maanantai 7. tammikuuta 2019

Vieläkö suuret joukkokolarit nostavat BKT:ta?

Talousnobelisti Joseph Stiglitz Social Europe -verkkolehdessä 7.11. 2019:
BKT mittaa vääriä asioita

"Juuri vähän vaille kymmenen vuotta sitten kansainvälisen taloudellisen suorituskyvyn ja sosiaalisen edistyksen mittauskomissio antoi raporttinsa: "Elämämme mitoittaminen: miksi BKT mittaa vääriä asioita". Se mitä mitä me mittaamme, vaikuttaa siihen, mitä teemme, ja jos mittaamme väärän asian, teemme väärän asian. Jos keskitymme vain aineelliseen hyvinvointiin, esimerkiksi tavaroiden tuotantoon, eikä terveyteen, koulutukseen ja ympäristöön, me vääristymme samalla tavalla kuin nämä toimenpiteet vääristyvät; meistä tulee materialistisempia.

Olimme enemmän kuin tyytyväisiä raporttimme vastaanottoon, joka vauhditti tutkijoiden kansainvälistä yhteisöä, kansalaisyhteiskuntaa ja hallituksia rakentamaan ja käyttämään mittareita, jotka heijastivat laajempaa hyvinvoinnin käsitystä. OECD on laatinut parempaa elämää koskevan indeksin, joka sisältää joukon mittareita, jotka heijastavat paremmin sitä, mikä muodostaa ja johtaa hyvinvointiin.

Uudessa raportissa tuodaan esiin useita aiheita, kuten luottamus ja epävarmuus, joita on aiemmin käsitelty lyhyen ajan haittatekijöinä elämässämme, ja samalla tutkitaan syvemmin useita muita ulottuvuuksia, kuten epätasa-arvoa ja ympäristön kestävyyttä. Raportissa osoitetaan, kuinka puutteelliset mittarit ovat johtaneet puutteelliseen politiikkaan monilla aloilla. Paremmat indikaattorit olisivat osoittaneet, että vuoden 2008 jälkeisen syvän taantuman vaikutukset tuottavuuteen ja hyvinvointiin ovat erittäin kielteisiä ja mahdollisesti pitkäaikaisia, jolloin poliittiset päättäjät eivät ehkä olisi olleet niin ihastuneita austerismiin (autoritaaroiseen pakottamiseen) mikä heikensi julkisen talouden alijäämää, mutta heikensi kansallista vaurautta, asianmukaisesti mitattuna jopa enemmän.

Yhdysvaltojen ja monien muiden maiden poliittiset lopputulemat ovat viime vuosina heijastaneet epävarmuustilannetta, jossa monet tavalliset kansalaiset elävät ja joihin BKTn ei kiinnitä huomiota. Joukko suppeasti BKT:hen ja finanssipolitiikkaan suuntautuneita toimia on lisännyt epävarmuutta. Liittyen "eläkeuudistusten" vaikutuksiin, jotka pakottavat ihmiset kantamaan enemmän riskiä, tai työmarkkinoiden ”uudistuksiin”, jotka "joustavuuden lisäämiseksi" heikentävät työntekijöiden neuvotteluasemaa antamalla työnantajille enemmän vapautta tulittaa heitä, johtaa puolestaan palkkojen alenemiseen ja lisää epävarmuutta. Paremmilla mittareilla punnittuna, huomioimalla vähintäänkin aiheutetut kustannukset hyötyihin nähden, mittaaminen pakottaisi poliittiset päättäjät mukaan sellaisiin muutoksiin, jotka muiden vastaavien toimien kanssa lisäävät turvallisuutta ja tasa-arvoa."

16.1. 2019
Kansanedustaja Ulla Mäkisalo-Ropponen on vaatinut myös Suomea uudistmaan BKT:ta kuvaavia mittareitaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti