perjantai 19. lokakuuta 2018

Kiina - talouden ja teknologian nouseva aurinko...

Analysoin linkiin takana olevassa blogikirjoituksessani Euroopan Unionin tilaa ja sen mahdollisuuksia vastata nykyisen rakenteen pohjalta mannerten väliseen kilpailuun, jota käydään sellaisten nimikkeiden kuin "America first", "Industrie 4.0" tai "Made in China 2025" alla. Kauppasota on pahentanut tilannetta ja saattanut mm. Saksan korkean insinööritaidon ja teknologisen ylivertaisuuden pahaan välikäteen. Valitako samaan arvopohjaan rakentava, ilkeä Amerikka vai matalan profiilin maailmanvalloittaja Kiina yhteistyökumppaniksi. Kiina on noussut nopeasti merkittäväksi vaikuttajaksi ostamalla yrityksiä, hankkimlla niiden kautta korkean tason osaamista ja hintatasollaan sen jälkeen markkinaylivoimaa. Erona Amerikkaan ja Eurooppaan näyttää Kiinalla olevan käytettävissä rajoittamaton määrä resursseja investointeihin ja yritysostoihin. Kuinka se on mahdollista?

"Kiina rakentaa kärsivällisesti ja ulospäin äärimmäisen pehmein ottein maailmanvalloitustaan käyttäen hyväksi läntisen maailman heikkouksia. Uuden silkkitien rakentaminen resursseja säästämättä on tuomassa tuloksia. Euroopan Unionin puristuksessa Kreikka on myynyt Ateenan liepeillä olevan Pireuksen satamansa kiinalaisille ja siitä on tullut osa tulevaisuuteen tähtäävää silkkitietä. Silkkitien päätepiste on Saksan teollisen alueen ytimessä Duisburgissa. Sinne tulee jo nyut viikoittain 25 junaa - matka kestää keskimäärin 13 vuorokautta - puolet siitä EU:n jäsenmaiden rajamuodollisuuksissa."

22.10. 2018
Taloussanomat uutisoi Kiinan pörssin kovaa nousuvauhtia:
"Kiinan osakemarkkinoilla kurssit ovat olleet viikon aluksi jyrkimmässä nousussa kolmeen vuoteen.
Taustalla olivat kiinalaisviranomaisten perjantaiset, markkinaa tukevat kommentit.

– Elpyminen on hyvin rauhoittavaa, lämmin virtaus talven jäätävissä vesissä, kommentoi Miyuan Investmentsin salkunhoitaja Weining Chen uutistoimisto Bloombergille.

Shanghai Composite oli yli neljän prosentin nousussa ja kävi jyrkimmässä ylämäessä sitten vuoden 2015 syyskuun. Perjantaina indeksi nousi 2,6 prosenttia. Hang Seng oli noussut Hongkongissa tänään 2,3 prosenttia."

14.11. 2018
"KIINASTA tulevasta rahasta osa on sidoksissa valtiollisiin intresseihin. Ikävä kyllä lännessä ei aina tiedetä, mikä osa. Yritysostojen ja investointien rahoitus ei ole samalla tavoin avointa kuin läntisten yritysten rahoitus.
Kiinalaista rahaa on tullut reippaasti myös Suomeen, muun muassa metsä- ja peliteollisuuteen."

Kiina on valtio, joka edellyttää sen kanssa tetävien sijoitusten kunnioittavan valtion ja sen hallinnon autoriteettia taloudellisessa toiminnassa. Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittajan artikkelissa arvellaan, että lännessä ei tiedetä mikä osa Kiinan rahoituksesta on sidoksissa valtiollisiin intresseihin. Todellisuudessa kaikki rahoitus on tavalla tai toisella sidoksissa Kiinan valitsemaan taloudelliseen linjaan, joka toivottaa yritykset eri puolilta maailmaa - myös USA:sta - tervetulleeksi Kiinaan. Tämä kävi ilmi Kiinan johtajan puheesta suurten tuontimessujen yhteydessä Shanghaissa aivan äskettäin.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti