keskiviikko 4. huhtikuuta 2018

Viisi teesia tulevaisuuden uudelle vasemmistolle


Kirjoittaja, Ruy Teixeira on vanhempi asiantuntija Amerikan Edistyksen Keskuksessa Washingtonissa. Hän on kirjoittanut optimistisen vasemmistolaisen kirjan tulevaisuudesta otsikolla "Miksi 21. vuosisata tulee olemaan parempi kuin otaksut". Tässä linkin takana olevassa kirjoituksessaan hän esittää viisi teesiä uuden vasemmiston ohjelmaksi:

1) On etsittävä uusia liittolaisia; potentiaalisia voimia ovat ne jotka kovassa globaalissa kilpailussa ovat omalla kohdallaan häviämässä. Sellainen on esimerkiksi nuorten prekariaatti ja uusi keskiluokka - koulutuksestaan ja aikaisemmasta statuksestaan huolimatta.

2) Vasemmiston on yhdistyttävä. Ei käy päinsä että demokraatit taistelevat verissä päin toisiaan vastaan. Tarvitaan sosialidemokraattien, marxismi-leninismin raunioille syntyneiden vasemmistolaisten voimien, vihreiden ja jopa vasemmistopopulistien kesken laajaa, yhteistä ohjelmaa ja vakavaa, pysyvää yhteistyötä.

3) On palautettava yhdenvertaisuuden kunnia ja merkitys. Tilanne on eriotyisesti kärjistynyt suuren pakolaisaallon myötä, mutta nationalististen ja äärioikeistolaisten voimien vahvistuttua myös vanha rotupolitiikka ja eriarvoistaminen ovat palaamassa. Nuorempi sukupolvi on kuitenkin jo totunut erilaisiin etnisiin ryhmiin ja toimimaan yli ja ohi rotu- ja kulttuurirajojen; tästä on tehtävä vasemmiston uuden tulevaisuuden yksi kivijalka.

4) Eteenpäin kohden avointa maailmaa. Vetäytyminen kansalliseen tai nationalistiseen lintukotoon on modernissa, tietoteniikkaa yli rajojen hyödyntävässä maailmassa mahdoton, takaperoinen ajatus. Vasemmiston pitää yhtyä maailmankansalaisuuteen ja tuoda omista kulttuureistaan kohtaamiselle uutta, arvokasta sisältöä.

5) Pitkät kehityslinjat kunniaan. Vanha kapitalismi kehittyi pitkän ajan kuluessa ja ratsasti "pitkillä aalloilla" aivan nykypäiviin saakka, jolloin globaali teknologia ja tietotekniikka on muuttanut sykäyksiä lyhyemmiksi ja nopeasti koko aailmaa kattaviksi - ajatellaanpa vaikka Trumpin julistamaa kauppasotaa uusine tullimuureineen. Nyt vasemmiston on nähtävä oman ajatteliunsa pitkät aallot, kunnioitettava niiden pysyvää arvoa ja ratsastettava kunniakkaasti oman perinteensä "pitkillä aalloilla".

Käännös ei ollut sanasta sanaan tehtyä translaatiota, pikemminkin kirjoituksen herättämien ajatusten soveltamista   ajassa liikkuviin sisältöihin. Ajattelemisen aihetta tämä Ruy Teixeiran kirjoitus joka tapauksessa antaa!
Tämä kirjoitus on siis lyhyt sisältöluonnehdinta Ruy Teixeiran kirjoituksesta Social Europe -verkkolehdessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti