tiistai 30. kesäkuuta 2020

Massadata - kaksiteräinen miekka


Professori Sun Yunchuan: Massadata helpottaa elämää, mutta aiheuttaa myös riskejä
- Käännös China Daily päivälehdestä 

Massadata (Big data) ja tekoälyteknologiat ovat saaneet aikaan perusteellisia muutoksia ihmisten elämän- ja työskentelytavoissa. Esimerkiksi terveydenhuollon QR-koodit -   vihreänä, keltaisena ja punaisena ja perustuvat matkapuhelimen käyttäjän fyysisiin liikkeisiin, jotka määrittävät, aiheuttaako hän tartuntariskin - ovat sovellutuksia massadatasta.

Kun Pekingissä Xinfadi-tukkumarkkinoilla havaittiin 11. kesäkuuta uusi joukko koronavirusinfektioita,  viranomaiset pystyivät massadatan avulla jäljittämään ihmisten digitaaliset jalanjäljet ​​ja sähköiset maksut ja tunnistamaan ne, jotka olivat vierailleet Xinfadissa edellisten päivien aikana. Myöhemmin tällaisille ihmisille ilmoitettiin viestien kautta nukleiinihappotestin suorittamisesta ennen pääsemistä julkisiin paikkoihin.

Koska Xinfadi on Pekingin suurin hedelmien, vihannesten, lihan ja äyriäisten tukkumarkkina, tuhansia ihmisiä käy siellä päivittäin. Olisi melkein mahdotonta tunnistaa kaikkia niitä, jotka vierailivat markkinoilla päivässä, puhumattakaan viikosta tai pidemmästä ajasta, käyttämättä massadataa. Massadata tarjosi kriittistä ja reaaliaikaista tietoa vierailijoille ja auttoi siten hallitusta toteuttamaan tehokkaita toimenpiteitä uuden puhkeamisen hillitsemiseksi.

Makrotasolla massadata voi auttaa määrittämään viruksen levinneisyysmalleja ympäri maailmaa ja alueita sekä Kiinan provinsseissa ja kaupungeissa. Seuraamalla massadatan  avulla tarkkaan pandemian leviämistä hallitukset voivat mitata sen suuntautumista ja antaa varhaisvaroituksia. Jotkut matkapuhelimien navigointikartat osoittavat jo riskitason, jonka yhteisö kohtaa sen koon ja tartuntojen määrän perusteella, vähentäen merkittävästi ihmisten mahdollisuuksia joutua vahingossa tällaisten yhteisöjen läheisyyteen ja riskiin tartunnasta.

Ja mikrotasolla, seuraamalla yksilöiden liikkumista ulkona, massadata helpottaa tiukkoja valvontatoimenpiteitä, mukaan lukien karanteenin, kohdistamaan valvontaa korkean ja keskitason riskialueille ja antamaan muiden alueiden toimia normaalisti, jotta paikalliset taloudet eivät saisi lisää vaurioita. Suojaten ihmisten elämää ja terveyttä suuret, datapohjaiset tarkat viruksenseurantajärjestelmät voivat auttaa talouden uudelleenkäynnistämisessä ja asettumisessa paranemisen tielle .

Yhä useammat ihmiset ovat huolissaan siitä, että massadata mahdollistaisi heidän henkilökohtaisten tietojensa rikollisen väärinkäytön ja vaarantaisi heidän yksityisyytensä. Tieto- ja viestintätekniikan kehittyessä Kiinassa melkein kaikkia normaalin ihmisen elämän ja työn näkökohtia valvotaan käytännössä, koska hänen henkilökohtaisia ​​tietojaan, kuten kuljetushistoria, koti- ja työpaikan osoite, sosiaalinen verkostoituminen, omaisuus, harrastukset ja jopa terveydentila on tallennettu useille verkkosivustoille ja mobiilisovelluksille. Se tarkoittaa sitä, että ihmisillä ei ole juurikaan yksityisyyttä - ja massadata voi vaarantaa heidän henkensä ja omaisuutensa, varsinkin jos rikolliset käyttävät tietoja hyödykseen.

Myöhemmi monet Pekingin asukkaat hämmästyivät vastaanottaessaan puheluita tai viestejä, jotka kertoivat heidän äskettäisestä matkustamisestaan ​​riskialueille, vaikka monet heistä vain ohittivat tällaisen alueen autolla. Heidän hämmästyksensä osoittaa heidän olevansa huolissaan siitä, että myös rikolliset saisivat ja hyödyntäisivät joitain näistä tiedoista; se voi ruokkia rikoksia, kuten sieppauksia, varkauksia, petoksia ja / tai kiristyksiä. Tiedotusvälineissä on jo korostettu joitain verkkokauppoja, jotka uhkaavat paljastaa heidän tuotteistaan ​​tai palveluistaan ​​huonoja arvosteluja kirjoittaneiden asiakkaiden henkilökohtaiset tiedot. Henkilötietojen vuotaminen voi myös saada rikolliset tekemään telepetoksia ja taloudellisia huijauksia.

Toisin sanoen edistyksellinen tekniikka on kaksiteräinen miekka - se voi tehdä elämästä helpompaa, mutta myös luoda lisää riskejä ja epävarmuustekijöitä. Siksi on tärkeää erottaa toisistaan ​​suurten tietojen käyttö yleisen edun hyväksi ja niiden väärinkäytöt / väärinkäytöt petosten ja muiden rikosten tekemiseen. Ja näiden kahden erottamiseksi tarvitaan asianmukaista yhteistyötä hallitusten, instituutioiden, verkkoyritysten ja kansalaisten välillä.

Ensinnäkin, kun käytetään massadataa hallintotavan parantamiseksi, hallituksen, jolla on pääsy miljoonien ihmisten henkilökohtaisiin tietoihin, olisi annettava joukko poliitisia määräyksiä tiukentaakseen edelleen tietokannan käytön valvontaa ja estääkseen ihmisten henkilökohtaisten tietojen vuotamisen. .

Toiseksi hallituksen olisi myös ryhdyttävä toimenpiteisiin seurata yrityksiä, jotka keräävät ja käyttävät asiakkaiden tietoja, ja perustaa yksityisyyden suojan mekanismi, jotta voidaan poistaa epäselvyydet, joihin yritykset ovat saattaneet ihmiset heidän henkilökohtaisia tietoja hankkiessaan - jo ennen kuin he antavat näiden käyttää heidän palveluitaan. Niille yrityksille ja organisaatioille, jotka rikkovat sääntöjä, hallituksen tulee laatia musta lista, joka varoittaa käyttäjiä pysyttelemään poissa heidän palveluistaan.

Ja kolmanneksi, on tarpeen perustaa jäljitettävyysjärjestelmä tietojen vuotamisen ja väärinkäytön lähteiden tunnistamiseksi ja saattaa laitokset ja henkilöt, jotka loukkaavat käyttäjien yksityisyyttä, lailliseen vastuuseen. Itse asiassa massatietoa olisi käytettävä mm. pandemian torjumiseksi ja ihmisten elämän ja terveyden parantamiseksi, mutta hallituksen olisi myös ryhdyttävä toimenpiteisiin suurdatan mahdollisten riskien minimoimiseksi.
______________
Sun Yunchuan on Pekingin normaalin yliopiston rahoitus- ja yritystoiminnan kansainvälisen Big Data -instituutin professori. Ja Zhang Junsheng on Kiinan tieteellisen ja teknisen tiedon instituutin tutkija.
Näkemykset eivät välttämättä edusta China Daily: n näkemyksiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti