keskiviikko 20. maaliskuuta 2019

Vapaakauppa vaarallisessa tienhaarassa


Itävallan Attac tiedottaa 20.3. 2019 Attac-yhteisön suuresta kampanjasta voimassaolevien vapaakauppasopimusten erityistuomioistuimia vastaan - ja juuri saavutetusta osamenestyksestä.

Kysymys on konsernien ylivallasta, joka mahdollistaa isäntävaltioiden ankaran sakottamisen, jos niiden katsotaan omalla toiminnallaan rajoittavan konsernien tarjoamien palveluiden kehitysnäkymiä.

"Meidän periksiantamaton ponnistelumme epäoikeudenmukaisesta yrityspolitiikkaa vastaan kantaan hedelmää: 14. maaliskuuta TTIP 2.0: n päätöslauselma on murentunut Euroopan parlamentissa. Tämä menestys on vain väliaikainen - mutta kansainväliset konsernit yrittävät pitkällä aikavälillä saada läpi voitontavoittelunsa - maksoi mitä tahansa.

Jo TTIP: tä ja CETA: ta vastaan olivat yhtiöiden erityiset valitusoikeudet, joita kutsutaan myös ISDS: ksi (sijoittajavaltion välimiesmenettely) - keskeisen kritiikkimme kohteena. Tämä rinnakkaioikeus mahdollistaa erittäin rikkaiden sijoittajien ja yritysten haastaa valtiot tähän erityistuomiosistuimeen, jos he uskovat, että lainsäädännölliset muutokset rajoittavat heidän voittojaan. Ja sitä tapahtuu monilla aloilla: ympäristönsuojelu, terveydenhuolto, työoikeudet ja verouskäytännöt.

Maailmanlaajuisesti on jo tällä hetkellänyt yli 900 tapausta, joissa konsernit vaativat yli 50 miljardin Yhdysvaltain dollarin suuruisia korkoja tiedossa olevilta valtioilta. Siksi keskitymme tänä vuonna kampanjaan, jolla lopetetaan yritysten erityisvaatimukset!"




1 kommentti:

  1. Ilpo Rossi Olisi luullut että ainakin vasemmistolaiset europarlamentaarikot kiirehtivät kertomaan tästä hyvinvointivaltion autoriteetin kannalta tärkeästä voitosta. Se että näin ei ole tapahtunut kertoo että on oltu joko laiskoja tai lapsellisen hyväuskoisia suhteessa vapaakauppasopimuksiin.

    VastaaPoista