissä jo pitkään; julkista sektoria on supistettu merkittävästi, Berliinin palveluita on yksityistetty ja lisäksi on päätetty "velkajarrusta", mikä tarkoittaa velanoton tiukkaa rajaamista, vaikka rahaa saavat myös julkisen sektorin hankkeet edullisesti. Tämä koalitio-ohjelma sisältää vahvoja toimia julkisen sektorin elvyttämiseksi, uusien toimien perustamista palveluihin, sanalla sanoen täyskäännöstä Berliinin politiikkaan.

Tätä koalitio-ohjelmaa ei ole vielä ryhdytty panemaan täytäntöön, välissä taitavat olla vaalit Berliinissä. Kysymys on siis Saksan pääkaupungin ratkaisuista. SPD:n sivuilta en löytänyt mitään mainintaa tästä koalitiosopimuksesta. SPD:llähän on voimassa periaatepäätös, jonka mukaan DDR:n perillisen "die Linken" kanssa yhteistyötä ei liittovaltion tasolla tehdä. Berliini edustaa siis tässä suhteessa uutta avausta.

Mainittava on myös, että sopimus koskee berliiniläistä paikallispolitiikkaa ja siinä ei taida olla periaateosuutta Eurooppa-politiikkaan. Visio tässä suhteessa odottaa vielä avautumistaan...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti