sunnuntai 23. joulukuuta 2018

Ilmastomuutos ja markkina

Julkaisen tässä Hannu Vesan jakaman ja Esko Seppäsen julkaiseman Hannu Taanilan "kunnioittavan" kirjeen Suomen Pankin pääjohtajalle Olli Rehnille. Rehn on nimittänyt ilmastomuutosta markkinahäiriöksi, Taanila näkee käsistä riistäytyneen markkinamekanismin yhdeksi suureksi syntipukiksi koko ilmastomuutoksessa.
Ennenpitkää markkinatalouden legimiteettiä on pakko ryhtyä katselemaan myös ilmastomuutoksen ja ylipäätään maapallon luonnonvarojen lyhytnäköisen riistämisen ja ryöstämisen näkökulmasta. Vuonna 2014 Oxfamin julkaiseman raportin mukaan maailman 85 rikkainta ihmistä omistaa yhtä paljon kuin maailman köyhin puolisko, eli 3,5 miljardia ihmistä, Olennainen kysymys kuuluu: mihin mitätön ihmiskunnan vähemmistö, 0,1 prosenttia sivilisaatio tarvitsee lähes puolet kaikesta varallisuudesta? Miksi tämän vaarallisen toimintakulttuurin annetaan ylipäätään hallita maailmaa? Ei  kai omaisuuden suojaa tällaisen suuntautumisen turvaksi ole tarkoitettu?

Esko Seppänen
19. joulukuuta kello 21.20
Sain kaveriltani Taanilan Hannulta tiedoksi kirjeen, jonka hän oli lähettänyt Suomen Pankin pääjohtajalle Olli Rehnille. Siinä Hannu kirjoitti auki merkittävän näkökulman. Kun Rehn sanoo, että ilmastonmuutos on markkinahäiriö, eikö asia ole pikemminkin niin, että markkinat ovat ilmastohäiriö? Tässä koko kirje:

”Kunnioitettava Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn, Uutisten mukaan olette tänään lausunut, että "ilmastonmuutos on valtava markkinahäiriö. Sillä on suuri merkitys pitkän aikavälin talouskasvun ja talouden kestävyyden kannalta."

Ajattelette siis ja olette sillä kannalla, että ilmastonmuutos on "markkinoiden" funktio: ilmastonmuutoksella on predikaatteja ja
empiirisiä ominaisuuksia ja vaikutuksia ainoastaan sikäli kuin ne ovat "markkinoiden" havaittavissa tai havaitsemia ja määrittelemiä. Samalla tavalla ajattelee myös Bengt Holmström, tämä simplicissimus laureatus, joka taannoin lausui, että "ilmastonmuutos on ennen muuta taloustieteellinen ongelma".

On selvää, että Teidän käsitteistössänne termi "markkinat" tarkoittaa vain ortodoksista vulgaarikapitalismia, jonka ainoa tavoite on ekstensiivinen kasvu ("talouskasvu"), ja ajatella, että "markkinat" on sama asia kuin "talous", vaatiikin jo sen tasoista oppineisuuden ja intelligenssin kompetenssia, että ilman sitä on mahdoton päästä sen enempää Suomen kuin muunkaan Euroopan pankin johtajaksi.

Tästä huolimatta kannattaisi teikäläisissä ns. taloustieeen huippupiireissä vaikka vain ajan kuluksi ruveta miettimään sellaistakin mahdollisuutta, että vähänkään pitemmällä aikavälillä "markkinat" ja "talous" oisivatkin olla ilmastonmuutoksen funktioita, jolloin olisikin niin, että "markkinat" ovat valtava ilmastohäiriö.

Johtamanne synodin jokaisen jäsenen - myös pääjohtajan - kannattaisi siis ensi alkuun lukea ja opiskella Oliver Schlaudtin teos "Wirtschaft im Kontext. Eine Einführung in die Philosophie der Wirtschaftswissenschaften in Zeiten des Umbruchs" (Klostermann, 2016). Siinä on myös erinomainen kirjallisuusluettelo.

Toiveikkaasti, mutta kunnioittavasti
Hannu Taanila”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti