keskiviikko 23. joulukuuta 2020

Poksahtaako Kiinan velkakupla?

 Helsingin Sanomat pohtii 23.12. 2020 numerossaan Kiinan ongelmia, vähäistä syntyvyyttä, "rahatalouskuplaa" ja mm. saasteongelmaa.


Poksahtaako velkakupla?

Kiinalla on valtavasti velkaa, Kansainvälisen järjestelypankin BIS:n mukaan 280 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen. Kiinan talouskasvu on pitkään nojannut velalla rakennettuihin lentokenttiin, tehtaisiin ja muihin isoihin hankkeisiin.


Kaikelle rakennetulle infrastruktuurille ei näytä olevan oikeasti tarvetta. Monet yritykset ja paikallishallinto ovat eläneet velalla, ja nyt kuluttajatkin ovat päässeet velan makuun.


Poksahtaako jättimäinen velkakupla ja runtelee Kiinan talouden?


Mattlinia vähän naurattaa. Hän ei naura velalle, vaan maailman talousasiantuntijoille ja Kiinan-tutkijoille – myös itselleen – sillä he ovat veikanneet 1990-luvulta lähtien Kiinalle finanssikriisiä. Poksahdusta ei ole vieläkään tapahtunut. Kiina on tähän asti uhmannut vanhoja lakeja.


”Pitkään on näyttänyt ilmeiseltä, että finanssikriisi on tulossa, mutta velkaantuminen on vain jatkunut ja jatkunut. Kiinalla on kuitenkin myös vahvuuksia: Rahoitusjärjestelmä on valtion kontrollissa ja pääoman liikkumista rajojen yli rajoitetaan edelleen. Resurssejakin on, kuten suuri valuuttavaranto.”


Entä USA:n velkakupla joka kasvaa nopeasti?

 600 dollaria käteen ja 300 dollarin viikoittainen nosto työttömyyskorvauksiin – tällainen on Yhdysvaltojen noin 900 miljardin dollarin koronapaketti

Noin 900 miljardin dollarin apupaketin ytimessä ovat suorat rahalähetykset kotitalouksille, yritysten tukeminen sekä monet eri aloille kohdistetut tukipaketit.



Tuomas Niskakangas HS

22.12. 13:34

YHDYSVALTOJEN uutta talouden tukipakettia jouduttiin rukkaamaan ja karsimaan raskaalla kädellä, mutta vesitetyksi sitä ei voi sanoa.


Yhdysvaltojen kongressi hyväksyi maanantaina toisen suuren koronapaketin, jolla kotitalouksia ja yrityksiä tuetaan epidemian yli.


Noin 900 miljardin dollarin (740 miljardin euron) suuruinen paketti on ensimmäistä, maaliskuussa hyväksyttyä pakettia pienempi, mutta kokoluokaltaan samaa tasoa Euroopan unionin hitaasti edenneen elvytyspaketin kanssa.


EU:n paketin ensimmäisten tukien jakamisen pitäisi alkaa vuoden 2021 ensimmäisen vuosipuoliskon aikana.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti