maanantai 20. elokuuta 2018

Kaupallistamisen karut seuraukset

Helsingin Sanomat Britanniasta 20.8. 2018: 

Helsingin Sanomien kirjeenvaihtaja Annamari Sipilä antaa karun kuvauksen Britannian vuosikymmeniä jatkuneesta yksityistämisestä ja julkisen sektorin alasajosta:

"Yksityistäminen on jatkunut jo vuosikymmenet, mutta kansan tukea tuloksille ei ole.

YouGov-mielipidemittaus­yhtiön toukokuussa vuonna 2017 tekemän kyselyn mukaan yli puolet briteistä haluaa energia- ja vesiyhtiöt takaisin valtion johdettaviksi.

Vankimmin valtion hallussa halutaan pitää poliisilaitos, terveydenhuoltojärjestelmä, armeija ja koulut. Jo yksityistettyä postia toivotaan sitäkin takaisin julkiselle puolelle."
---
Ilpo Rossi Facebookissa JHL:n jäsenten keskusteluryhmässä:
Yksityistämistä vastaan on JHL:ssä ja sen edeltäjissä taisteltu jo toistasataa vuotta; Sosialidemokraattien Forssan ohjelmassa vaadittiin, että kunnallisia tehtäviä ei anneta "välikäsille". Friedmanilainen monetaristinen yksityistäminen ja kaupallistaminen pääsi alkuun viimeistään 1970-luvun alussa ja siitä saakka julkisen sektorin työntekijät, toimenhaltijat ja virkamiehetkin ovat varoittamasta päästyään varoittaneet yksityistämisen ja kaupallistamisen vaaroista. Nyt hallitus jopa perustuslakia uhmaten aikoo ajaa kaupallisuuden periaatteet voimalla suomalaiseen terveydenhoitoon ja sosiaalipalveluihin. Helsingin Sanomien raportti Lontoosta on kuvaus vuosikymmeniä "privatisointia" harrastaneen Britannian surkeasta tilasta...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti