perjantai 1. helmikuuta 2019

"Matsi kannattaa ottaa heti alussa..."

SeppoTuovinen:
Kirjoitin jokin aika sitten tämän kolumnin Demokraatin verkkolehteen. Päätin jakaa sen tännekin pienenä historian kertauksena uusliberalismin läpimurrosta. Sotilasjuntan Chilehän toimi aikoinaan ns. "Chigagon poikien" koelaboratoriona 1970-80-luvuilla. Sieltä se levisi sitten Englantiin ja myös Suomeen.


Suomen kokoomuksenkin talousopit muun muassa palveluseteleistä on lainattu suoraan markkinafundamentalismia edustaneelta taloustieteilijä Milton Friedmanilta. Täydellisimmin hänen oppejaan toteutti 1980-luvulla Iso-Britannian konservatiivinen pääministeri Margaret Thatcher. Nykyään Iso-Britanniaa ei enää lasketa hyvinvointivaltioihin kuuluvaksi. Iso-Britannia on muuttumassa yhä selvemmin luokkayhteiskunnaksi.

Friedman väitti, että julkiset palvelut pystytään toteuttamaan esimerkiksi palveluseteleillä laadukkaampina ja edullisempina kuin julkisesti tuotettuina, ja samalla niillä maksimoidaan käyttäjän ”valinnanmahdollisuus.” Friedmanin sanotaan olleen ”huolissaan” köyhien lasten koulutuksen tasosta. Palvelusetelit olivat hänen mielestään ratkaisu myös köyhien lasten koulutustason nostamiseen.
Milton Friedman ehdotti palveluseteleitä jo vuonna 1955 ja perusti myöhemmin hyväntekeväisyyttä harjoittavan säätiön ajamaan hanketta. Siirtämällä koulutuksen yksityisten toimijoiden käsiin Friedman katsoi voivansa murtaa valtion oikeuden määritellä sen, mitä ja kuinka kouluissa opetetaan. Esimerkiksi USA:ssa onkin paljon yksityiskouluja, joissa muun muassa uskonto on suuressa roolissa. Valtion valvonta on niissä olematonta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti