torstai 20. joulukuuta 2018

SDP:n periaatejulistuksen luonnos

Hyvät toverit!

Lähetän teille SDP:n periaatejulistuksen luonnoksen. Mielestäni siinä on paljon hyvää mm. demokraattinen sosialismi on mukana. Puutteeina näen, että kapitalismin ja uusliberalismi jäävät melkein tyystin maininnatta. Samoin kantamme EU-politiikkaan ja EU:ssa vallitsevaan markkinoiden hegemoniaan. Myös turvallisuuspolitiikka on jäänyt käsittelemättä. Se on kuitenkin avainkysymys maamme tulevaisuudelle.

Muutamia näkökohtia. Olisin avannut hyvinvoinivaltiokäsitettä hieman eri näkökulmasta, koska se on sosialidemokratian ydintä. Olisin vetänyt myös selvitykseen mukaan talousliberalistisen hyvinvointivaltiota tuohoavan  luonteen. Pohjoismainen hyvinvointivaltio tarkoittaa mielestäni vahvan valtion politiikkaa. Esimerkiksi näin:

"Pohjoismainen hyvinvointivaltiokäsite painottaa sitä, että valtiollinen päätöksenteko määrittelee sen, mitä kuuluu hyvinvointivaltion piiriin. Markkinavoimat eivät synnytä itsessään hyvinvointivaltiota ilman poliittista tahtoa ja ohjausta.

 Nykyistä talousajattelua hallitseva talousliberalistinen ideologia pyrkii minimoimaan valtion roolia yleisesti ja erityisesti siirtämällä nykyisiä valtion ja kuntien tehtäviä markkinaehtoisiksi ja rajoittamalla valtion toimintaa talouden alueella. Tämä johtaa kansalaisten, samoin alueiden väliseen eriarvoistumiseen.

Seurauksena on nykyisenkaltaisen hyvinvointivaltion vähittäinen, mutta määrätietoinen alasajo. Luokkayhteiskuntaan paluu merkitsisi, että olisimme palaamassa tilanteeseen, minkä poistaminen oli sosialidemokratian alkuperäinen tavoite.

 Hyvinvointivaltio pitää edelleen rakentaa vahvan julkisen toiminnan periaatteelle. Hyvinvointirakenteet on nostettava uudelleen jaloilleen talouslaman sille aiheuttamasta kompuroimisesta. Nämä rakenteet on nähtävä pitkävaikutteisina sosiaalisina investointeina, joiden tulokset varmistavat pohjoismaisen yhteiskuntamallin uudistamisen ja jatkumisen.

Sosiaalinen investointimalli menestysstrategiana edellyttää valtiota, jolla on määrätietoinen ohjelma kaikille kuuluvien palvelujen ylläpitämiseksi. Sen ytimessä on kansalaisten hyvinvointia turvaava toiminta, missä tunnistetaan inhimilliset voimavarat, ja ohjelmaan investoidaan johdonmukaisesti siten, että puute ja köyhyys ja sen periytyminen seuraaville polville estetään.

Taloudellinen demokratia myös on jäänyt mainitsematta. Me Tampere-ryhmän ajatusapajalaiset olemme pitäneet sitä esillä. Korostaisin seuraavia näkökohtia:

"SDP on työväenpuolue. SDP kuuluu kiinteästi vapaan Pohjolan sosialidemokraattisten työväenpuolueiden arvoyhteisöön. Työ on meille arvo sinänsä, koska kansakunnan hyvinvointi ja menestys perustuvat työllä aikaansaatuihin tuloksiin. Työn tulokset ovat välttämätön perusta sosiaaliselle tasaukselle samoin kuin koulutukselle ja muulle sivistystyölle. Vain vahvan talouden vallitessa voidaan yhteiskunnan toiminnan kautta saada aikaan aineellinen hyvinvointi ja henkisen kasvun edellytykset, joille yksilön turva, hyvinvointi sekä kansakunnan menestys perustuvat.



Vahva talous on mahdollista silloin, kun kansantalouden tuotannontekijät on tehokkaasti organisoitu ja työvoima on täyskäytössä. Modernin talouden tavoitteena pitää olla täystyöllisyys. Demokratia on ulotettava talouteen ja työelämään. Yritysdemokratia on tehtävä todelliseksi, Kun työntekijöiden tieto ja osaaminen lisääntyvät, heidän osuutensa kokonaistuloista tulee kasvaa. Sosialidemokraatit haluavat toteuttaa inhimillisen pääoman kasvupolun, jossa taloudellisen tietämyksen ja osaamisen lisääntyminen johtaa myös demokratian lisäämiseen ja tasa-arvoisempaan yhteiskuntaan.



Tämän toteuttamiseksi ja talousjärjestelmän rakenteiden uudistamiseksi on käynnistettävä kansallinen ohjelma. Siinä inhimillinen sivistyspääoma on nostettava tärkeimmäksi tuotannontekijäksi ydintavoitteena täystyöllisyys."



Haluaisin puuttua vielä nykykapitalismin ongelmiin. Ne ovat sosialidemokratian tulevaisuudelle kohtalon kysmyksiä. Näihin ovat mm. Bernie Sanders USA:ssa ja Jeremy Corbyn Englannissa ja taloustieteilijät Robert Reich USA:ssa ja Thomas Piketty Ranskassa puuttuneet omissa esityksissään.



"Nykyinen kapitalismitalous voidaan jakaa neljään ryhmään: perinteiset pääomanomistajat; spekulatiivisista myyntivoitoista tulonsa saavat ja finanssikeinottelijat; palkkatuloilla elävät työntekijät; sosiaalisista tuista, kodin anteliaisuudesta tai hyväntekeväisyydestä toimeentulonsa saavat hyvinvointivaltiosta riippuvaiset henkilöt.


Tämä nykykapitalismin aikana kärjistyvä jako ja hyvinvointivaltion tulevaisuuden kannalta tärkeä jaottelu on otettava sosialidemokraattisen politiikan käyttöön vaikutettaessa kansantalouden tuloksen jakautumiseen.



 Olemme vakuuttuneita siitä, että kaiken yhteiskunnallisen vääryyden alkusyy on taloudellisessa vääryydessä. Merkittävin taloudellista epätasa-arvoa aiheuttava rakenteellinen vinouma nykykapitalismissa on se, että pääoman kasvu ja tuotto ylittävät kansantalouden kasvun ja samalla myös palkkatulojen kasvun.  Tästä seuraa jatkuvasti kärjistyvä ristiriita pääomia omistavien ja usein perityn omaisuuden ja palkkatulojen saajien välillä.



Samalla tämä kehitys on esimerkki kapitalismin kriisejä tuottavasta, jopa itsetuhoisesta ja kansantalouden sisäisiä ristiriitoja kärjistävistä kehityskuluista. Nykymenolle vaihtoehtoisen talousmallin rakentaminen on aloitettava siitä, että reaalitalous erotetaan kiihtyvästi kasvavasta ja jyrkkiä vaihteluita aiheuttavasta finanssikapitalismista. Tämä reaalitalouden varallisuuden moninkertaisesti ylittävä ja laskelmoitu finanssitoiminta ei siirry laajojen kansanjoukkojen hyväksi talouden kasvuna ja hyvinvointina eikä se myöskään ota huomioon kestävän kehityksen reunaehtoja.



Nykyinen talousjärjestelmä on neljännesvuositalous, missä johdannaiskaupat  perustuvat kuvitteellisiin, eivätkä todellisiin arvoihin. Tämä ei luo kestävää pohjaa talouden kehittämiseen. Talousjärjestelmään tarvitaan rakenteellisia uudistuksia.



Talouden nousuvaiheiden tulokset jaetaan harvoille, mutta romahdukseen johtavien seurausten hoitamiseksi vaaditaan kansalaisten eli veronmaksajien tukea. Tämä on itse asiassa toimintaa laillisuuden valekaavussa. Asetelman oikaiseminen tulee aloittaa siitä, että normaali talletus- ja luottopankkitoiminta pitää erottaa keinottelua tuottavasta investointipankkitoiminnasta.



Tällä varjellaan veronmaksajien joutumista toistuvasti keinottelutoimintojen seurausten pelastajaksi. Tämä periaate on saatava voimaan ensin Euroopan unionin alueella ja viime kädessä maailmanlaajuisesti. Finanssiliiketoiminnan voitot on saatettava verotuksen piiriin."



Ihan lyhyesti vielä Euroopan Unionista ja yhteisvaluutta-alueesta, vaikka se näkyy olevan vaikea ja arka kysymys meille sosialidemokraateille.



" Suomi on liittynyt Euroopan yhteisvaluutta-alueeseen talous- ja turvallisuuspoliittisin perustein. Jäsenyyttä pitää jatkossakin arvioida näiden perusteiden kansakunnalle tarjoamien menestystekijöiden tai esteiden kautta. EU/EURO-alueella tavoite on oltava verokilpailun estäminen. Sosialidemokraatit vaativat, että määritellään minimiverokannat yritys- ja finanssiliiketoimille ja veroparatiisit lakkautetaan.



Kansalliset rajat ylittävä, normaalia talouden kehitystä häiritsevä finanssikapitalismi tarvitsee vastavoiman ja rajoitteita. Niiden aikaansaaminen on mahdollista vain kansainvälisellä yhteistyöllä, mm. Euroopassa sosialistipuolueiden toiminnalla yhteistyössä järjestäytyneen ammattiyhdistysliikkeen kanssa."




Mielestäni kritiikin pitää perustua tutkittuun tietoon. Teemme palveluksen periaateohjelmatyöryhmälle vain siinä tapauksessa, että esitämme kritiikkimme asiallisesti, pelkäämättä ja rehellisesti. Tätä mieltä olen.



Toivon pajalaisilta keskustelua aiheesta. Tässä yhteydessä jaan kiitokseni myös SDP:n periaateohjelmatyöryhmälle, joka on saanut luonnoksen aikaan. Se on hyvä pohja keskustelulle.



Terveisin Seppo
____________
Toverit hei

Pikalukuna ja -arviona voi todeta esityksessä oleva enemmän ideologista latausta kuin Ossin odottaa. yksityiskohtaisemman kommentoinnin tarve väheni olennaisesti kun luin Sepon ansiokkaan kommentin. Yleisesti voi todeta että tällaisen arvojen ja pyrkimysten esittelyyn keskittyvän ohjelmajulistuksen ongelma on sen todellisuuden sivuuttaminen tai viitteellinen huomiointi, missä pyrkimysten pitäisi muuttua lihaksi. Näin niiden todellinen relevanssi jää avoimeksi. Tämä koskee ennen kaikkea taloutta ja kapitalismin kehitystendenssejä. Globalisaation käsittely näyttää korostuvan tietonäkökulmasta. Sen yhteys pääoman toimintatapaan ja kasaantumiseen ei saa huomiota. Ei ole ymmärrettävissä että verotuksen ongelmat, rikkaiden ja mahtavien verojen kierto ja välttely erityisesti veroparatiisilaitoksen myötä on tendenssinä ja mittaluokkana tunnistamaton.

Lähtisin siitä että voimme koota kommenttimme Sepon tekstin yhteyteen.  Pentti ottanee esityksen pajan työstöön ja esityslistalle. Palataan asiaan .
Joulurauhaa T. Veikko



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti