keskiviikko 8. heinäkuuta 2020

Älä koskaan anna hyvän kriisin mennä hukkaan!

Päivän (8.7. 2020) Guardian kirjoittaa lähes häkellyttävän paljastuksen siitä, miten kaikkein rikkaimmat ovat onnistuneet käyttämään Korona-pandemiaa hyväkseen ja kasvattaneet omaisuuttaan lyhyessä neljän viikon ajassa yli 300 miljardia...

Älä koskaan anna hyvän kriisin mennä hukkaan... 
Kun koronaviruspandemia pyyhkäisee maailmaa, Amerikan väestön  rikkain prosentti  on hyödyntänyt tätä vanhaa sanontaa kannattavasti.

Jotkut Yhdysvaltain rikkaimmista ihmisistä ovat olleet jonon kärjessä, kun hallitus on jakanut miljardeja dollareita tukeakseen talouttaan, jonka se sulki koronaviruspandemiassa. Samaan aikaan miljardööriluokka on lisännyt varallisuuteensa 308 miljardia dollaria neljässä viikossa - samalla kun  jopa ennätyksellinen 26 miljoonaa ihmistä menetti työpaikkansa.

Poliittisten tutkimusinstituutin "Edisteksellinen ajatuspaja" uuden raportin mukaan ,  kasvatti ajanjakso 18. maaliskuuta - 22. huhtikuuta Amerikan plutokraattien vaurautta 10,5%. Viimeisen taantuman jälkeen kului yli kaksi vuotta, jotta miljardöörien kokonaisvarat palasivat tasolle, josta he nauttivat vuonna 2007.


Kahdeksan niistä miljardööreista on nähnyt nettovarallisuutensa kasvavan yli miljardilla dollarilla; näihin kuuluvat  Amazonin pomo Jeff Bezos ja hänen entinen vaimonsa MacKenzie Bezos; Eric Yuan, Zoomin perustaja; entinen Microsoftin päällikkö Steve Ballmer; ja Elon Musk, Tesla ja SpaceX -teknokraatti.

Miljoonat ja miljardöörit purjehtivat porsaanreikien läpi 349 miljardin dollarin suuruisessa pelastusoperaatiossa, jonka tarkoituksena oli pelastaa Korona-epidemian koettelemat pienyritykset . Noin 150 julkista yritystä onnistui nostamaan yli 600 miljoonaa dollaria anteeksiannettavia lainoja ennen varojen loppumista. Heidän joukossaan oli Shake Shack, 6000 työntekijän yritys, jonka arvo on 2 miljardia dollaria. Sittemmin se on kuitenkin antanut nämä rahat takaisin, mutta muut eivät ole.

Fisher Island, vain jäsenille tarkoitettu saari Miamin rannikolla, jossa asukkaiden keskitulot ovat 2,2 miljoonaa dollaria ja rannat on rakennettu Bahamalta tuodusta hiekasta, on saanut tukea 2 miljoonaa dollaria.

Sen asukkaat näyttivät pärjäävän hyvin jo ennen pelastuspalvelua. Tässä kuussa saari osti tuhansia nopeita Covid-19-verikoepakkauksia kaikille asukkaille ja työntekijöille. Muu Florida on vaikeuksissa. Noin 1% Floridan väestöstä on tutkittu koronaviruksen suhteen, ja on selvästi jäljessä kansallisesta 4% prosentin testasluvusta. Valtio on myös keskellä työttömyyskorvauskriisiä , sillä sen alirahoitettu etuusjärjestelmä ei kykene selviytymään hakemusten määrästä.

Kansallisen julkisen radion analyysin mukaan pankit, jotka olivat viimeisimmän laman aikana suurimpia käteisrahan saaneita, ovat myös menestyneet hyvin. Ne ovat saaneet rahoitusta 10 miljardia dollaria valtion lainoista .

"Voitamme päät, mutta menetämme hännät", sanoi Chuck Collins, politiikan tutkimuksen instituutin eriarvoisuutta ja yhteistä etua koskevan ohjelman johtaja ja yksi uuden raportin kirjoittajista.

Collins kertoi pandemian paljastaneen edelleen Yhdysvaltojen politiikan rakenteessa virhelinjoja, jotka ovat vuosikymmenien ajan lisänneet kuilua todella rikkaiden ja muiden välillä.

"Talouden säännöt on käännetty omaisuuden omistajien eduksi kaikkia muita vastaan", sanoi Collins.

Vuoteen 2016 mennessä - seitsemän vuotta viimeisen taantuman päättymisen jälkeen - 90 prosenttia Yhdysvaltojen kotitalouksista ei ollut vieläkään toipunut viimeisestä taantumasta, kun taas kaikkein varakkaimmalla kymmenellä prosentilla oli enemmän varallisuutta kuin vuonna 2007.

Koko elpymisen ajan osakemarkkinoiden voitot suuntautuivat suhteettomasti varakkaisiin. New Yorkin yliopiston ekonomistin Edward Wolffin tutkimuksen mukaan kotitalouksien ylin 1% omistaa lähes 38% kaikista osakkeista . Jo ennen koronaviruksen iskua, Yhdysvaltojen asunto-omistus - perinteinen varallisuuden kasvun lähde - oli selvästi vuoden 2004 huipun alapuolella .

Eikä amerikkalaiset ole ansainneet enemmän. Palkkojen kasvu pysyi hitaana viimeisen taantuman jälkeisen vuosikymmenen mittaisen ennätyksellisen työmarkkinoiden kasvun  aikana.

Mustan  ja latinalais-amerikkalaisten väestön tilanne on huonompi. Palkkaerot ovat nykyään suurempia kuin vuonna 1979.

Samaan aikaan miljardöörit eivät ole kyenneet laittamaan hyvin korottua jalkaa väärin. Poliittisten tutkimusten instituutin mukaan miljardiardien varallisuus kasvoi 1 130% vuonna dollaria vuosina 1990-2020. Tämä kasvu on yli 200 kertaa suurempi kuin keskimääräisen vaurauden 5,37 prosentin kasvu Yhdysvalloissa samana ajanjaksona. Ja Amerikan miljardöörien verovelvollisuudet, mitattuna prosentteina heidän varallisuudestaan, laskivat 79% vuosien 1980 ja 2018 välillä.

Joten kun pandemia iski, varallisuuspyrramidin kärjessä olevat olivat paremmassa asemassa kuin koskaan hyötyäkseen kaaoksesta. Muille ei käynyt yhtä hyvin.

Collins on tutkinut tuloeroja  25 vuotta ja nähnyt todella rikkaiden saavuttaneen voiton voiton jälkeen. Mutta jopa hän yllättyi siitä, kuinka nopeasti Amerikan miljardöörit ovat muuttaneet pandemian voitolliseksi. "Olen edelleen järkyttynyt", hän sanoi.

9.7. 2020
Linkin takana oleva juttu kertoo tilanteesta USA:ssa. Mikä on tilanne Euroopassa - siitä ei ole paljon puhuttu. Pandemian aiheuttama shokki ja siitä aiheutuneet rajoitustoimet loivat tilanteen, johon odotusarvoisen rahan metsästäjät pääsivät iskemään kiinni. Vuoden 2020 alusta käyttöön otetut uudet osaketilit mahdollistivat samantapaisen pelaamisen Suomessakin ihan laillisesti, tosin vanhoilta osaketileiltä ei voinut näille osakkeita siirtää, pelaaminen piti aloittaa ihan tuoreella rahalla. Minkälaisen pelaamismahdollisuuden EKP:n jo vuoden 2014 lopulta jatkunut määrällinen elvytys tarjoaa? Nämä velkakirjojen osto-ohjelmathan on tarkoitettu investointien kiihdyttämiseen ja työpaikkojen luomiseen tätä kautta. Miljardien suuruisista elvytyssummista huolimatta taloudellinen kasvu on ollut Euroopan Unionin alueella kokonaisuudessaan heikkoa Saksan muodostamaa poikkeusta lukuunottamatta. Oletus näiden pääomien - Suomenkin osalta varmuudella yli 30 mrd euroa - avulla saaduista investoinneista ei ole toteutunut kuin nimeksi. Mihin nämä markkinaehtoisesti jaetut rahat ovat menneet? Seikkaperäistä selvitystä - väitöskirjoista puhumattakaan - ei ole tästä rahan logistisesta kulusta tehty, vaan sitä on visusti ja ilmeisen tietoisesti vaiettu. Euroopan Unionin peruskirjat kieltävät tällaiset toimet jäsenvaltioiden omana toimintana, ainoastaan vastuu velkakirjojen mahdollisen lunastuksen muodossa on 'Damokleen miekkana' mahdollisena kurinpitotoimena odottamassa. Yritysten ja julkisen sektorin kautta tapahtuvat investoinnit toimivat eri tavalla - siksi määrällisen elvytyksen jakaminen julkisen sektorin, valtion ja kuntien tehtäviin olisi toiminut tehokkaammin ja tuottanut valtavasti tuloksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti