keskiviikko 26. joulukuuta 2018

Kiina tekee sen mitä EU:n olisi pitänyt tehdä jo vuosia...


Kiinan ulkoiset investoinnit tulevat kasvamaan lähitulevaisuudessa ja sitä kautta myös kiinalaisten vaikutus Euroopassa.

Investointien taustalla on kaksi massiivista Kiinan valtion ohjelmaa. "Made in China 2025" -ohjelman tavoitteena on nostaa Kiina korkean teknologian suurvallaksi ja kasvattaa 1,4 miljardin kansalaisen hyvinvointia. Ohjelma perustuu vahvoihin valtiontukiin, valtionyhtiöihin sekä immateriaalioikeuksien hankintaan. Näillä työkaluilla Kiinan on tarkoitus ensin kiriä kiinni länsimaat ja sitten ponnistaa niiden ohitse.

"The Belt and Road -Initiative" (BRI) eli "vyö ja tie" -ohjelman ajatuksena on puolestaan lisätä kaupankäyntiä ja taloudellista yhteistyötä investoimalla energiaan, teihin, putkiin, satamiin, viestintäverkkoihin ja muihin yhteyksiä edistäviin infrastruktuureihin. Kokonaisuudessaan hankkeen piirissä on 65 maata, 4,4 miljardia ihmistä ja yli kolmannes maailman bruttokansantuotteesta. Vuonna 2016 pelkästään Kiinan kehityspankki rahoitti EU-maissa sijaitsevia BRI-infrahankkeita 12,6 miljardilla.

27.12. 2018
USA sulkeutuu - Kiina avautuu...
Kiina puhuu avoimen ja vapaan kaupan puolesta:
"Tänä vuonna Kiinan presidentti Xi on luvannut monta kertaa lisätä avautumista ja ehdottaa avoimen maailmantalouden rakentamista. "Kiinan avautumisen ovi ei sulkeudu vaan se  avautuu vielä laajemmalle", Xi sanoi huhtikuussa Hainanin maakunnassa järjestettävän Aasian  Boao-foorumin avajaisissa. Xi vahvisti tämän sitoumuksen kaikissa neljässä Kiinan järjestämässa kansainvälisessä tapahtumassa, jotka järjestettiin tänä vuonna. Ne olivat Aasian Boao-foorumi; Shanghain yhteistyöjärjestön huippukokous Qingdaossa, Shandongin maakunnassa; Kiinan ja Afrikan välisen Pekingin huippukokouksen foorumi; ja Shanghain kansainväliset tuonti-messut Shanghaissa.Neljän ulkomaanmatkansa aikana tänä vuonna Xi korosti myös yhteisiä ponnisteluja muiden maiden kanssa vapaan kaupan ylläpitämiseksi, kaupan ja investointien helpottamiseksi sekä protektionismin vastustamiseksi."



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti