perjantai 14. helmikuuta 2020

Amerikkalainen unelma - pohjoismainen hyvinvointimalli

Bernie Sanders, Sanna Marin ja pohjoismainen malli...

"Sanders on erityisen ihastunut ”pohjoismaiseen malliin” - Tanskan, Ruotsin, Norjan ja Suomen kaltaisissa maissa olemassa oleviin sosiaalisiin suunnitelmiin, jotka asettavat korkeamman verotuksen tarjotakseen laadukkaita julkisia palveluita ja pitäen epätasa-arvoa Yhdysvaltoja alhaisemmalla tasolla. Se on analogia, johon Sanders vetoaa usein, etenkin torjumaan vastustajien oikealta suunnattua polemiikkia, jonka mukaan hän on samanlainen kuin Latinalaisen Amerikan demagogit ."

" Atlantin takaa ainakin yksi pohjoismaisen mallin kannattaja oli tyytyväinen Yhdysvaltojen poliitikkojen omaksumaan ajatukseen. "Mielestämme pohjoismainen malli on menestystarina", sanoi pääministeri Sanna Marin haastattelussa Washington Postille viime kuussa maailman talousfoorumin yhteydessä Davosissa, Sveitsissä.
Marin kertoi tunnustavansa, että "jokaisen maan tilanne on erilainen, jokaisen maan poliittinen ilmapiiri on erilainen", mutta että Suomen järjestelmä voisi silti olla esimerkki Yhdysvalloille."

"Mielestäni American Dream voidaan saavuttaa parhaiten Pohjoismaissa, joissa jokaisesta lapsesta riippumatta heidän taustastaan ​​tai perheensä taustasta voi tulla mikä tahansa, koska meillä on erittäin hyvä koulutusjärjestelmä", hän sanoi. ”Meillä on hyvä terveydenhuolto- ja sosiaaliturvajärjestelmä, joka antaa kenelle tahansa mahdollisuuden tulla. Tämä on luultavasti yksi syy siihen, miksi Suomi sijoittuu maailman onnellisimmaksi maaksi. ” Sanna Marin totesi.

"Juuri tämän väitteen amerikkalaiset vasemmistolaiset yrittävät nostaa esiin. Sanders on pitkään ylistänyt Suomen sosiaalipolitiikkaa. Vuonna 2008,näin tapahtui hänen tervehtiessään jo huoneeseen ahdettua seisovaa väkijoukkoa Vt. Burlingtonin kaupungintalossa, Sanders toivotti tervetulleeksi Suomen valtion suurlähettilään ja kehotti maanmiehiään tutkimaan ”yhtä maailman parhaista taloudellisista ja sosiaalisista malleista”.

"Suomessa on olemassa korkealaatuinen kansallinen terveydenhuolto-ohjelma, joka tarjoaa melkein ilmaisen terveydenhoidon kaikille - ja lopulta se maksaa vain noin puolet asukasta kohti kuin meidän järjestelmämme", Sanders sanoi tuolloin . ”Suomessa, kun opiskelijoista tulee lääkäreitä ja sairaanhoitajia, he jättävät koulun velattomana - koska kouluun menosta ei aiheudu kustannuksia. Voimmeko oppia tuosta mallista jotain? ”
"Marin, joka 34-vuotiaana on maailman nuorin naisjohtaja, odottaa tulevaisuutta. Hän sanoi, että hänen hallituksensa "uusi tehtävä on tehdä pohjoismainen malli osaksi kestävää ympäristöä ja tulevaisuutta", jossa ilmastomuutoksen torjunta tarjoaa "mahdollisuuden luoda uusia työpaikkoja, uutta tekniikkaa ja uusia mahdollisuuksia kaikille maassamme."

Ei ole yllättävää, että Marin ilmaisi pettymyksensä Trumpin näennäisestä välinpitämättömyydestä ilmastotoimien kiireellisyyden suhteen . ”Meillä ei ole ajan ylellisyyttä. Tarvitsemme kunnianhimoisia tavoitteita ja toimia, ja meidän on pantava politiikat täytäntöön nyt ”, hän sanoi.

Sosialidemokraattina hän on tietoinen oikeuksien kasvavasta haasteesta kaikissa Pohjoismaissa, joissa nativistiset, äärioikeistolaiset liikkeet ovat saaneet vetoa viime vuosina . "Populistiset liikkeet yrittävät tarjota yksinkertaisia ​​vastauksia monimutkaisiin kysymyksiin ja monimutkaiseen maailmaan", Marin sanoi.

Tähän sisältyy hankala kysymys maahanmuutosta, johon Marin suhtautuu myönteisesti. "Meillä on ikääntyvä väestö, ja tarvitsemme ihmisiä tulemaan Suomeen, työskentelemään siellä ja kasvattamaan lapsiaan ja osallistumaan yhteiskunnan parantamiseen", hän sanoi.

Kutsu sitä ehkä suomalaiseksi unelmaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti