keskiviikko 6. helmikuuta 2019

Politik är att vilja




Seppo  Tuovinen:

Tänään on välikysymyksen päivä. ysymys on vanhustenhoitolaista. Päätin kirjoittaa myös näkökulmia, jotka askarruttvat nyt monia kansalaisia. 

Jacob Söderman kirjoittaa sivuillaan: "Oppositio on nyt parantamassa vanhusten hoitokotien tasoa vaatimalla niihin riittävästi amattitaitoista henkilökuntaa. Kuitenkin oppositio jättää vanhuspalvelulain pahimman virheen korjaamatta eli periaatteen että kaikki,- jopa yksinäiset ja sairaat,- tulisi olla mahdollisimman kauan kotona. Se tarkoittaa monelle yksinäiselle vanhukselle sitä että koti hiljalleen muuttuu arkipäivän helvetiksi, jossa saa tuntikaupalla odottaa lääkkeiden antajaa tai ruoan lämmittäjää tai sitä että joku vie suihkuun.


Ei se kouluteulle hoitohenkilökunnallakaan ole herkkua ajella osoitteesta osoiteeseen ja lyhyen ajan sisällä antaa lääkkeet, siivota, laittaa lääkkeet ja vaihtaa vaipat tai käyttää vanhus WC.ssä. Arkipäivän fasismia sen on.

Paras vaihtoehto olisi modernit vanhuskodit tai yhteisasuminen, jossa vanhuksille tarjottaisiin paljon yhteistä :ruokaa, ohjelmaa retkiä ja yhteiseloa niin kauan kuin kunto kestää. Olin mukana säätämässä vanhuspalvelulakia jonka seuraava eduskunta vielä heikensi sen suhteen koska vanhuksella on oikeus päästä hoitokotiin. Laki säädettiin nimenomaan valtiovarainminsteriön vaatimuksesta ja silloisten edustajien yrityksestä pitää vanhusten hoitokustannukset alhaisina - vaikka ne bkt:lla mitaten olivat jo silloin pohjoismaista pohjaa.

Varokaa politikot, jos vanhusväestö vaikkapa herää poliittisina voimana niin kuin Saksassa on käynyt, teidän käy huonosti VVM:n herrat ei takaa teille uutta edustajapaikkaa. Jos halautte arvoida ketä VVM:n herrat palvovat, niin tarkistakaa mikseivät he eivät säästä yritystuissa ja puolustuvoimien hankinnoissa eikä valtiovarainministeriön virkamieskunnassa ja heidän palkkakustanuksissaan."



Jacob Södermanin teksti on jo ikääntyneen,vihaisen ex-poliitikon ja poliittisen vaikuttajan tekstiä. Mielestäni hänellä on aihetta olla vihainen, sillä juuri nyt tulee epäilyksiä uusista kuolemantapauksista hoivakodeista. Nyt arvioidaan niitä olevan 13-15 tapausta. Myös ns. yksityisen ketjun Touhulan päiväkodeissa on pahoja laiminlyöntejä. Olemme vakavien ongelmien ääressä. Samat tahot häärivät Touhulan kuin Esperissä ja Attendossakin.



Toimittaja Jan Hurri ja taloustieteen professori Matti Tuomala ovat puuttuneet VVM:n virkamiesten politikointiin. Siihen puutuin minäkin edellisessä kirjeessäni teille. Lähetän liitteen heidän kirjoituksistaan teille tiedoksi. Nyt on muutoksen paikka emme voi enää pistää päätämme pensaaseen. Laitan liitteet kirjoituksista teille.



Jan Hurri kirjoittaa: "EU:ssa ja erityisesti euroalueella omatekoisen tuplataantuman tuhovoimaa kasvatti tuntuvasti se, että talouspolitiikan vyötä kiristi samaan aikaan suuri joukko keskenään kauppaa käyviä euro- ja EU-maita.


Esimerkiksi Yhdysvallat, Kiina ja Japani katsoivat viisaammaksi vastata samaan talouskriisiin omaa talouspolitiikan vyötä keventämällä eikä suinkaan kiristämällä.

Muiden suurten talouksien elvytystoimet helpottivat hieman vientivetoisen euroalueenkin talousoloja, mutta eivät niin paljon kuin omista toimista koitui haittaa.

Tällaisella taustakokemuksella vaikuttaa erikoiselta, että VM:n virkajohto suosittelee uusia vyönkiristyksiä, vaikka arvioi talouskasvun ja -näkymien meillä ja muualla paraikaa heikkenevän.

Talousennustajien kasvuodotukset ovat VM:n ja Suomen Pankin ennusteita myöten heikentyneet odottamattoman voimakkaasti, mutta harva ennustaja on ainakaan vielä povannut Suomelle uutta taantumaa.

Kasvunäkymät ja taloustunnelma ovat kuitenkin heikentyneet siihen malliin, että talouspolitiikan riuskat vyönkiristykset eivät taatusti piristä sen enempää kasvua kuin tunnelmaa.

Ne voivat helposti olla se viimeinen niitti, joka painaa talouden uuteen taantumaan."

Matti Tuomala kirjoittaa: "Suomen bruttokansantuote nousi vasta tänä vuonna finanssikriisiä edeltäneelle tasolle. Tuomalan mukaan talouden pitkään jatkunut seisahtuminen johtui tärkeissä vientimaissa harjoitetun vyönkiristyspolitiikan aiheuttamasta vientikysynnän supistumisesta ja Suomen oman talouspolitiikan epäonnistumisesta.
– Se, että EU:n johtajat valitsivat pian vuonna 2008 puhjenneen kriisin jälkeen talouden hoitokeinoksi julkisten menojen leikkaamisen, oli kohtalokas virhe, Tuomala toteaa.

Hänen mukaansa kokonaiskysyntää supistaneet vyönkiristykset jyrkensivät entuudestaan talouden alamäkeä lähes koko Euroopassa, mutta kovimman hinnan niistä joutuivat maksamaan eteläisen Euroopan rahaliittoon kuuluvat maat.

– Suomessa talous kuitenkin kääntyi pian vuonna 2009 tapahtuneen tuotannon romahtamisen jälkeen kasvuun Vanhasen toisen hallituksen päättämien veroalennusten aikaansaaman kysynnän lisäyksen vetämänä.

Tuomalan mukaan Kataisen hallituksen valtion velkaantumisen lopettamiseksi käynnistämät julkisten menojen leikkaukset ja verojen korotukset tappoivat Vanhasen hallituksen vahinkoelvytyksen esiin polkaiseman orastavan kasvun.

– Harjoitetun politiikan tulokset, työttömyyden ja julkisen velan kasvu, eivät ole kuitenkaan horjuttaneet suomalaisten päättäjien uskoa siihen, ettei vyönkiristyspolitiikalle ole vaihtoehtoa.

Tuomalan mukaan Suomen kanssa samalla tavalla heikosta vientikysynnästä kärsivässä Ruotsissa talous onnistuttiin kuitenkin pitämään kohtalaisessa kasvussa kotimaista kysyntää lisäävällä elvyttävällä finanssipolitiikalla."

Tässä muutamia näkohtia päivän politiikkaan.



T. Seppo

Liite: Jan Hurri

Liite: Matti Tuomala: https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3996222-talouskuripolitiikalla-suomi-ei-noussut

Liite: Touhula: 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti