maanantai 25. maaliskuuta 2019

Wolfgang Streeck ja talouspolitiikan pakot



Wolfgang Streeck nousi vuoden 2018 aikana esiin "vahvana lukusuosituksena" hänen pohtiessaan kirjassaan "Ostettua aikaa" kapitalistisen hyvinvointivaltion ajautumista kriisiin. Kirja on todellakin mielenkiintoienen, mutta analyysi siitä jäi vaisuksi myöskin minulla vaikka koinkin Streeckin olevan oikeassa siinä, että aika yhteisen hyvinvoinnin pelastamisessa on käymässä vähiin.

Nyt on saatu syvemmälle käyvää analyysia tämän kirjan talous- ja rahapoliittisista lähtökohdista Lauri Holapalta, joka on toinen vuonna 2014 ilmestyneen kirjan "Rahatalous haltuun" kirjan kirjoittajista. Tätä kirjaa voisi pitää yhtenä ensimmäisistä Modernin Monetaristisen Teorian (MMT) avaajista. Lauri Holappa, VTM, on väitöskirjatutkija, Helsingin yliopistolla, politiikan ja talouden tutkimuksen laitoksella.

"Streeckin analyysin keskeisin ongelma on siinä, että se ei tee minkäänlaista erottelua rahapoliittisesti suvereenien ja rahapoliittisesta suvereniteetistaan luopuneiden valtioiden välille. Rahapoliittisesti Streeck nousi suvereenilla valtiolla tarkoitetaan valtiota, jolla on oma keskuspankki, joka laskee liikkeelle oman valuuttansa ja joka käyttää kelluvaa valuuttakurssia (esim. Wray 2012). Jos valtio on rahapoliittisesti suvereeni, se ei ole riippuvainen globaalien luottomarkkinoiden sitä kohtaan tuntemasta luottamuksesta. Toisin sanoen rahapoliittisesti suvereenit valtiot voivat itse hallita velkakirjojensa korkotasoa, jolloin niillä ei ole todellista tulorajoitetta."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti