maanantai 13. tammikuuta 2020

Kuuta osoittava sormi...

Tulen kirjoitelleeksi suhteellisen paljon omalla blogisivustollani otsikon "Kuuta osoittava sormi" alla. Blogin nimi tulee eräältä Zenin mestarilta, joka elämänpituisen mietiskelytyönsä tuloksena summasi ajattelunsa tähän näennäisen yksinkertaiseen mutta kuitenkin syvällisen viisauden kätkevään totuuteen.

Minulle tämä tokaisu tuli tärkeäksi 1970-luvulla, kiihkeimpänä ns. "taistolaiskautena". Silloin opiskeleva nuoriso ryntäsi "tieteellisen sosialismin" ja proletaarisen internationalismin helmaan olettaen sen sisältävän lopullisen tieteellisen totuuden yhteiskunnan muuttamisesta, rakentamisesta ja lopputuloksesta.

Sosialidemokraattina ajatus tieteellisestä sosialismista oli minulle alun alkaen vieras, vaikka nyt huomaankin myös nuoremman polven sosialidemokraattien keskuudessa palatun titeteellisesti perusteltujen totuuksien lähtökohtaan uuden, tulevaisuuden yhteiskunnan rakentamisessa. Vaikka kunnioitankin yrjö Kallisen tapaan totuudellisuutta, totuus on aina suhteellinen ulottuvuus. Palautan tässä vain mieleen Tuntematoman Sotilaan Hietasen sanat hänen kerjätessään kiljukohmelossa paria silakkaa varasto- ja varustepäälliköltä. Sen mukaan ihmisellä ei voi olla nälkä jos hän on saanut tieteellisesti oikeaksi todetun määrän kaloreita.

Kuuta osoittava sormi ei siis ole kuu - vaan sormi. Tämä on samalla demokraattiseen elämäntapaan ja yhteistoimintaan liittyvä maksimi. Totuus ei ole minun taskussani ja se mitä tänään pidetään faktana, saattaa huomenna olla jo   vanhentunutta tietoa. Betsteinin sanoin: "Liike on tärkein." Marxin tokaisu kuuluu."Jokainen tarkistus on tarkistettava!" Olf Palmen sanoin:"Mitä tulee vallankumouksellissta vallankumouta seuraavana päivänä? - Varovainen uudistaja."


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti