perjantai 3. heinäkuuta 2020

Uuden sukupolven talousosaajat

Talouspoliittisessa keskustelussa osaajien määrä näyttää niukalta; yhä uudelleen ja uudelleen samat naamat saapuvat todistamaan valtavirtaisen taloudenpidon 'ainoita oikeita' sääntöjä ja mantroja. Tämä tapahtuu aikana jolloin on selvästi tulossa sekä sukupolvenvaihdos makrotalousosaajien joukossa ja samalla vanhoista - usein huonosti perustelluista - säännöistä piittaamattomien  uusien osaajien joukko. Tämän ovat huomannut myös Suomen nuorten ekonomistien julkisuuteen astumassa oleva ryhmä. Tässä kaksi heistä, SAK:n ekonomisti Anni Marttinen ja Soste ry:n pääekonomisti Jussi Ahokas esittelevät näitä uusia kasvoja, naisia ja nuoria joilla on meille paljon annettavaa talouspolitiikan alalla.

SAK:n ekonomisti Anni Marttinen nostaa näkösälle Forbesin listauksen viidestä naisekonomistista, jotka muuttavat maailmaa. Forbesin jutussa on lyhyt esittely näiden viiden naisen erityisosaamisesta talouden alalla..

"Harvoista taloustieteilijöistä tulee kotitalouksien tuntemia nimiä. Viime vuosisadalla sellaisia olivat John Maynard Keynes tai Milton Friedman. Tänään, Thomas Pikettystä on tullut taloustieteilijöiden juliste-poika. Kuuntele kuitenkin kasvavaa surinaa makrotaloudessa; seuraavat viisi naistaloustieteilijää ansaitsevat huomiotasi. He mullistavat alaansa kyseenalaistamalla kaiken "arvosta" ja "velasta" kasvuun ja BKT: hen. Esther Duflo, Stephanie Kelton, Mariana Mazzucato, Carlota Perez ja Kate Raworth yhdistyvät yhdessä asiassa: hämmästelemällä sitä, miten taloustiede on määritelty ja miten siitä on keskusteltu tähän mennessä. Heidän uskottomuutensa on ilmeistä.

"Se muistuttaa minua monista naisista, joiden olen nähnyt nousevan valtaan viimeisen vuosikymmenen aikana. Kuten Rebecca Henderson, Harvard Business Schoolin johtamis- ja strategiaprofessori ja uuden Reimagining Capitalism in the World of Fire -kirjailijan kirjoittaja. "On outoa päästä lopulta sisäpiiriin", hän sanoo, "ja selvittää kuinka omituisesti maailmaa johdetaan." Kun naiset vihdoin päätyvät monien ammattien huipulle, he löytävät usein maailman syylien peittämästä sammakosta kuin komean prinssin. Kuten Dorothy The Wizard of Oz -tapahtumassa, kun he huomaavat verhon takaa, että valtakoneisto voi olla räjähdysalttiimpi kuin yleisesti uskotaan. Pelin uusina tulokkaina he voivat nähdä tämän usein selkeämmin kuin pitkäaikaiset toimijat. Henderson mainitsee Tom Toron sarjakuvan hänen mantrakseen. Ryhmä istuu riulla tulipalon ympäröimänä sivilisaation raunioiden taustalla. "Kyllä, planeetta tuhoutui", sanoo epämääräinen liituraitapukuinen mies, "mutta loimme kauniina ajankohtana paljon arvoa osakkeenomistajille."



________________


Nathan Tankus, 28, ei ole suorittanut kandidaatin tutkintoa New Yorkin John Jay College of Criminal Justice -tapahtumassa. Hän on kuitenkin hallinnut riittävän hyvin taloustieteen ja rahoituksen tietonsa tullakseen laajalti seurattavaksi Yhdysvaltain keskuspankin kommentaattoriksi. Hänen tänä vuonna julkaisemalla uutiskirjeellä on seuraajia Fedissä, arvopaperi- ja pörssikomissiossa, valuutan valvonnasta vastaavassa toimistossa ja valtiovarainministeriössä. Hänet seuraavat Twitterissä myös toimittajat, taloudelliset ajattelijat ja Wall Streetin ekonomistit.

Jussi Ahokas, Soste ry:n pääekonomisti kiinnittää twiitissään huomiota Nathan Tankusin makrotaloudelliseen osaamisen, josta on kirjoitus Forbesin sivulla: "Kun rahatalouden dynamiikat on erinomaisesti hallussa, voi muita valistamalla elättää itsensä finanssikapitalismin ytimessä - jopa ilman korkeakoulututkintoa." Tankusilla on laionopillinen korkeakoulututkinto, mutta ei arvosanaa taloustieteissä, modernista makrotaloudesta puhumattakaan. Ote Forbesin jutuista: 
!Tankus rakensi online-seurannan hitaasti vuodesta 2015 lähtien, mutta vasta viimeisen vuoden aikana hän on laajentanut yleisöään syvällä sukelluksella rahamekaniikkaan. Syyskuussa hän diagnosoi turvattujen luotonantajamarkkinoiden tilannevaiheita, jotka pakottivat Fedin jatkamaan valtiollisten joukkovelkakirjalainojen ostamista. Tänä vuonna hän kirjoitti sarjan yksityiskohtaista viestiä nimeltään Notes on the Crises, joka selitti Fedin kiireellisiä toimia Covid-19 -laman torjumiseksi. Hän käytti laajasti T-tilejä, kirjanpitäjien työkalua, joka sijoittaa varat vasemmalle ja velat oikealle.

"Hänellä on todella hyvät tiedot rahajärjestelmän toimintamekanismista", sanoo David Beckworth, George Mason Universityn Mercatus-keskuksen vanhempi tutkija.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti