tiistai 1. tammikuuta 2019

150 vuotta Väinö Voionmaan syntymästä 12.2. 2019

Seppo Tuovinen 1.1. 2019:
- Seppo Tuovisen blogi 17.10. 2017
Professori Väinö Voionmaan ( 1869-1947) syntymästä tulee 12.2.2019 kuluneeksi 150 vuotta. Väinö Voionmaa oli historian professori - merkittävä historiantutkija, kansanedustaja, ministeri. Voionmaa on kolme kertaa toiminut rauhanneuvottelijana Suomen valtuuskunnissa:Tartossa, Moskovassa ja Pariisissa. Hänen syntymäänsä tullaan juhlimaan laajemminkin maassamme.

Väinö Voionmaahan oli Tampereen yliopiston edeltäjän Yhteiskunnallisen korkeakoulun kansleri 1945–1947 ja Pirkanmaan silloisen Pohjois-Hämeen vaalipiirin kansanedustajana SDP:n riveistä vuosina 1923-1947.

Väinö Voionmaan arvo Suomelle ja SDP:lle oli suuri

Professori Maria Lähteenmäen tutkimus ”Väinö Voionmaa puolue- ja geopoliitikko”, SKS 2014 on viime vuosien yksi merkittävimmistä kirjalöydöistäni. Teoksesta on kirjoitettu lehdissä varsin niukasti, vaikka se valaisee Suomen valtiollista toimintaa ennen sotia ja sotien ajalta monipuolisten lähteiden kautta. Poliittisen historian tutkimusalaan kuuluva kirja ei ole perinteinen elämänkerta. Teos keskittyy esittelemään ja arvioimaan Väinö Voionmaan (1869-1947) poliittista ajattelua ja toimintaa hänen Suomen rajoja ja alueita koskevista näkemyksistään.




Hän on kirjoittanut myös ensimmäisen Tampereen kaupungin historiteoksen, jota pidetään yhä yhtenä parhaimmista kaupunkihistoriateoksista Suomessa. Kirjoitin runsas vuosi sitten artikkelin Väinö Voionmaasta TSL:n Aikamerkki-lehteen,

Tässä julkaisemani artikkeliblogini perustuu mm. professori Maria Lähteenmäen kirjaan "Väinö Voionmaa Puolue- ja geopoliitikko". Väinö Voionmaa on mielestäni huomionsa ja juhlavuotensa ansainnut. Historiantutkijalla, kasansivistäjällä ja valtiomiehellä Väinö Voionmaalla on oma tärkeä paikkansa Suomen poliittisessa historiassa, tiede-elämässä ja tietenkin SDP:n nuorison ja järjestöväen sivistäjänä vuoden 1918 sisällissodan jälkeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti