lauantai 14. marraskuuta 2020

Lomautus koske kaikkia ja tulotasolla tulee olla merkitystä

Kari Vatanen Facebookissa 14.11. 2020 Jyväskylän lomautussuunnitelmista ja tarjolla olevasta vaihtoehdosta:

13 t 
Jyväskylän kaupungin yt-neuvotteluissa haetaan tuntuvia säästöjä ja keinoina on pienituloisten kaupungin työntekijöiden massiiviset lomautukset.
Minulla olisi tähän paljon parempi ja tehokkaampi malli, jos kerran on pakko mennä lomautusten tielle. Lomautukset toteutettaisiin tulotason mukaan ja ne koskisivat jokaista kaupungin työntekijää ja virkamiestä, aina kaupunginjohtajaa myöten. Tässä on Kanen malli Jyväskylän säästöohjelmaksi:
Alle 1600 euroa kuukaudessa tienaavat, ei lomautusta.
1800 - 2000 euroa kuukaudessa tienaavat, lomautuksen pituus 2vrk
2000-2200 euroa kuukaudessa tienaavat, lomautuksen pituus 3 vrk.
2200-2400 euroa kuukaudessa tienaavat, lomautuksen pituus 4 vrk.
2400- 3000 euroa kuukaudessa tienaavat, lomautuksen pituus 5 vrk.
Yli 3000 euroa kuukaudessa tienaavat, lomautuksen pituus 6 vrk.
Tällä periaatteella kaikki olisivat mukana tässä säästöohjelmasta ja toteutus olisi solidaarinen.
Jos kerran on aivan pakko mennä lomautusten tielle, eikä kunnallisveron korotusta voi edes harkita, tuottaa tämä malli vähemmän inhimillistä kärsimystä kuin pienipalkkaisten työntekijöiden pitkät lomautukset. Tällä mallilla olisivat säästöt huomattavasti suuremmat kuin yt-neuvottelujen tuloksena tehdyt toimet, jotka ovat lähinnä näpertylyä ja tuottavat vain murusia säästöinä, huonompia palveluita sekä inhimillisiä kärsimyksiä.
Toinen vaihtoehto, jolla säästöt tulisivat huomattavasti suuremmiksi, olisivat koko kaupungin henkilökunnan lomarahojen vaihdot vapaiksi, joko puolittaen tai kokonaan. Tämä ei tietenkään sovi kaupungin korkeille virkamiehille, jotka kyllä vaativat säästöjä, mutta eivät ole itse valmiita osallistumaan eurollakaan näihin säästöihin.
Tuntuu siltä, että kuntapäättäjät menevät tässä tapauksessa virkamiesten taakse ja virkamiehet kalliin konsultin taakse, joka sitten leikkaa palveluita, välittämättä seurauksistaå ja tuloksista.
Toivottavasti kuntavaaleissa saadaan uudet valtuutetut ainakin Kokoomukseen, Keskustaan, Vihreisiin, Perussuomalaisiin, kristillisiin sekä osittain demareihin ja vassareihin. Me jyväskyläläiset tarvitsemme laskutaitoitoisia kaupunginvaltuutettuja, emme kumileimasimia.
Jyväskylän kaupungin henkilöstöjohtaja Arja Aroheinän toimenkuva kannattaa myös tarkistaa, koska hänen kompetenssinsa ei vastaa hänen tehtäviensä vaativuutta. Tämän sanon inhimillisestä näkökulmasta, koska osaaamisvaje on suurin syy työssä loppuu palamiseen. Vastuullisena jyväskyläläisen tarjoan omia palveluita ilmaiseksi. Olen valmis antamaan ilmaisen koulutuksen Arja Aroheinälle ja Jyväskylän korkeimmille virkamiehille työpaikan yhteistoiminnasta ja paikallisesta sopimisesta, minun kompetenssi siihen kyllä riittää.



Karti Vatanen


Ilpo Rossi: Erinomainen ehdotus Kari Vataselta! Jatkaisin vielä tätä oikeudenmukaisuuteen ja yhdenvertaisuuteen liittyvää pohdiskelua. Nimittäin onhan se aika kohtuutonta, että kun kaikille tarkoitettuja julkisia palveluja joudutaan vähentämään, taloudellisen vastuun tästä kantavat ainoastaan kaupungin palveluksessa oleva henkilöstö. Tällaisia tilanteita varten tulisi kaupungilla olla erityinen rahasto, johon koottaisiin voimavaroja kaikkiein pahimpien kuoppien tasoittamiseen...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti