sunnuntai 20. tammikuuta 2019

Hallitus Ruotsiin Stefan Löfvenin johdolla

Hallitus Ruotsiin Stephan Löfvenin johdolla


Kuva Seppo Tuovisen allaolevasta Fb-julkaisusta
Seppo Tuovinen:
METALLIDUUNARISTA RUOTSIN POLITIIKAN HUIPULLE. STEFAN LÖFVENISTÄ JÄLLEEN RUOTSIN PÄÄMINISTERI !

Ruotsi sai tänään uuden Stefan Löfvenin ( SAP) johtaman hallituksen. Hallitus on vähemmistöhallitus niin kuin Ruotsissa on viimeisten vuosien aikana ollut tapana. Nyt aloittavassa hallituksessa ovat mukana sosialidemokraatit ja ympäristöpuolue. Ruotsissa hallituksen ovat muodostaneet välistä porvarillinen ja punavihreä blokki lähes vuorotellen.Tilanne on kuitenkin historiallinen, sillä Ruotsissa ei ole ollut tapana tehdä yhteistyötä punavihreän ja porvarillisen blokin välisen rajan yli.

Hallitusta ei olisi syntynyt ilman kompromisseja. Sen ohjelmassa on sosialidemokraateille karvaita ehtoja, mutta karvaampi se taitaa olla oppositioon jääneelle Ruotsin oikeistolle varsinkin Moderaateille. Hallituksen pohja on äärimmäisen kapea, mutta hallitusvastuuseen SAP:ssa päätettiin mennä.

Stefan Löfveniä on syytetty suostumisesta, liiallista alistumisesta keskustapuolueen ja liberaalien vaatimuksiin, mutta hänen mukaansa uuden hallituksen politiikassa on myös paljon sosiaalidemokraattisia piirteitä, kuten lisää rahaa kunnille ja ilmastotoimiin. Hallitusratkaisu pitää sisällään myös sen, että Ruotsi pysyy sotilasliittojen ulkopuolella.

– Joko tehdään kompromisseja tai sitten jokainen pysyy omassa nurkassaan eikä hallitusta saada aikaiseksi, Löfven perusteli hallitusratkaisua.

Hänen mukaansa Ruotsi valitsi nyt toisen tien kuin ne eurooppalaiset maat, jotka ovat sallineet äärioikeiston esiinmarssin. Mielestäni Löfvenin piikki taitaa osua myös Suomen nykyiseen hallitukseen, joka on ollut täysin riippuvainen ensin perussuomalaisten ja sitten puolueen hajottua sinisten tuesta.

– Meillä on toimintakykyinen hallitus, joka ei ole riippuvainen ruotsidemokraateista, Löfven totesi. Tulevaisuus näyttää oliko SAP:n ja Löfvenin ratkaisu oikea?

Duunari ja ay-taustaisen Stefan Löfvenin tie politiikan huipulle on pitkä ja ainulaatuinenkin Ruotsin poliittisessa historiassa. Kielitaitoinen ja oman tiensä kulkija ja kasvattilapsena Melanderin perheessä Sollefteån kunnassa varttuneen Löfvenin luonne osoittaa peräänantamattomuutta, sitkeyttä ja rohkeutta.

Tässä alla on historiallinen kuvakulma vuodelta 1985. Kuvassa kaksi Ruotsin sosialidemokraattisen työväenpuolueen SAP:n puheenjohtajaa ja pääministeriä - silloinen Olof Palme ( 1927-1986 ) ja nykyinen Stefan Löfven ( s. 1957 ) Palmen takana vasemmalla. Olof Palme vieraili pääministerinä Löfvenin työpaikalla.

Metallityöläinen Stefan Löfven kuului Palmen seurueeseen ammattiosastonsa edustajana. Hänestä tuli myöhemmin Ruotsin Metalliliiton puheenjohtaja. Stefan Löfven sanoi kuvasta: "En unohda koskaan Olof Palmen työpaikkakäyntiä Hägglunds Örnsköldsvikin tehtaalla. Olin silloin nuori osastoni edustaja. Te ymmärrätte varmasti, kuinka ylpeä olin, kun hän tarttui käteeni".

Stefan Löfven on ylpeä duunaritaustaan eikä hän ole mitenkään peitellyt ay-uraansa. Paljon Löfvenistä poliitikkona kertoo se, että hän on pystynyt yhdistämään noustuaan puolueeensa johtoon v. 2012 aiemmin hajanaisen puolueensa yhtenäiseksi. Puolueen kannatus nousi parissa vuodessa gallupeissa hieman runsaasta 20 prosentista yli 30 prosenttiin. Stefan Löfven nousi ensimmäisen kerran pääministeriksi syksyllä 2014 valtiopäivävaalien jälkeen.

Stefan Löfven sanoi yli neljä vuotta sitten vaalituloksen selvittyä, että Ruotsilla on edessään isot haasteet muun muassa korkean työttömyyden ja laskevien koulutulosten vuoksi. - Olemme vakavassa tilanteessa. Meillä on tuhansia työttömiä. Koulutuloksemme laskevat enemmän kuin missään OECD-maassa. Ruotsi on vastannut, että tarvitsemme muutoksen,hän sanoi.

Nyt on hänellä taas uusi haaste toistamiseen pääministerinä edessään. Tilanne on jopa haastavampi kuin ensimmäisellä kerralla. Sanomme hänelle: Grattis och lycka till Stefan och Sverige!


Ilpo Rossi
Löfven otti ensimmäisessä kannanotossaan historiallisen tiukan kannan ruotsidemokraatteja vastaan puhuessaan demokratian puolustamisesta. Mitähän meidän pääministerimme tästä tuumaa?

Seppo Tuovinen:
Nyt näyttää siltä, että päinvastoin kuin Ruotsissa, niin Suomessa otetaan käyttöön bloggipolitiikka. Kun kokoomuslaisilta kysyttiin Iltalehden kyselyssä, kumpi puolueista olisi mieluisampi hallituskumppani, valitsi noin 87 prosenttia keskustan ja vain 13 prosenttia gallupeja johtavan SDP:n. Tähän ovat liittymässä perussuomalaiset, sillä 61 % kokoomuseliitistä haastattelututkimuksen mukaan hyväksyy perussuomalaiset hallituskumppaniksi. Vielä vajaa kaksi vuotta sitten Petteri Orpo sanoi, ettei Halla-ahon puolueen kanssa voi tehdä yhteistyötä, koska kokoomuksen arvot ovat niin erilaiset. Nyt näemmä voidaan. Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies hahmotteli jo marraskuussa tulevia hallitusvaihtoehtoja. Tekniikka ja Talous -lehti kertoi Häkämiehen esiintymisestä Hyvinkäällä EK:n seminaarissa.
Jos maahan tulee uusi porvarihallitus, se olisi Häkämiehen mukaan vastuullisen talouden ja korkean työllisyyden hallitus. Hallitus tekisi päätökset työmarkkinauudistuksista ja ay-liike vikisisi. Häkämiehen mukaan työmarkkinauudistukset kannattaisi tehdä heti kärkeen, eikä vasta vaalikauden lopussa.
– Matsi kannattaa ottaa alussa, Häkämies sanoi. Tässä vastaus Ilpo Rossille. Vastaus ei tullut Sipilältä, vaan kokoomukselta kysymykseesi. Tuskin pm. Sipiläkään on erilinjoilla Petteri Orpon kokoomuksen kanssa. Tulossa on siis mitä todennäköisemmin bloggivaalit.Periaatteilla ei ole enää väliä ainakaan Suomen oikeistopolitiikassa. Takki näyttää kääntyvän tarvittaessa tilanteen mukaan. Hyvää tässä on se, että kansalaiset näkevät, mistä on kysymys. Ruotsi valitsi toisin. Eikä päästänyt äärioikeistoa määräämään maan tulevasta linjasta.

Ilpo Rossi:
Kokoomuksen uudet askelmerkit ja Häkämiehen kannanotot suunnannäyttäjänä tarkoittavat sitä, että sosialidemokratian on varauduttava jo nyt seuraavaan neljän vuoden oppositiokauteen, ehkä pidempäänkin. Euroopan Unionin tasolla yhteistä, kansanvaltaista hyvinvointia tavoittelevat voimat on ajettu nurkkaan konsolidoitujen peruskirjojen ja sitä nouttavan politiikan voimin. Onko nyt on vuorossa kansallinen sosialidemokratian illegalisointi? On olemassa vaara että suurelta kansanosalta menee usko kokonaan vaikuttaa kansanvaltaisesti päätöksiin. Kadulle meno Ranskan keltaliivien tapaan tukahdutetaan nopeasti ja tuomitaan ankarasti. Miten toimia? Silloin ollaankin voimavaroinemme samassa tilanteessa nukkuvien puolueen kanssa...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti