maanantai 31. joulukuuta 2018

Varovaista keynesiläisyyttä?

Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn kirjoittaa 31.12. 2018  Helsingin Sanomien pääkirjoitussivulla vieraskynä-palstalla:

"Yhteinen rahapolitiikka onkin sopinut hyvin Suomen taloudelliseen tilanteeseen. Esimerkiksi viime vuosina euroalueella koettu taloudellinen elpyminen, jota matala korkotaso ja Euroopan keskuspankin laaja arvopaperien osto-ohjelma ovat tukeneet (kursivointi lisätty), on parantanut taloudellista tilannetta myös Suomessa."

"VIIME VUOSIEN vahvan talouskasvun nyt vaimentuessa huomio euroalueella on suuntautunut – syystäkin – julkisten talouksien kestävyyteen. Paineet ovat juuri nyt suurimmat Italiassa ja Ranskassa.

Pitkän päälle EU:n finanssipolitiikan sääntöjä pitäisi uudistaa kansallista omistajuutta korostavaan ja suhdanteiden kärjistämistä ehkäisevään suuntaan. Euromaita jakavia vastakkainasetteluja olisi hyvä purkaa."

"MYÖS Suomen kannattaa tukea ­uudistuksia, jotka edistävät koko euroalueen vakautta, kasvua ja hyvää työllisyyttä. Tämän voi pitää mielessä myös kevään vaalitaistoja ja hallitusneuvotteluja ajatellen."
---

Omana kommenttinani palautan mieleen tätä aihetta käsittelevän blogikirjoitukseni  27.12. 2018 ja sen yhteydessä esittämäni kannanoton:
Yhdellä siivellä ei voi lentää
Tämä on se yksinkertainen mutta koko Euroopan tulevaisuuteen vaikuttava syy, miksi vuoden 2019 aikana alkavan Suomen EU-puheenjohtajuuskauden aikana pitäisi tehdä esitys Euroopan Unionin konsolidoidun peruskirjan talous- ja rahapolitiikan muuttamiseta sekatalousjärjestelmän suuntaan avaamalla sekä koko Unionille, sen Keskuspankille että jäsenvaltioille mahdollisuus endogeeniseen, valtion aloitteellisuuden mahdollistavaan suuntaan. Suomi on ainoa pohjoismaisen hyvinvointivaltio-käsitteen piiriin kuuluva ja Valuuttaunioniin kuuluva pohjoismaa; tätä ainutlaatuista asemaa on nyt käytettävä hyväksi ja samalla avattava koko Unionille uusi, dynaaminen toimintalinja. Pidän tätä suomalaisen sosialidemokratian ainutlaatuisena tilaisuutena, jota ei pitäisi jättää käyttämättä. Kalevalaista metafooraa käyttääkseni tämän eurooppalaisittain peukalonpituisen toimijan tulisi muutamalla ajatuksellisella kirveeniskulla kaataa se ideologinen tammi l. pato, joka estää päivää paistamasta, kuuta kumottamasta ja pilviä kulkemasta..."



"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti