maanantai 30. heinäkuuta 2018

Irti väärästä todellisuudesta


Kansainvälisen politiikan professori Heikki Patomäki kirjoittaa globalisaatiosta ja sen ongelmista 6.6. 2018 Social Europe -verkkolehdessä, joka on pääosin Friedrich Ebert- ja Hans Böckler- säätiöiden kustantama sosiaalipoliittinen verkkojulkaisu.. "Me tarvitsemme älykästä globalisaatiota, emme hyperglobalisaatiota, kirjoittaa Patomäki. 

Valtiota voidaan vahvistaa ja sosiaalista demokratiaa resurssoida uudelleen. Valtio on edelleenkin autonomisempi kuin kuvitellaan, joskin sen täysi suvereniteetti voidaan taata vain instituutioita muuttamalla. Yksi tällainen muutos saattaa olla mm. irtautuminen nykymuotoisesta eurosta (ja sen mukana nykymuotoisesta raha- ja valuuttapolitiikasta, IR). Meidän on irroitettava itsemme vallitsevasta väärästä tietoisuudesta.

Kirjoitus pitää sisällään katsauksen globalisaation alkaen Marxista ja Engelsistä ja jatkuen 1930 luvun suuren laman ja Bretton Woodsin kautta USA:n presidentti Nixoniin, joka irroitti USA:n unilateraalisti kuiltakannasta ja imaginäärinen talouspolitiikka pääsi vauhtiin. 

"Ratkaiseva rakenteellinen ehto sosialidemokratian ja uusliberalismin eron selittämisessä on alueellisesti rajattujen valtioiden ulottuvuuden ja yhä lisääntyvän avoimen liberaalin maailman talouden välillä." kirjoituksensa lopussa Patomäki antaa myös vastauksia globalisaation ongelmaan. 

"Käsitykseni mukaan koko olettamus että voisimme jatkaa maailman talouden hoitoa nykyisten instituutioiden varassa - jättämällä kaikkein tärkeimmät globaalit ongelmat ja vastakohdat ratkaisematta - vaikuttaa toivottoman utopistiselta". 

Lyhyesti sanottuna, selkeä ja intellektuelli kuvaus globalisaatioon liittyvän liberaalin talouden ja sosiaalisen taloudellisen demokratian erosta. Samalla se on myös eräs ensimmäisistä  suomalaisen kirjoittajan julkaisuista tässä juuri eurooppalaisen palkinnon saaneessa sosiaalisen median välineessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti