keskiviikko 4. huhtikuuta 2018

Sote ja omaisuuden suoja


Saku uuninpankkopoika Timonen kirjoittaa tällä kertaa Sote-uudistukseen liittyvästä tärkeästä kysymyksestä, julkisen omaisuuden suojasta. Jos niin menetellään kuten hallitus aikoo, julkinen omaisuus ei ole suojassa millään yhteiskunnan sektorilla. Esimerkiksi kunnalliset satamat ovat tärkeä elinkeinopoliittinen väline kaupungeille. Ne on rakennettu kuntalaisten verovaroilla ja ovat vuosikausia muodostaneet tärkeän toimintapohjan myös yrityksille:

"Kuntayhtymien omaisuus kuuluu kiistatta kunnille ja viime kädessä kuntalaisille. Hallitus perustelee ilmaista luovuttamista sillä, että ne on rakennettu julkisin varoin. Perustelu ontuu, sillä eivät kunnat ja muut julkiset toimijat koskaan ole luovuttaneet omaisuutta ilmaiseksi toisilleen. Kenellekään ei ole tullut edes mieleen ehdottaa moista, ja jos olisi tullut, niin hänet olisi tyrmätty heti perustuslain omaisuuden suojalla. Omaisuutta vastikkeetta luovuttaneet kuntapäättäjät olisi passitettu oikeuteen.

Laissa ja kuntayhtymien omissa säännnöissä on kerrottu miten olisi meneteltävä. Ensin omaisuus pitäisi jakaa osakaskunnille, ja sen jälkeen kunnille olisi maksettava omaisuudesta täysi arvo.
Sipilän hallitus on monta kertaa hakannut päätään perustuslakiin, mutta ei ota opikseen. Saa nähdä mitä mieltä perustuslakivaliokunta on tällä kertaa."

Sote-uudistuksesta on siis syntymässä entisaikojen merirosvouksen kaltainen kaappari-instituutio. Kuinkahan tästä sotkusta oikein selvitään? Täytyy vain toivoa että perustuslakivaliokunnalla ja sen asiantuntijoilla pelaa vanha talonpoikaisjärki. Olaus Petrin (6. tammikuuta 1493 – 9. huhtikuuta 1552 Tukholma) sanoin:"Kaikki lait pitää olla sellaiset, että ne ovat yhteiseksi hyödyksi, ja sen tähden, kun laki tulee vahingolliseksi, ei se enää ole laki, vaan vääryys, ja on hylättävä."



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti