sunnuntai 2. helmikuuta 2020

Veronkierto Euroopassa - 1000 mrd vuosittain


Itävaltalainen Kontrast -lehti kirjoittaa veronkierrosta  Euroopassa - ja siitä mitä noilla menetetyillä veroeuroilla saataisiin aikaan.

Kaikki EU-maat käyttävät noin 1 150 miljardia euroa terveydenhuoltojärjestelmiinsä. Tämä on vain vähän enemmän kuin kaikki ne verorahat, joita yritykset ja miljoonat ovat salakuljettaneet veroviranomaisten ohi veropetoksilla tai verohuijauksilla.

Veronkierto ja budjettivajeet vuositasolla Euroopassa

Jos Euroopan unionin mailla olisi kaikki ne rahat, jotka ne menettävät veropetosten kautta, ne voisivat käyttää niitä rahoittamaan noin kolme neljäsosaa terveydenhuoltojärjestelmistään. Jos lisäätän laillisen veronkierron kautta menetetyt rahat, kaikkien terveys voitaisiin rahoittaa melkein kokonaan.

Voitaisiin sijoittaa rahaa väestön terveyteen: ratkaisemaan yhdellä kertaa kaikki terveydenhuollon taloudelliset ongelmat. Voitaisiin laajentaa sairaaloita ja torjua lääkäreiden pulaa. Ja  olisi vielä rahaa sairaaloiden kunnostamiseen, tutkimukseen sijoittamiseen ja hoitokriisin ratkaisemiseen. Kaikki tämä olisi mahdollista lisäämättä veroja tai alentamalla niitä toisella alueella - yksinkertaisesti silloin, kun yritykset ja miljonäärit maksaisivat verot kuten kaikki muut.

Kaksi miljoonaa euroa veronkiertoa - minuutissa
Veropetos ja veronkiertotaidot Euroopan unionissa ovat suuruudeltaan kokonaan mielikuvituksemme ulkopuolella. Brittiläinen taloustieteilijä Richard Murphy arvioi, että yli 800 miljardia euroa veroja vältetään vuosittain. Lisäksi on noin 50 - 190 miljardia euroa, joita yritykset laillisesti välttävät "verosuunnittelulla".

Yhteensä lähes 1 000 miljardia euroa. Se on noin 2 miljoonaa euroa minuutissa.

Temppujen muodossa tapahtuvasta veronkierrosta tulee pääasiassa suurista yrityksistä ja yhteisöistä. Ne käyttävät monimutkaisia ​​yritysrakenteita siirtääkseen voittonsa maihin, joissa heidän on maksettava vähän tai ei lainkaan veroja. Vain muutama päivä sitten tuli tieto, että Google- ryhmä oli siirtänyt noin 20 miljardin euron voitot Bermudaan - jossa sen ei tosiasiassa tarvitset maksaa veroja ollenkaan. Veropetokset puolestaan ​​koskevat rahaa: pimeää työtä rakennustyömaalla tai ravintoloita, jotka eivät maksa veroa voitoistaan.

Politiikka tekee liian vähän
Tutkimuksen tekijä Murphy syyttää poliitikkoja liian vähäisestä  tekemisestä veronkiertoa ja verotuksellista vehkeilyä vastaan. Itävalta, jossa veropetokset ovat perinteisesti olleet vähemmän ongelmallisia kuin monissa muissa EU-maissa, on kehittynyt yhä enemmän konservatiivisen kansanpuolueen ÖVP: n johdolla maaksi, joka hidastaa veronkierron ja veropetosten torjuntaa EU: ssa .

Vasta vuoden 2018 lopulla tuli julkisesti tietoon , että hallitus ei halunnut panna täytäntöön EU: n säännöksiä yritysveronkierron torjumiseksi . ÖVP-valtiovarainministeri esti myös avoimuusaloitteen, jonka mukaan yritysten on julkaistava raportti oman maansa ja toimintamaidensa voittojen ja verojen välillä ( maakohtainen raportti ). Ja EU: n neuvoston puheenjohtajakaudella veropetoksiin ja verotuksellisiin temppuihin ei juuri puututtu.

Ja siitä huolimatta, että se käsittää kokonaisuudessaan  noin 1000 miljardia euroa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti