torstai 9. elokuuta 2018

Viisi sinnikästä myyttiä valtiontaloudesta



Taloussanomien toimittaja Jan Hurri purkaa myyttejä valtiontaloudesta:

Ensimmäisen myytin voi kiteyttää harhakuvaan, että ”valtiontalous toimii kuten kotitalous”. Tästä seuraa yhtä harhainen johtopäätös, jonka mukaan valtion vastuullinen taloudenpito tulee perustaa samoille periaatteille kuin vastuullinen kotitalouden pito.

Tästä myytistä kumpuavat esimerkiksi sellaiset vakioväittämät kuin ”ei voi vuodesta toiseen kuluttaa enemmän kuin tienaa” ja ”suu on pantava säkkiä myöten”.


Päivän lehdessä 9.8. 2018 valtionvarainministeri Orpo perustelee kireää ehdotusta vuoden 2019 budjetiksi juuri yhdellä näistä myyteistä:
"Orpon mukaan velkaantumista pitää vähentää tulevaisuudessakin kunnianhimoisesti. ”Emme voi elää näin vahvassa talouden vireessä tulevien sukupolvien piikkiin”, Orpo sanoo."

Uuninpankkopoika Saku Timonen puuttui tähän Orpon puhtaasti uusliberalistiseen ajattelutapaan blogissaan jo  8.8. 2018:
"Hallitus jatkaa veropohjan heikentämistä keventämällä työn verotusta ja paikkaa vajeen lisäämällä tasaverotusta. Verojen keventäminen on näin vaalien alla niin tärkeää, että hallitus on valmis ottamaan lisää velkaa, vaikka puheidensa mukaan yrittää koko ajan vähentää velanottoa. Syyllisiksi tähän pelleilyyn on tietenkin löydetty työttömät, jotka ovat ihanteellinen kohderyhmä. Heitä on julkisesti syyllistetty laiskoiksi syöttiläiksi jo niin monta vuotta, että heitä voidaan surutta ruoskia lisää."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti