tiistai 26. toukokuuta 2020

Kestämättömiä väitteitä vastaan

Lauri Holappa, poliittisen talouden pitkäaikainen tutkija ja toinen kirjan "Rahatalous kuntoon - irti kurjistavasta talouspolitiikasta" (Like) kirjoittaja väitteli 26.5. 2020 tohtoriksi makrotalouden ja erityisesti valtavirtaisen talous- ja rahapolitiikan virheellisistä olettamuksista. Hänen, Osi Ahokkaan ja Patricio Lain'an väitöksiä voidaan pitää pitkästä aikaa uutta tuovina ja muutosta ennustavina väitöstutkimuksina. Tässä Kansan Uutisten haastattelu väitöskirjan keskeisestä sisällöstä.

"Nyt tullaan väitöskirjan paitsi keskeisimpään myös monimutkaisimpaan löydökseen. Holappa toteaa osoittavansa väitöskirjassaan, että poliittisen talouden tutkimuksessa ja valtavirtaisessa taloustiedekirjallisuudessa on sisään kirjoitettuna oletus, ettei valtio voi sivuuttaa tällaista luottomarkkinoiden valtaa käyttämällä omaa keskuspankkia rahoitusvälineenä.

– Valtavirtainen taloustieteellinen kirjallisuus nostaa keskuspankkirahoituksen esteeksi aina hyperinflaation. Mitä tämä väitöskirja käytännössä tekee, se spottaa, että tämä oletus hyperinflaatiosta on väistämättä sisällä myös muussa luottomarkkinoiden määräysvaltaa korostavassa yhteiskuntatieteellisessä kirjallisuudessa.

Ajatus luottomarkkinoiden vallasta on looginen vain, jos me pidämme keskuspankkirahoitusta mahdottomana, Holappa huomauttaa. Tässä välissä on hyvä huomauttaa, että keskuspankkirahoitus on mahdollista vain rahapoliittisesti itsenäisille valtiolle."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti