maanantai 30. marraskuuta 2020

125 vuotta luonnonystäviä - kestävän globaalin kehityksen liikkeellepaneva voima!

Pysäytä ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos!  Suunnittele matkailu uudestaan! Edistä kestävää toimintaa luonnossa! Edistä globaaleja kumppanuuksia! Tue talouden ja yhteiskunnan muutosta! Turvaa rauha! Aseriisuntaa varustelun päivityksen sijasta! 125 vuotta luonnonystäviä - globaalin kestävän kehityksen liikkeellepaneva voima!


Lehdistötiedote Naturefriends International

Wien, 30. marraskuuta 2020

Luonnon ystävät esittävät ratkaisuja 2000-luvun kiireellisimpiin kysymyksiin

Luonnonystävät ovat jo 125 vuoden ajan antaneet impulsseja yhteiskuntamme kestävälle kehitykselle, joka tarjoaa kaikille ihmisille mahdollisuuksia hyvään tulevaisuuteen ja kunnioittaa planeettamme luonnollisia rajoja. Internetissä 28. marraskuuta pidetyssä kansainvälisessä Friends of Nature -kongressissa he esittivät vaatimuksiaan ja mahdollisia ratkaisuja 2000-luvun kiireellisimpiin kysymyksiin.


Vuonna 2020 Luonnonystävät -liike juhlii 125-vuotisjuhliaan. Wienissä vuonna 1895 perustetulla liikkeellä on nykyään 42 jäsenjärjestöä 41 maassa. Tuhannet paikalliset ryhmät ovat sitoutuneet luonteviinn ja ympäristöystävällisiin vapaa-ajan- ja matkailutoimintoihin, jotka ovat kaikkien saatavilla, luonnon- ja kulttuuriperintömme suojelemiseksi ja kaikkien ihmisten rauhanomaisen rinnakkaiselon puolesta.


Kansainvälinen Luonnonystävien kongressi katsoo ylpeänä Luonnonystävät -liikkeen saavutuksia ja laati samalla luettelon haasteista ja lähestymistavoista, joita luonnonystävien tulee kohdata tulevina vuosina.


Pysäytä ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos!

Ilmastokriisin torjunta on yksi kiireellisimmistä tehtävistä. Uusimpien tutkimusten mukaan ilmastonmuutos uhkaa ainakin miljardin ihmisen elämää - etenkin globaalin etelän maissa. Jopa vähemmän kärsineissä maissa äärimmäiset sääilmiöt lisääntyvät jo merkittävästi, ja ilmastonmuutos pahentaa biologisen monimuotoisuuden dramaattista vähenemistä.

Meidän  tehtävä  on kehittää elämää ilman fossiilisia polttoaineita ja siirryttävä kestävään veden, tuulen tai auringon energiantuotantoon ja ympäristöystävälliseen liikkuvuuteen. Teknologiat ovat jo olemassa, mutta ne on pantava täytäntöön maailmanlaajuisesti.


Suunnittele matkailu uudestaan!

Matkailulla on edelleen tärkeä rooli virkistyskäytössä, koulutuksessa ja kansainvälisessä vuorovaikutuksessa, mutta se tarvitsee kiireellistä muutosta. Matkailu ei saa enää olla kulutustavaraa, josta etenkin suuret yritykset hyötyvät - ilman vastaavia etuja paikalliselle väestölle ja vahingoittamalla huomattavasti ympäristöä ja ilmastoa.

Matkailun kehittämisen on perustuttava kestävyyskriteereihin, kuten luonnonvarojen suojeluun, niihin liittyvien kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseen, ihmisoikeuksien kunnioittamiseen ja paikallisen väestön osallistumiseen.


Edistä kestävää toimintaa luonnossa!

Luonnon aktiivinen kokeminen on perusta rentoutumiseen, hyvinvointiin ja terveyteen, ja sitä tulisi edelleen edistää. Yli 700 Naturefriends-taloa tarjoava Luonnonystävät -liike tarjoaa laajan valikoiman majoitusvaihtoehtoja sosiaalisesti hyväksyttävillä hinnoilla ja houkuttelevilla tarjouksilla perheille ja ryhmille - kauniilla maisemilla, houkuttelevilla vapaa-ajan aktiviteeteilla ja useimmiten saavutettavissa helposti julkisilla liikennevälineillä. Luontokampanjoiden kansainväliset ystävät, kuten "Natura Trails" tai "

Vuoden seutu", kutsuvat sinut kokemaan luontoa ja olemaan huomaavainen luontotyyppien sekä paikallisen kasviston ja eläimistön suhteen.


Edistä globaaleja kumppanuuksia!

Me luonnonystävät olemme ylpeitä siitä, että meillä on jäsenjärjestöjä lukuisissa maailman eteläisen maan maissa. Tämä antaa meille mahdollisuuden syventää käsitystämme globaalista kehityksestä ja kokea ja elää kulttuurista monimuotoisuutta sekä kokea kansainvälistä solidaarisuutta ja ystävyyttä. Luonnon ystävät ovat sitoutuneet avoimeen,  yhteisöllisyyteen perustuvaan yhteiskuntaan ja tukevat näitä jäsenjärjestöjä mahdollisimman paljon.

Tiedämme, että monet maailman eteläisen maailman maat kärsivät huonosta taloudellisesta kehityksestä, joka perustuu luonnonvarojen riistoon ja jota teollisuusmaat ohjaavat. Olemme sitoutuneet maailmanlaajuiseen kumppanuuteen, joka tuottaa enemmän oikeudenmukaisuutta ja tasa-arvoa kaikille ihmisille, ja tiedämme, että tämä on ainoa inhimillinen tapa välttää massiivisia muuttovirtoja tulevaisuudessa.


Tue talouden ja yhteiskunnan muutosta!

Tiedämme, että tärkein syy ympäristön pilaantumiseen, luonnonvarojemme liikakäyttöön, ilmastonmuutokseen ja kasvavaan eriarvoisuuteen on nykyinen talousjärjestelmämme, joka perustuu voittojen maksimointiin eikä elämänlaadun parantamiseen. Tämä järjestelmä on johtanut vaurauden ja vallan keskittymiseen pienelle joukolle ihmisiä, mikä on yhä suurempi uhka demokraattiselle yhteiskunnallemme.

Meidän on pikaisesti muutettava taloutta ja yhteiskuntaa vahvistamalla demokratiaa ja keskittyen yhteiseen hyvään kestävän kehityksen perustana. Luonnonystävät kampanjoivat yhdessä muiden kansalaisjärjestöjen kanssa todellisen "vihreän diilin" puolesta, jossa ihmiset ja maapallomme ovat keskipisteenä ja joka perustuu YK: n Agenda 2030: n kestävän kehityksen tavoitteisiin.


Turvaa rauha! Aseriisuntaa varustelun päivityksen sijasta!

Sitoutuminen rauhaan ja aseidenriisuntaan on osa Luonnonystävät -liikkeen perinteitä. Olemme huolestuneita tämänhetkisestä kehityksestä, kuten sellaisten kansallisten tunteiden ja liikkeiden elpymisestä, jotka eivät takaa rauhaa, mutta korostavat pikemminkin itsekkyyttä, rajaamista ja vihamielisyyttä toisia kohtaan, idän ja lännen välisen kylmän sodan uusiutumisesta ja tulevasta paluusta uuteen asevarusteluun, mukaan lukien ydinaseet.  

Tarvitaan uusi aseriisuntapolitiikan vaihe ja globaalin asevalvonnan jatkaminen ja syventäminen. Varusteluinvestointien sijaan tarvitaan investointeja ilmastonsuojeluun ja sosiaaliturvaan!


Luonnon ystävät ovat globaalin kestävän kehityksen liikkeellepaneva voima

Maailmantaloutemme on hyvin verkostoitunut - kuten Covid 19 -pandemian aikana koemme. 2000-luvun suurten haasteiden hallitsemiseksi tarvitaan vahva maailmanlaajuinen kansalaisjärjestöjen, ammattiliittojen, yhteiskunnallisten liikkeiden, korkeakoulujen ja poliittisten sidosryhmien verkosto. Kansainvälinen liike, jolla on yli 350 000 jäsentä, on liikkeellepaneva voima tässä prosessissa!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti