keskiviikko 25. heinäkuuta 2018

Veronalennusbondi Valuuttaunionin jäsenmaille?


Joseph Stiglitz, nobelpalkittu taloustieteilijä ehdottaa Italialle, Euroopan Unionin kolmanneksi suurimmalle talousmahdille, rahapoliittisen rinnakkaisjärjestelmän perustamista Euron rinnalle. Sen avulla Italia voisi toteuttaa antisyklistä, tehokasta ja joustavaa rahapolitiikkaa, jota nykyinen eurojärjestelmä liian tiukkana, austeristisena järjestelmänä ei mahdollista. Eurojärjestelmästä on tullut valuuttaunionin jäsenmaille eräänlainen häkki, joka ei mahdollista rahapolitiikan muutoin valtiolle ja julkiselle sektorille sallittua monetaarista elvytystä.Sen tarkoituksena ei olisi kuitenkaan euron aseman heikentäminen, vaan tehokkaan välineen muodostaminen julkista velkaantumista ja julkisia alijäämiä vastaan.
Tosiasia on että eurojärjestelmä ei estä jäsenmaata ajautumasta syvään ja pitkään kestävään lamaan - Suomi on tästä yksi esimerkki. EKP:n johtaja Mario Draghi on Stiglitzin mielestä tässä asiassa väärässä.
Konkreettinen malli on nimeltään TDB eli Tax Discount Bond, veronalennusbondi. Kirjoituksessa kuvataan sen toimitaperiaate pääpiirteittäin. Kysymys ei ole siis toisesta markka-tyyppisestä kaksoisvaluutasta, vaan veronmaksun muodossa tapahtuvasta, markkinoilla myyntikelpoisesta velkakirjalainasta. Kirjoituksen mukaan sitä voidaan jossakin määrin verrata kansallisen devalvaation mahdollisuuteen.
Kysymys ei siis ole Maastrichtin sopimuksen kieltämästä rinnakkaisvaluutasta, vaan laajennuksesta kansalliseen rahapolitiikkaan, joka tulisi Euroopan Unionin komission  ja EKP:n mahdollistaa.
Kirjoituksen mukaan TDB lisää kansantuloa lisäämättä velkaa ja maksaa itse itsensä takaisin.

Social Europe -verkkolehdessä 25.7. 2018 julkaistu kirjoitus on taloustoimittaja Enrico Grazzinin käsialaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti