torstai 14. helmikuuta 2019

Mahdollisuus kaikille

Jussi Särkelä kertoo kotisivullaan Säde Tahvanaisen uudesta kirjasta "Mahdollisuus kaikille" ja julkaisee kirjan julkistamistilaisuudessa kirjan kirjoittajan avauspuheenvuoron. Kirjassaan Säde Tahvanainen nostaa Pekka Kuusen sosiaalipoliittisen näkemyksen uudelleen esille:



"Sotien jälkeen Suomi oli yhä maatalousvaltainen maa ja jäljessä Euroopan taloudellisten mahtien sekä Pohjoismaiden kehityksestä. Sosialidemokraattinen ajattelija Pekka Kuusi nosti tämän esille.

Kuusi kirjoitti teoksen 60 –luvun sosiaalipolitiikka, joka oli aikansa bestseller. Teoksesta otettiin viisi painosta. Kysyntä oli valtavaa, sillä sosiaaliset työväen elinolosuhteet olivat yhä kehnot ja sosiaaliturva kehittymätöntä.

Kuusen ansio oli tuoda sosiaalipoliittiseen ajatteluun sosialidemokraateille vielä tänäkin päivänä ominainen ajatus talouden ja sosiaalipolitiikan suhteesta. Oikein hoidettu sosiaalipolitiikka luo talouskasvua ja suhdannepolitiikalla voidaan tasoittaa talouden vaihteluita sekä niiden vaikutuksia yksilöiden elämään.

Mielenkiintoista oli, että Kuusen ajattelun takana ei vielä tuossa vaiheessa ollut perinteinen työväenliike, vaan liikepankit, kuten KOP ja vakuutusyhtiöt. Mauno Koivisto vaikuttui ajattelusta ja Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan professori Heikki Waris vaikutti Kuusen näkemyksiin vahvasti. Ay –liike ja työväenliike yhtyivät kuitenkin aika pian tähän ajatteluun."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti