keskiviikko 20. toukokuuta 2020

”Laumaimmuniteetin” murhaava pseudotiede

Sosialistisen Internationaalin internet-sivuilta löytyi mielenkiintoinen kirjoitus korona-viruksesta ja yrityksestä kehittää löysällä politiikalla ns. 'laumaimmuniteettia'. Muodostuuko hinta tällä tavalla ihmishengissä laskettuna liian kovaksi?

”Laumaimmuniteetin” murhaava pseudotiede

16. toukokuuta 2020
Yhdysvaltain ulkopolitiikan johtavassa  Foreign Affairs -lehdessä julkaistiin 12. toukokuuta artikkeli, jossa väitettiin, että suuret osa Yhdysvaltojen ja maailman väestöstä saisi COVID-19-tartunnan. Artikkelin otsikko on "Ruotsin koronavirusstrategia tulee pian pääperiaatteeksi: laumaimmuniteetti on ainoa realistinen vaihtoehto - kysymys on kuinka päästä sinne turvallisesti."

Lehti päättelee: "Viruksen pidättämispyrkimykset on tuomittu epäonnistuneiksi monissa maissa, ja suuri osa ihmisistä saa  lopulta tartunnan." Se väittää, että "pandemian hallinta - sen sijaan että se voitettaisiin - on ainoa realistinen vaihtoehto."

”Laumaimmuniteetin” puolustajien esittämä keskeinen argumentti on, että kun riittävä määrä ihmisiä tarttuu COVID-19-tartuntaan, ehkä 50–70 prosenttia väestöstä, tartuntojen määrä laskee luonnollisesti.

Seurauksena laumaimmuniteetin puolustajat väittävät, että pandemian leviämisen hillitsemisestä, kuten testauksesta, kontaktien jäljittämisestä ja tartunnan saaneiden eristämisestä, sekä koulujen ja yritysten sulkemisesta, olisi luovuttava, jotta tauti voi päästä eroon.  Viruksen pitäisi antaa levitä mahdollisimman laajasti.

Kaksi kehitystä tällä viikolla ovat paljastaneet tämän pseudotieteellisen teorian vääriksi ja vaarallisiksi. Tiistaina pidetyssä kongressin todistuksessa tohtori Anthony Fauci teki selväksi, ettei ole olemassa vakuuttavia todisteita siitä, että COVID-19-tartunta johtaa pitkäaikaiseen immuniteettiin, lähettäen Maailman terveysjärjestön (WHO) varoituksia viime kuussa.

Lisäksi maat ympäri maailmaa ovat alkaneet ilmoittaa laajojen kokeidensa tulokset populaatioilleen COVID-19-vasta-aineista. Yleisesti ottaen nämä testit ovat osoittaneet, että jopa pahimmilla puhkeamisalueilla vain pieni osa väestöstä on saanut tartunnan.

Yksi tällä viikolla julkaistu tutkimus havaitsi, että vain viidellä prosentilla Espanjan väestöstä on COVID-19-vasta-aineita. Tämä on huolimatta siitä, että Espanjassa on eniten COVID-19-tapauksia suhteessa kaikkien suurten maiden väestöön.

Vaikka infektiosta toipuminen takaa immuniteetin, mikä taas ei ole selvää, hypoteettinen immuniteetti viidelle prosentille Espanjan väestöstä maksoi 27 459 henkeä. Tämä tarkoittaa, että 50 prosentin tartuntaprosentti, joka tarvitaan tapausten vähentymiseen, vaatisi neljänneksen miljoonan ihmisen uhraamisen.

Jos samanlaisia ​​lukuja pidetään Yhdysvalloissa, joissa on 330 miljoonaa ihmistä, hypoteettinen ”laumaimmuniteetti” vaatisi lähes kahden miljoonan ihmisen uhraamisen.

Tästä syystä WHO: n tiedottaja Mike Ryan vastasi inhottavasti tällä viikolla kysyessään lauman koskemattomuuden politiikasta.

"Ihmiset eivät ole laumoja", sanoi irlantilainen  veteraaniepidemiologi. Hän sanoi, että termi on merkityksellinen vain kotieläintalouden alalla, jossa "yksittäisellä eläimellä ei ole merkitystä näiden päätösten brutaalin taloudellisuuden kannalta".

Hänen mukaansa termin käyttäminen voi johtaa erittäin julmaan aritmeetiaan, joka ei aseta ihmisiä, elämiä ja kärsimyksiä yhtälön keskipisteeseen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti