torstai 5. huhtikuuta 2018

Vapaat markkinat ja demokratian heikentyminen

Sota markkkinoiden ja demokratian välillä?.
Social Europe -verkkolehti julkaisee 5.4. 2018 brittiläisen professori Weeksin haastattelun liittyen tämän luentomatkaan David Gordonin muistotilaisuudessa 5. tammikuuta 2018 ja haastattelu perustuu hänen luentonsa ajatuksiin.  John Weeks, emeritusprofessori Lontoon SOAS-yliopistosta (SOAS = studies of Oriental and African Studies), analysoi videohaastattelussa demokratian ja markkinoiden välistä suhdetta. Yllättävää ei liene, että hän on huolissaan taloudellisen eliitin lisääntyvästä ylivoimasta talouden rakenteiden ohjailussa.

Erityisen huolissaan hän on Euroopan Unionissa kolmesta peruspiirteestä: 1) EU on eliittiorientoitunut, jossa erilaiset eliitit ja etuoikeutetut ryhmät saavat yhä suurempaa sananvaltaa; 2) hän näkee vastakkainasettelun Euroopan Unionissa kiteytyvät sosialidemoklratian ja uusliberaalin toimintakonseptin yleiseurooppalaisena ja myös kansallisena vastakkainasetteluna. 3) Kolmas ongelma Euroopassa Weeksin mukaan on vahva fsistinen ja nationalistinen perusvire, mikä näkyy yhä selvemmin Euroopan Unionin jäsenvaltioiden kansallisessa politiikassa.

Emeritusprofessori Weekas asettaa suuria odotusarvoja sellaisiin poliittisiin johtajiin  kuin Jeremy Corbyn Britannian Labour-puolueessa tai Bernie Sanders Yhdysvalloissa. Perinpohjaisella analyysillaan ja vaihtoehtoisella visiollaan he muodostavat näköalaa yhteisöllisemmästä, sosaalisemmasta ja demokraattisia arvoja nykyistä syvemmin kunnioittavasta tulevaisuudesta.


Mainittakoon, että John Weks on juuri julkaissut kirjan "Taloutta 1:lle %:lle; kuinka valtavirtainen talousajattelu palvelee rikkaita, hämärtää todellisuutta ja ja vääristää politiikkaa (Anthem).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti