lauantai 27. lokakuuta 2018

Verokikkailu - miksi näin myös Suomessa?

Kuva helsingin Sanomien veroilmoitusjutusta 19.1. 1994
Miksi näin myös Suomessa?

Helsingin Sanomat selvitti jo yli neljä vuotta sitten ( HS 19.1.2014), että myös suomalaiset käyttävät hanakasti veroparatiisejä piilottaakseen varallisuuttaan. HS keräsi yli kaksi miljoonaa sivua Luxemburgin ja Sveitsin kaupparekisterien tietoja. Aineisto kertoo, miksi 2 200 suomalaista käyttää veroparatiiseja.

Minusta on aika kummallista, että tästä aiheesta käydään vähän keskustelua mediassa ja politiikan piirissä. SDP:n uudessa vero-ohjelmassa, joka lienee paljolti SDP:n veroasiantuntijan Lauri Finerin käsialaa näihin ongelmiin puututaan. Sen sijaan Sipilän hallitus vaikenee. Se päinvastoin ajoi läpi verottajan ja poliisiviranomaisten vastustaman hallintorekisterin läpi. Eikä ns. "kuuluisiin" vakuutuskuoriinkaan ole puututtu. Vanha sananlasku sanoo: "Ei korppi korpin silmää noki."

Luin jokin aina sitten Tax Justice Networkin jäsenten laatiman määritelmän veroparatiiseista. Se kuuluu näin: - "Veroparatiisi on paikka, joka pyrkii houkuttelemaan liiketoimintaa tarjoamalla poliittisesti vakaat puitteet ja sellaiset rakenteet, jotka helpottavat henkilöiden tai yhteisöjen mahdollisuuksia kiertää toisten oikeudenkäyttöaluiden sääntöjä ja lakeja."

Vapautta haetaan mm. seuraavista syistä: veroista, vastuullisesta finanssisäätelystä, rikosoikeudellisesta vastuusta, perinnön saantiin liittyvistä säännöistä, jne. Tämä on veroparatiisien ydintoimintaa. Veroparatiisien yksi ominaispiirre on erittäin matala tai nolla verotus. Ne mahdollistavat verojen kiertämisen laillisesti tai laittomasti.

Tiukka salassapito viettelee myös rikollisia tahoja. EU:n komissio on arvioinut, että jäsenmaat menettävät vuosittain tuhat miljardia euroja verotuloja erilaisen verosuunnittelun ja veronkierron takia. Verosuunnittelu on laillista, veronkierto taas yleensä laitonta.Veroparatiiseja tutkiva kansalaisjärjestö Tax Justice Network on arvioinut, että pelkästään yksityishenkilöillä on veroparatiiseissa varallisuutta 11 000 miljardia euroa. Tällaista tänään tuli mieleen kuntosalipäivän jälkeen!
----
Seppo Tuovinen:
Timo Harakka käsittelee samaa asiaa;
SDP:n eduskuntaryhmän valtiovarainvastaava Timo Harakka huomauttaa tiedotteessaan, että ongelma on edelleen ratkaisematta.

”Suomessa verovälttely on perustunut siihen, että osakkeet on näennäisesti luovutettu osingonjaon ajaksi taholle, joka ei joudu maksamaan osingoista veroa. Usein järjestelyssä hyväksikäytetään Suomen ja Iso-Britannian verosopimusta, joka estää osinkoverojen perimisen.”
 https://demokraatti.fi/timo-harakka-vaatii…


 HS 19.1.2014
Tax Justice Network

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti