lauantai 2. helmikuuta 2019

Kaksi maailmaa törmäyskurssilla

Seppo Tuovinen: 
HAKARISTIN VARJOSSA - ONKO TOTALITARISMI PALAAMASSA EUROOPPAAN?

Pertti Rönkkö Havaintoja Saksanmaalta kirjoittaa Natsi-Saksan historiasta: "Alle 14-vuotiaat ammuttiin, 14-15-vuotiaat saatettiin jättää eloon, 16-45-vuotiaat pakotettiin orjatöihin, naiset murhattiin viimeistään 55- ja miehet 65-vuotiaina, sairaat surmattiin tai annettiin kuolla hoitamattomina itsekseen Tässä ote saksalaisten natsien keskitysleirien toimintaohjeista. Kaikki tämä hakaristin varjossa."

Pertti Rönkön kirjoitus on pysäyttävä. Olen itse tehnyt havaintoja Suomessa, Ne, jotka eivät hyödytä yhteiskuntaa halutaan syrjään tänäänkin, Heidät halutaan näkymättömiksi. Pois silmistä kuten vanhukset, alkoholi- ja huumeongelmaiset, pitkäaikaistyöttömät, vammaiset, sairaat, muuten hädässä elävät köyhät syrjäytyneet. Olemmahan Suomessakin kuulleet puheita valtaapitäviltä "ihmisroskista".

Pääomien valta määrää nyt tahdin. Kaikki työelämästä lähtien alkaa olla alistettu markkinoille.Kilpailutuksen ideologia on viety äärirajoille meilläkin niin kuin esimerkiksi vanhus- ja vammaispalveluissa olemme viime aikoina nähneet. Tänään Aamulehti otsikoi jutun: "Vakavasti sairas lempääläisrouva toimitettiin Acutasta kotiinsa: Virui puolitoista vuorokautta ennen kuin hoivakodissa alettiin kaivata häntä, kuoli samana iltana". Eikö tämä ole heitteille jättö?

Demokratia ja kansalaisoikeudet ylipäätään ovat vaarassa monissa EU:n jäsenmaissa kuten Unkarissa, Puolassa, Tsekissä, Italiassa, Itävallassa. Perustuslakia eikä ihmisoikeuksia kunnioiteta.

Professori Markku Kuisma uskaltaa puolustaa demokratiaa. Markku Kuisma sanoo, että jokainen, joka tutkii pitkään suuryritysten päätöksentekoa, saa vamman sieluunsa. Alkaa ymmärtää rahamiesten ajattelutapaa ja löytää äkkiä itsestäänkin kovettumisen merkkejä.

– Valta ja menestys tekee ihmisestä helposti sokean ja kuuron suhteessa muuhun yhteiskuntaan. Kovettuminen muiden kärsimyksille on ehkä jopa menestymisen ehto.

– Me hoidamme hommat suoraviivaisesti, niin kuin me olemme päättäneet ja te muut olette tiellä. Rattaat rouskuttavat ja joku jää alle, mutta sille ei voi mitään. Älkää nyt häiritkö. Demokratia on turha hidaste.

Markku Kuisma sanoo, että aika monessa työpaikassa nykyään, joudutaan pelkäämään, että sinut erotetaan ja rationalisoidaan tehokkuuden nimissä. Eikä tätä tapahdu vain yksityisissä firmoissa, vaan myös julkisella sektorilla. On parempi pitää suu supussa ja tehdä se, mikä käsketään. Seurauksena on, että työilmapiiri romahtaa ja tehokkuus laskee.

- Tämä malli on pohjoismaiselle ihmiselle outo ja siksi se tuntuu meistä niin perverssiltä ja vaikealta hyväksyä. Tiedämme, että pohjoismainen malli toimisi paljon tehokkaammin ja paremmin. Ja niin se edelleen toimiikin paljolti, mutta vaikeudet tulevat siitä, että tässä törmää kaksi maailmaa toisiinsa.

Olen itsekin jo pitkään ollut sitä mieltä, että kovat arvot eivät tee vain tuloaan, vaan ne ovat tosiasioita kaikkialla Euroopassa. Muureja ja piikkilankoja pystytetään. 
Olemmeko menettämässä elämämme hallinnan? Mekään Suomessa emme ole tästä kehityskulusta syrjässä. Kaiken totalitarismin siemen on juuri siinä, että menetämme kunnoituksen ja luottamuksen yhteiskuntaan ja kanssaihmisiin.

Olemme kadottamassa sopimusyhteiskunnan ja demokratian. Tätä emme kai halua.? Hereillä pitää mielestäni olla ja historiasta pitää oppia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti