maanantai 22. lokakuuta 2018

Neon - amerikkalaisten jättiläisten päihittäjä?

22.10.2018
Helsingin Sanomissa kirjoitus lohkoketjutekniikan tulosta ja kiinalaisesta valmiudesta ylittää amerikkalaisten jättiläisten Microsoftin, Googlen, Applen ja Facebookin voittokulku kahden tärkeän periaatteen avulla, joista toinen liittyy tekniikkaan ja toinen omien sisältöjen, tekniikoiden ja taitojen omistamiseen:

"LOHKOKETJU on pohjimmiltaan tekniikka, jolla toisilleen vieraat toimijat voivat yhdessä tuottaa ja ylläpitää tietokantoja hajautetusti omilla tietokoneillaan. Kaikki toimet kirjataan moneen eri lähteeseen ja yhdessä niistä muodostuu luotettava tietokanta.

Niin ketjun jäsenet voivat luottaa toisiinsa, vaikka he eivät tuntisi toisiaan. Lohkoketjujen kauneus on siis niiden demokraattisuudessa ja siinä, että kukaan ”ylempi taho” ei omista tietojasi.

AMSTERDAMISTA Helsinkiin saapunut Neon Euroopan laajentumisesta vastaava Jiaying Li liittyy keskusteluun. Hän selostaa kuinka lohkoketjuissa kyse on pohjimmiltaan juuri omistusoikeuksien ottamisesta takaisin ruohonjuuritasolle, käyttäjille itselleen.

Hän puhuu ”avoimista innovaatioista” ja alhaalta ylöspäin tapahtuvasta vallan vaihdoksesta."


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti