maanantai 13. tammikuuta 2020

Portugalin ihme

Eurooppa:
Portugali on löytänyt vastalääkkeen oikeistolaiselle populismille

Kirjoittaja:Matthias Punz itävaltalaisessa Kontrast -aikakauslehdessä


Kun otetaan huomioon kukoistava talous, työttömyyden lasku ja monien kerran muuttaneiden Portugalin kansalaisten paluu, näyttää siltä, ​​että Portugali on kasvussa. Oikeistotoimijoilla ei ole mahdollisuuksia haastaa sosialistisen pääministerin António Costan politiikkaa, johon kuuluu hyvinvointivaltion asianmukainen tukeminen ja julkiseen sektoriin sijoittaminen säästötoimenpiteiden sijasta.

Viime vuosina Portugali oli katastrofin partaalla: ankara säästöpolitiikka ja konservatiivisen hallituksen ajama työoikeuksien katoaminen johtivat huomattavaan köyhyyden ja työttömyyden kasvuun. Talous heikentyi kansan käyttövoiman puutteen vuoksi.

Nykyään kaikki on muuttunut:

"Nykyään Portugalia pidetään parhaana esimerkkinä Euroopan maiden keskuudessa: talous kukoistaa, työttömyys laskee ja investoinnit lisääntyvät."

Mitkä ovat syyt tähän käännökseen? Mikä tekee Portugalista erityisen verrattuna muihin maihin?

Käännekohta tapahtui vuonna 2015; kuuluisa Lissabonin pormestari Costa valittiin pääministeriksi.

Ensimmäinen suuri muutos tapahtui vuoden 2015 yleisten vaalien aikana. Se oli aikaa, jolloin oikeistolainen konservatiivinen hallitus sosiaaliturvaa pala palalta. Sen seurauksena raivoisa väestö ilmaisi tyytymättömyytensä äänestyskopeissa - aiheuttaen konservatiiveille 11 prosentin menetyksen verrattuna edellisiin vaaleihin.

Pormestari António Costa, sosialisti, voitti maanvyörymän  tavoin   ja toi 32 prosentilla Partido Socialistasta sen jälkeen, kun hänet valittiin puolueen johtoon vuotta aiemmin ja kun hän oli yhdistänyt  koko Lissabonin kaupungin pormestariaikanaan.

Aluksia Portugalin sanottiin tehneen vakavan virheen 
Costa onnistui yhdistämään voimakkaasti jakautuneen  Portugalin vasemmiston, joka tukee nyt hänen johtamaansa vähemmistöhallitusta. Aluksi tarkkailijat suhtautuivat pessimistisesti tämän yhdistelmän mahdollisuuksiin ja ennustivat romahtamista muutaman kuukauden kuluttua. Lisäksi sekä EU: n että Saksan valtiovarainministeri näkivät vakavan virheen karkaamisessa. ”Angela Merkel kuvaili radikaalin säästöjen vastaisen koalition mahdollisuutta Portugalissa” erittäin kielteiseksi ” . Portugalin presidentti meni pidemmälle, kutsuen epäkonservatiivista talouspolitiikkaa " vaaraksi kansalliselle turvallisuudelle " ja yrittäen pitää vanhaa hallitusta.

Ihmeellinen talouden elpyminen
On kulunut yli kolme vuotta siitä, kun sosialistinen puolue otti käsiinsä maan hallinnan. Siitä lähtien skeptisyys alkuajoista on käytännössä hävinnyt. António Costan menestystarina osoittaa onnistumista  koko Euroopalle :

Portugalin talous on kukoistanut neljä vuotta. Vuonna 2017 tapahtui vuosisadan suurin kansallinen taloudellinen kasvu.


Portugalilaiset eivät vain osoita sosiaalisesti tietoisen politiikan toteutettamisen mahdollisuutta, vaan myös osoittavat että sillä  on  merkittäviä menestymisen mahdollisuuksia.Tämä kuvaaja osoittaa, että talous kasvaa Portugalissa.  Oikeistohenkisillä  populisteilla ei ole mitään mahdollisuuksia.

"Budjettialijäämä on pudonnut alimmalle tasolle sitten  demokraattiseeen järjestelmään vaihtamisen jälkeen vuonna 1974 - yksinkertaisesti siksi, että hallitus palautti sosiaalisen hyvinvointivaltion ja vahvisti sitä, minkä seurauksena portugalilaisilla oli enemmän rahaa elämiseen."

Siksi sosialistit nostivat aiemmin leikattuja palkkoja ja eläkkeitä, ottivat uudelleen käyttöön palkalliset lomat ja vetivät pois monia veronkorotuksia nostaen samalla varallisuusveroja, jotka vaikuttavat vain rikkaimpaan väestönosaan. Lisäksi hallitus otti käyttöön kiinteistö- ja varallisuusveron, jonka tarkoituksena ei ollut hyökätä  keskivertokansalaisten koteihin. Costan sosialistit lopettivat myös katastrofaaliset yksityistämiset, jotka EU: n kerran ohjasivat ja johtivat valtion omaisuuden myyntiin kohtuuttoman alhaisilla hinnoilla.

"Oletus, että talouden pelastamiseksi voitaisiin aggressiivisesti leikata palkkaa ja puuttua agressiivisesti liiallisina pidettyihin  hyvinvointiohjelmiin, oli selvästi väärinkäsitys", Costa sanoi edeltäjistään.

Sosialistien suosio yli 40 prosenttia
Portugalin nopea nousu shambles-kansakunnasta parhaaksi esimerkiksi on huomattava. Costa antoi toivoa ja ylpeyttä takaisin ihmisille sen jälkeen, kun EU: n säästöohjelmat ja epäonnistunut edellinen hallitus ravistelivat maan perustaa.

Uusi löydetty optimismi heijastuu kannatustutkimuksiin :

Portugalin sosialistit ovat vakiinnuttaneet asemansa 40 prosenttiin suosituimmuusarvioissa. Tämä tekee heistä menestyneimmän sosialistisen puolueen Euroopassa.  Jotain yhteistä  heillä on Jeremy Corbynin ja hänen Yhdistyneen kuningaskunnan työväenpuolueen kanssa. (Joka kuitenkin onnistuttiin lannistamaan, IR)

Vähemmistöhallituksen odotetaan saavuttavan noin 60 prosentin tuloksen seuraavissa vaaleissa.

Costa voisi jopa saada suoran enemmistön, mikä tarkoittaa, että hän ei enää tarvitse edes poliittista liittoa - Portugalin vaalilaki sallii ehdottoman enemmistön jo alle 50 prosentin kannatuksella kaikista äänistä.

Kansakunta ilman populisteja
Nykyisessä poliittisessa ilmapiirissä, joka on täynnä optimismia, oikeistolaiset eivät saa jalansijaa - isänmaallisuuden väärinkäyttämiseen.

"Jos nuoria eurooppalaisia ​​radikalisoidaan kaupunkialueilla, jotka ovat taloudellisesti jääneet jälkeen, meidän on vastattava sosiaalipoliittisilla toimenpiteillä", Costa teki tiivistelmän esityslistastaan ​​saksalaisen Spiegel -lehden haastattelussa .

Nuoria Portugalin kansalaisia tuodaan maailmalta takaisin kotimaahan
Nykyään sosialistisen hallituksen poliittinen ja taloudellinen ilmapiiri on riittävän houkutteleva, jotta ulkomaiset kansalaiset harkitsevat palaamista Portugaliin. Kun konservatiivit olivat vallassa, kymmeniä tuhansia nuoria kansalaisia ​​- joista osa oli erittäin koulutettuja - lähti maasta työpaikkojen ja näkymien puutteen vuoksi.

"Edeltäjäni ovat aiheuttaneet suurimman muuttoaallon 1960-luvun jälkeen";  kuvaaja osoittaa Portugalin alhaisen työttömyysasteen.  Portugalin talous kasvaa, eikä oikeistopopulisteilla ole mitään mahdollisuuksia, Costa totesi .

Talous kaatui, lähes puolet nuorista portugalilaisista oli työttömiä - mikä on surullinen ennätys. Portugalissa oli vaara menettää kokonainen sukupolvi.

Tällä hetkellä 2,3 miljoonaa portugalilaista asuu ulkomailla, mutta Costan johtama hallitus aikoo tuoda heidät takaisin. "Tämä on ainoa tapa torjua väestörakenteen laskua, elvyttää talouttamme ja varmistaa sosiaaliturvaohjelmiemme jatkuva olemassaolo", vastaava valtiosihteeri sanoo. Tämän varmistamiseksi hallitus järjesti ohjelmia ja loi verkostoja ulkomaille. Lisäksi suunnitellaan väliaikaisia ​​verohelpotuksia palauttaville kansalaisille.

Konservatiivisissa olosuhteissa väestön korkea työttömyysaste, joka oli 17 prosenttia, laski huikealla 10 prosentilla ja laskee edelleen.

20 miljardin investointiohjelma
Viime vuosien merkittävän talouskasvun on oltava vasta alkua. Sosialistisen hallinnon aikana talous kasvoi niin merkittävästi, että ansaitsemansa rahat on nyt tarkoitus sijoittaa ja palauttaa väestölle. Portugalin hallitus aikoo käyttää kasvavia julkisen sektorin tuloja muuttaakseen kansakunnan oikeudenmukaisempaan ja nykyaikaisempaan, kun konservatiivit ovat horjuttaneet infrastruktuuria.

Costa esitti valtakunnallisen investointiehdotuksen ja yllättyi jälleen kerran: 20 miljardia euroa pidetään uskomaton määrä rahaa Portugalin kokoiselle maalle. 60 prosenttia varoista suunnataan julkiseen liikenteeseen. Jäljellä oleva raha sijoitetaan energia-alaan ja ympäristöhankkeisiin.

Uusi metro, uudet junat
Lissabonin ja Porton välistä rautatietä on nykyaikaistettava, kaupunkien metroverkkoja on laajennettava ja maaseudun julkiseen liikenteeseen on investoitava. Tämä luo uusia työpaikkoja, elvyttää taloutta ja nostaa julkisen liikenteen tasoa. Lisäksi Portugalista tulee ympäristötietoinen tässä prosessissa.

Seuraavat yleiset vaalit pidetään tällä hetkellä lokakuussa, oppositio yrittää estää uusia sijoitussuunnitelmia painokkaasti.

Costalle kyse on pysyvästä poliittisen ilmapiirin muutoksesta: ”Kyse ei ole uuden kampanjan käynnistämisestä. Kyse on julkisen investoinnin merkityksen osoittamisesta selvästi nyt, kun meillä on siihen varaa. ”

(Käännös englannista: Ilpo Rossi)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti