torstai 23. elokuuta 2018

Hallitus tekemässä kuntakuprua

23.8. 2018
Puheessaan Sos.-dem. Eduskuntaryhmän syyskauden aavauskokouksessa eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman myös nosti esiin huolensa kuntatalouden tilanteesta. Hallitus on pettämässä lupauksensa siitä, ettei se omilla toimillaan heikennä kuntien asemaa. Lindtmanin mukaan Orpon budjettiesitykseen on piilotettu tuntuva kuntakupru.

- Hallitus aikoo ensi vuoden budjetissa leikata roimasti kuntien valtionosuuksia ja toteuttaa tukun muita kuntiin kohdistuvia leikkauksia. Kokonaisuudessaan hallitus heikentää toimillaan kuntataloutta ensi vuonna noin 400 miljoonalla eurolla.

Lindtmanin mukaan hallitus vaikeuttaa kuntien asemaa tilanteessa, jossa kuntien menopaineet kasvavat jatkuvasti. Vanhuspalvelut vaativat lisää resursseja ja korjausvelka luo paineita kuntatalouteen. Hallitus myös käy kuntien kukkarolla tilanteessa, jossa kuntien verokertymä ei tule tänä vuonna juuri kasvamaan viime vuodesta.

- Hallitus on viime töikseen jättämässä perinnöksi kuntatalouteen aukon, joka saattaa tarkoittaa monissa kunnissa uusia leikkauksia ja veronkorotuksia. Ne näkyvät meidän jokaisen arjessa. Ne näkyvät suomalaisten hyvinvoinnissa ja tulevaisuuden kilpailukyvyssä.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman puolusti voimakkaasti presidentti Niinistöä puheessaan eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Vaasassa ja piti hyvänä asiana sitä, että Niinistö jatkaa Koiviston, Ahtisaaren ja Halosen tavoin aktiivisena toimijana. Hänen mukaansa presidentti on hoitanut ulkopolitiikkaa menestyksellisesti ja Suomen etujen mukaisesti.

14.11. 2018

Kansanedustaja Kristiina Salonen sanoo, että "moni kunta tekee ensi vuoden budjettia nyt hyvin kummallisessa tilanteessa. Toisaalta kuntatalous on vahvistunut ja monilla alueilla saadaan hyviä uutisia elinkeino- ja työllisyysrintamalla. Kuitenkin kuntien talouden ennustamisessa on vaikeuksia.

– Ensi vuonna valtionavut alenevat 3 %, ja peruspalvelujen valtionosuudet 2 % tämänvuotisesta. Samaan aikaan lähes jokaisessa keskikokoisessa kunnassa väestö ikääntyy ja siitä johtuen myös palveluntarve kasvaa. Sen vuoksi nyt ollaan kovalla hädällä suunnittelemassa lisää palveluiden leikkauksia, kuten poliklinikkatoimintaa Raumalla. Tämä kuntatalouden vaikea yhtälö tulee ratkaista suunnitelmallisesti, eikä tehdä hätiköityjä leikkauksia oikaistakseen yhden vuoden taloutta, Salonen sanoo.

Salonen peräänkuuluttaa maan hallitukselta toimenpiteitä tällaisten etukäteissäästöjen peruuttamiseksi.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti