keskiviikko 11. marraskuuta 2020

Euroopan Unionin ja Kiinan ilmastoyhteistyö

 

Kiina ja EU pyrkivät parantamaan globaalia ilmastohallintoa

Kirjoittanut Dong Yifan | China Daily | Päivitetty: 2020-11-11 07:40

Ilmastonmuutos on yksi vakavimmista globaaleista haasteista ihmiskunnalle. Ja vaikka eri maat ovat kärsineet ilmastonmuutoksen vaikutuksista ext kuten metsäpalot, tsunami, kuivuus, syklonit, sulavat jäätiköt ja kuivavat vesimuodostumat -, haaste voidaan ratkaista vain kansainvälisellä yhteistyöllä, ei yhden maan tai muun maan pieni joukko maita.

Tässä suhteessa Kiina ja Euroopan unioni ovat sitoutuneet kunnianhimoisimpiin sitoumuksiin

Kiinan 19. kommunistisen puolueen keskuskomitean viidennen täysistunnon jälkeen lokakuun lopulla julkaistu tiedonanto on luvannut edistää vihreää kehitystä, vahvistaa kestävän kehityksen strategiaa, nopeuttaa vähähiilisen talouden rakentamista, parantaa resurssien käyttöä ja nopeuttaa energiajärjestelmän muutosta ekologisen sivilisaation rakentamiseksi.

Lisäksi puhuessaan Yhdistyneiden Kansakuntien yleiskokouksen syyskuun lopun 75. istunnossa presidentti Xi Jinping sanoi, että Kiinan hiilidioksidipäästöt huipentuvat vuoteen 2030 mennessä ja että ne saavuttavat hiilineutraaliuden vuoteen 2060 mennessä ja antavat siten valtavan panoksen maailmanlaajuiseen taisteluun ilmastonmuutosta vastaan.

EU: n osalta blokki on osoittanut edistyneimmän ja kunnianhimoisimman puolensa ilmastonmuutoksen torjunnassa. Syyskuussa Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sanoi ensimmäisessä puheessaan "Unionin tila" joulukuussa 2020 virkaan astumisensa jälkeen ja sanoi, että EU nostaa vuoteen 2030 liittyvän päästövähennystavoitteen 55 prosenttiin nykyisestä 40 prosentista, mikä se on tiellä kohti ilmastoneutraaliustavoitettaan ja auttaa sitä täyttämään Pariisin sopimuksen mukaiset velvoitteensa COVID-19-pandemian keskellä.

Taloudelliselta kannalta EU on sanonut, että vihreä siirtymä on yksi sen kahdesta tärkeimmästä painopistealasta pandemian jälkeisenä aikana, toinen on digitaalinen siirtymä, ja 37 prosenttia elvytysrahastosta käytetään suoraan Euroopan vihreän diilitavoitteisiin .

Maailmaa on edessään vakava kansanterveyskriisi, vakava talouskriisi ja kriittinen ilmastokriisi, jotka ovat yhteydessä toisiinsa ja joihin voidaan puuttua vain, jos kaikki maat tekevät yhteistyötä. Vähähiilinen ja kestävä kehitys lisäävät vauhtia pandemian jälkeiseen talouden elpymiseen, mutta auttavat myös ratkaisemaan globalisaation aiheuttaman talouskehityksen ristiriidat ja sen kielteiset vaikutukset ympäristöön ja koko yhteiskuntaan.

Kansainväliset järjestöt, kuten Kansainvälinen energiajärjestö, Kansainvälinen uusiutuvan energian virasto, Maailmanpankki ja Kansainvälinen valuuttarahasto, ovat kehottaneet maita ja yrityksiä tarttumaan vihreän siirtymän tarjoamaan tilaisuuteen. Jos kaikkien suurten maiden politiikassa keskitytään enemmän vihreään kehitykseen, maailmantalous voi hyödyntää valtavia investointi- ja työllistämismahdollisuuksia.

Itse asiassa EU todennäköisesti ajaa useita taloudellisia ja energia-aloitteita, jotka perustuvat Euroopan vihreän kaupan puitteisiin pitkän aikavälin ilmastotavoitteen saavuttamiseksi. Von der Leyen listasi puheessaan useita uusia vihreän muutoksen suunnitelmia, mukaan lukien eurooppalaiset vetylaaksot, uudet "eurooppalaiset Bauhaus" ja EU: n tason vihreiden joukkovelkakirjojen liikkeeseenlaskut. Se, että arkkitehtuurin modernisointisuunnitelma "European Bauhaus" julkaistiin vain muutama päivä Von der Leyenin puheen jälkeen, osoittaa, että EU aikoo laajentaa ja tehostaa taistelua ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

Lisäksi EU: n ja Kiinan vihreällä kehitysyhteistyöllä on valtavat mahdollisuudet. Molemmat osapuolet ovat Pariisin sopimuksen vahvimpia kannattajia ja ovat pyrkineet yhteisesti täyttämään sitoumuksensa. Syyskuussa Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel, Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Kiinan presidentti Xi Jinping tapasivat videolinkin kautta tapaamisen, ja molemmat osapuolet lupasivat ponnistella enemmän syventääkseen yhteistyötä ilmastonmuutoksen hallinnassa ja perustamalla korkean tason ilmastomekanismi ilmastosta muuttaa.

Osapuolet todennäköisesti myös lisäävät pyrkimyksiä saavuttaa poliittinen yksimielisyys ilmastonmuutoksesta ja syventää yhteistyötä uuden uusiutuvan energian teknologian, vihreän rahoituksen ja puhtaan energian alalla. Toivottavasti Kiinan ja EU: n ilmastoyhteistyö lisää positiivista energiaa ilmastonmuutoksen torjuntaan ja auttaa rakentamaan ympäristöystävällisen yhteiskunnan.

Kirjoittaja on apututkija Kiinan nykyaikaisten kansainvälisten suhteiden instituutissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti