sunnuntai 10. toukokuuta 2020

MMT-design heksametri

Tallennan tänne professori Bill Mitchellin vappuna 2020 Australiassa pitämän Youtube-esitelmän ja erityisesti siinä esitellyn Modernin Monetaarisen Teorian design-mallin. Tämä design-malli esittelee sen 'arkkitehtuurin', millä tavalla endogeeninen, poliittisiin päätöksiin ja kirjanpitoon perustuva  makrotalouspolitiikka vaikuttaa niihin keskeisiin ongelmiin, jotka vaivaavat valtavirtaista talousajattelua ja sen toteutumista. 


Nimitys "heksametri" tulee kahdeksankulmiosta, joka tässä yhteydessä tarkoittaa toteutetun politiikan maksimaalista onnistumista. Epäonnistuminen merkitsee huonoja ja heikentyviä toteutumisia kaikissa kysymyksissä. Heksametriä voidaan käyttää pohjana erilaisten talousversioiden onnistumisen kuvaamisessa. MMT-design tarkoittaa täydellistä 'sinistä' kahdeksankulmiota, valtavirtainen talous pahimmillaan merkitsee kuvion supistumista 'punaiseen pisteeseen'.



Tässä esitelmässä professori William Mitchell kehittää joukon kriteerejä veropolitiikka-aloitteen todennäköisen tehokkuuden arvioimiseksi. Tämä kriisi on epätavallinen siinä mielessä, että siinä yhdistyvät tarjonta- ja kysyntäelementit ja hallituksen määräämät sulkemiset. Tässä mielessä finanssipolitiikan interventioiden suunnittelu on erityisen vaikeaa.

Esityksessä käydään läpi useita toivottuja verovaihtoehtoja, jotka vastaavat tätä tilannetta käyttävää tilannetta.

Keskusteluosiossa puhutaan myös siitä, miksi meidän ei pitäisi olla huolissamme koronaviruskriisin aiheuttamien lääketieteellisten ja sosioekonomisten ongelmien ratkaisemiseksi tarvittavista julkisen talouden alijäämistä.

Olisiko tällainen vaihtoehto mahdollinen Euroopassa ja erityisesti Euroopan Unionissa? Johtuen peruskirjoihin lukitusta yksipuolisesta sitoutumisesta eksogeeniseen, korkojen nousua ja inflaatiota pelkäävään politiikkaan (ts. talous itse kehittyy eksogeenisesti, mutta korot saattavat nousta endogeenisesti). Endogeenista talouspolitiikkaa voi toteuttaa vain itsenäisen keskuspankin omaava valtio tai yhteisö. Euroopan Valuuttaunioni voisi sitä teoriassa toteuttaa ja kehittää myös valtioiden yhteistyötä vahvistavaan suuntaan. Esteen muodostaa uusliberaalisti muotoillut konsolidoidut peruskirjat ja niiden hyväksyminen uuden 'tuhatvuotisen valtakunnnan' pysyväksi ja muuttumattomaksi pohjaksi. Bill Mitchell ei pidä mahdollisena muutosta Euroopan Unionin makrotalouspolitiikassa endogeeniseen suuntaan, vaan on jo pidemmän aikaa pitänyt parempana vaihtoehtona eroamista tästä toimintastrategialtaan yksipuolisesta, tuhosuuntaisia piirteitä omaavasta yhteisöstä. Mitchellin heksametri kuvaa juuri tätä näivettymisilmiötä.   

Koko video on katsottavissa täältä.

(Tämä tapahtuma toteutettiin yhdessä Modern Money Australia -ryhmän seminaarisarjan kanssa.)

Lisää tietoa:
1. http://bilbo.economicoutlook.net/blog

2. http://www.billmitchell.org

3. http://www.mmted.org

4. http://www.fullemployment.net

5. https://modernmoneyaustralia.org/



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti