keskiviikko 4. huhtikuuta 2018

Itävallan sosialidemokraattien periaateohjelmatyö

Itävallan SPÖn periaateohjelmatyö
Käänsin käyttöönne Itävallan vuoden 1998 SPÖ:n periaateohjelman työtä ja taloutta koskevan osion. Uusi periaateohjelma on valmisteilla sielläkin, mutta puoluekokousta siirrettiin eikä uutta ehdotusta periaateohjelmaksi ole vielä olemassa.
Tämä periaateohjelma on ajalta ennenkuin euro otettiin käyttöön, suuri finanssikriisi iski ja Euroopan Unionin politiikka sai "austeristisen käänteen" 2010-luvun alussa; uskon Eurooppapolitiikkaan tulevan uusia näkökulmia myös Itävallan sosialidemokraateilta. Tässä ohjelmassa SPÖ haluaa rakentaa oikeudenmukaista yhteiskuntaa paitsi taloudellisen kilpailun, myös kumppanuuden ja vahvan sosiaalivaltion varaan. Kumppanuudella on Itävallassa erityistä merkitystä, halusihan maa Euroopan Unioniin liittyessään säilyttää vahvan (ja pakollisen) edunvalvontayhteisöjen "kamarijärjestelmän". Meillä ei valtionapua - ilmeisesti projektiavustuksia -  nauttivaa kamarijärjestelmää ole muilta osin kuin kauppakamarit.
SPÖ:n periaateohjelmassa kiinnittää huomiota sen kirjoittaminen "me" -hengessä eli monikon ensimmäisessä persoonassa. Se on vahva yhdistävä ja sitouttava lähtökohta mille hyvänsä periaateohjelmalle.
Kielellinen ilmaisu Suomen Sosialidemokraattien periaateohjelmassa saattaa saada erilaisen muodon, mutta jo pelkkä SPÖ:n ohjelman jäsennyksen tarkastelu auttaa nostamaan erilaisia ohjelmaan liittyviä näkökohtia esille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti