lauantai 16. maaliskuuta 2019

EMUa on vahvistettava


YLE:n Ykkösaamu 16.3. 2019, haastateltavana yrittäjä Paavo Lipponen:

Vaaleissa mukna kannustamassa erityisesti nuoria. En pärjäisi päivääkään nykypolitiikassa, ympärivuorokautinen somettaminen ja kova kielenkäyttö rasittaa. Kiittää suomalaista terveydenhuoltoa, pärjää nykyisellään hyvin.

Euroopan ja maailman tilanne:
Christchurch, Uusi-Seelanti; nuoret aktivoituvat, keltaliivit, Venäjän nuoret - sinänsä hyvä. Uuden-Seelannin tilanne aivan järkyttävä, järjestäytynyttä toimintaa?

Brexit 
Kyse on vanhasta asenteesta, toinen jalka Atlantissa ja toinen kanaalissa. Ei Erkkikään ota tästä selvää. Mayn mukaan konservatiivien tulee päättää asiasta. Lisäajan kuluessa brittien täytyy päättää. ”Wide-open” (yhtä leveä kuin pitkäkin) -tilanne. Cameron lähti pelaamaan uhkapeliä kansanäänestyksellä. Se oli suuri strateginen virhe.

Rappeutumista 
on havaittavissa sekä konservatiivien (ylimielisyys) että Labourin (äärivasemmistolainen ajattelu) piirissä. Brexit heikentää Euroopan Unionia sekä taloudellisesti että turvallisuuspoliittisesti.

Unionilla on kansalaisten tuki
Kansalaiset Unionissa kannattavat Unionia yhteisönä. Ei pidä koko aikaa valittaa. Eurooppa on jäämässä omilleen. Suomen pitää olla rakentamassa eteenpäin, muuten käy huonosti.

Unkari, Itä-Eurooppa
Keski-Euroopan häikäisevä renesanssi (Unkari). Orban ei koskaan hymyile. Itä-Eurooppaa on kuitenkin ymmärrettävä, Tsekkoslovakiaa lukuunottamatta ei tullut demokratiaa mihinkään satelliittimaahan (missä Viro?). 50 vuotta kommunismia, ei ihme että kaikki ei toimi kuin Strömsössä. Pitää ymmärtää mutta ei hyväksyä oikeuslaitoksen politisointia (näin sanoo myös CDU:n puheenjohtaja Annegret Kramp-Karrenbauer, lyhyesti AKK).

Itä-Euroopan kuva ei ihan yksinketainen; on syrjäytymistä, elintaso on heikentynyt, tuloerot ovat kasvaneet - nämä ovat todellisia kysymyksiä Euroopassa. Eurooppaa pitää kehittää sosiaalisesti.

USA, NATO, Venäjä?
Tämä pitää nähdä isona kuvana. Aikakausi on todella vaihtunut. USA ei ole todellinen kumppani. Kiina voimistuu. Venäjä on vahva tekijä. Unionia uhkaa nurkkaanjääminen. Merkel puhui äskettäin komeasti talouden ja Venäjän kaasun puolesta. Kaasu on kuitenkin vain yksi kysymys.

Riippuvaisuus Venäjästä?
Myös Venäjä on riippuvainen kaasuviennistä ja Saksa samoin idästä tulevasta kaasusta. Kummallista logiikkaa kaasuajattelussa. Nyt tavoitellaan yhteisiä kaasumarkkinoita. Tämä on suuri Unionin saavutus.

Sanktiot?
Sanktiot - Suomen linja on hyvin selvä. Euroopan Unionin jäsenenä, olemme osa länttä, emme ole heikko lenkki, tämä antaa presidentille mahdollisuden käydä dialogia. Ympäristökysymykset, mustan hiilen vahingollisuus arktisella alueella, Suomella on tässä oma roolinsa. Pitää voida keskustella sanktioista huolimatta. Ulkoministeri USA:sta tulossa Arktisen Neuvoston viimeiseen kokoukseen. Ilmastomuutos on yhteinen vihollinen. Arktinen ilmastomuutos tulee ilmeisesti olemaan oletettua nopeampaa. Kiina osoittaa lisääntyvää mielenkiintoa myös arktista aluetta kohtaan. Myös Komissiossa on herätty arktiseen todellisuuteen.

Ministeriötason Venäjätutkimus?
Venäjän vaikuttamispyrkimys. Mitä pitäisi ajatella? Venäjän ei saa taloudessa aikaan uudistuksia. Komentotalous ei toimi. Riippuvuus luonnonvaroista, oligarkeista, suuria ympäristöongelmia. Ilman uudistuksia Venäjä kuihtuu. Suomen suhteen Venäjä haluaa hoitaa yhteyksiä bilateraalisti, Suomi toimii taas monenkeskisesti Euroopan Unionin jäsenenä. Tilanne on ollut läsnä koko ajan. Yhteyksiä tarvitaan.

Nato?
Nato on viimekäden puolustuskysymys. Venäjä demonstroi voimalla. Ei tämän tarvitse meitä horjuttaa. Venäjän ärsyttämien; olemme Venäjä-kriittisiä, mutta avointa Venäjä-vastaisuutta on turhan paljon. Pitää olla rauhallinen ja luja. Mediassa tulee esille Venäjävastaisuutta. Myös Venäjän tilanneta täytyy ymmärtää. Siellä on menty keskityksen ja nationalismin suuntaan ja se tietysti huolestuttaa.

EU-puheenjohtajuus
Vaikka Suomella ei ole erityisiä suomalaisia tavoitteita, Suomi ajaa joka tapauksessa yhteisiä asioita. Talous, ympäristö, kilpailun vahvistamien, vapaakaupan puolustaminen. Aikakausi on kuitenkin vaihtunut. Unionia on joka suhteessa vahvistettava ja meidän pitää olla tekemässä näitä ratkaisuja. Pitää toimia yhteistyössä Saksan ja Ranskan kanssa.

Hansaliitto-yhteistyö EU:ssa?
(Kysymys on Hollannin, Tanskan, Ruotsin, Suomen ja Baltian maiden yhteistyöstä, talousvolyymiltaan yhteensä lähes Ranskan ja Saksan tasoinen kokonaisuus, IR)

Hansa-liitto?
Pidän virheenä Hansa-liittoon menemistä. Meidän ei pidä tehdä EU:ssa mitään blokkeja. Joka ministeriössä on katsottava, voidaanko tuoda jotakin uutta, esimerkkinä arktinen ulottuvuus. Meidän pitää luottaa Unioniin. Komission vaihtuessa on "interregnum-aika", pallo on Suomen, puheenjohtajamaan pöydällä. EU-puheenjohtajuus on erittäin tärkeä. Vaalikeskustelussa ei puhuta mitään EU:sta. Kielletään EMUn kehittäminen. Ehdoton imperatiivi on, etä ratkaisuja pitää saada aikaan.

EMUa pitää vahvistaa
Pankkiunioni pitää saada liikkeelle, EMU:n välineitä pitää vahvistaa, koska finanssikriisi voi toistua. Saksan ja Ranskan on saavutettava kompromissi. Yhteisvastuun kieltämisellä ei voida torjua koko EMU:n kehittämistä. Paikalleen ei pidä jäädä. Meillä ei ole varaa horjumiseen, tarvitsemme vahvempaa valuuttaunionia. Pohjosmaat pitää saada vahvemmin mukaan. Tanskan ja Ruotsin jääminen valuuttaunionin ulkopuolelle on heikentänyt osaltaan pohjoismaista eu-politiikkaa.

(Tämä on Paavo Lipposen haastattelun pohjalta tekemäni muistio keskeisistä teemoista, IR)

_________________

Ilpo Rossi:
Paavo jatkaa tutulla linjallaan. Monii hänen ajatuksiinsa voi yhtyä, alkaen suhteistamme Venääjään ja tapaamme toimia monenkeskiseltä pohjalta Krimin ja Ukrainan itäosien merkeissä asetetuissa sanktioissa. Jos muutosta sanktiopolitiikkaan halutaan - kuten minä haluaisin, sen on tapahduttava muutoksena koko Unionin politiikassa.
Suuri kysymys on sopeutuminen  Euroopan Unionin harjoittamaan talous- ja rahapolitiikkaan, joka on johdettu Euroopan Unionin  konsolidoiduista peruskirjoista ja joka noudattelee valtavirtaista, uusliberaalia, eksogeenista rahapolitiikkaa. Vaikka ajatus "EMUa on vahvistettava" on oikean suuntainen ja vaikka pidän Paavo Lipposta liberaalina sosialidemokraattina, niin  tässä suhteessa hän ei yllä keynesiläiseen antisykliseen ja endogeeniseen talousajatteluun, joka tarkoittaa jäsenvaltoiden roolin huomattavaa vahvistamista aloitteentekijänä ja dynaamisena toiminaja. Tämä on sosialidemokratian kohtalonkysymys Euroopan Unionissa ja todellisuudessa muutoksen aikaansaaminen edellyttää peruskirjojen avaamista. Tulevaisuuden lähtökohtana ei voi olla DDR-tyyppisen "kommunistisen" valtion ja inflaation pelko, rahan ymmärtäminen pelkkänä kysyntään ja tarjontaan perustuvana, muuttumattomana  suureena. Hyvän johdannon moderniin monetaariseen ajatteluun tarjoaa esimerkiksi Bill Michell tai Barak Obaman yhtenä talouspoliittisena asiantuntijana toiminut Stephanie Kelton

Uusliberalistinen talousajattelu ja sen mukainen markkinaylivalta muodostavat pysyvän esteen sosialidemokraattiselle politiikalle nykymuotoisessa Euroopan Unionissa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti