sunnuntai 30. syyskuuta 2018

Rakennetaanko siltoja vai kaivetaanko ojia?


Christian Krell on kirjoittanut torstaiesseen 27.9. 2018 Social Europe -verkkolehteen yhdessä Sönke Hollenbergin kanssa.  Molemmat ovat Friedrich Ebert -säätiön palveluksessa, Krell säätiön pohjoismaisen toimiston johtaja Tukholmassa ja Hollenberg tieteellinen neuvonantaja säätiön Forum-Berlin -keskuksessa.  Mainittakoon, että Christian Krell - joka alustaa 6.10. 2018 Kalevi Sorsa -säätiön murrosseminaarissa Helsingissä, uskoo tien tulevaisuuteen, yhteiseen solidaarisuuteen olevan löydettävissä. 

Krell näkee sosialidemokraattisen liikkeen - ja myös saksalaisen die Linken - olevan jakautumassa "kommunitaareihin" ja "kosmopoliitteiihin". Kommunitaarit lähtevät liikkeelle oman paikkakunnan, kotiseudun ja asumisyhtyeisön tarpeista, sen yhteisöllisyydestä ja siihen mm. maahanmuuton aiheuttamista hajautumisvaaroista. Kosmopoliitit katselevat ja analysoivat eurooppalaisia ja globaaleja ilmiöitä, etsivät vastauksia suuriin edessäoleviin yhteiskunnallisiin kysymyksiin, kuten pakolaisvirtoihin, ilmasto- ja ympäristökysymyksiin, globaaliin polarisoitumiseen ja niskalenkin saamiseen jo muutamia vuosikymmeniä kuristusotetta kehittäneestä uusliberalismista.

Asennoitumiserojen takana on nähtävissä myös koulutus- ja tuloeroja. Uhka jakautumisesta on suuri - oikeistovoimat ja erityisesti äärioikeistolaiset käyttävät kotiseututunnetta vahvana aseena kiilan lyömisessä vanhan työväenliikkeen ja sen luokkavastakohtia korostavan joukkoliikkeen sisälle.

Onko ratkaisua näiden kahden suuntauksen välille löydettävissä? Krell toteaa, että vasemmistopuolueiden on vain löydettävä solidaarisuuden tunteen rinnalle aitoja, konkreettisia ratkaisumalleja globaalien markkinoiden suitsimiseksi. Uusliberalismin hegemonian alle ei pidä jäädä.

"Solidarity is a value that still has strong backing in society, despite three decades of neoliberalism. Further, left parties must regain the capacity to act against the alleged constraints of international markets and to offer genuine alternatives for how future societies could be structured, instead of remaining under neoliberal hegemony."


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti