keskiviikko 24. kesäkuuta 2020

Finanssitalouden rikkaruohoja

Tässä Veikko Räntilän kirjoitus pääoma-, sijoitus- ja omistusrahastoista ja muista johdannaisiin perustuvista  "finanssitalouden rikkaruohoista". 

Yritysvoittojen runsaus on  luonut maailmaan niin paljon rahaa, että sen turvin on syntynyt  mitä erilaisempia varallisuuskohteiden  hallinnointia ja  sijoittamista harjoittavia liiketoimintoja. Suoranaista rahaa sijoitetaan erilaisiin pääoma-, sijoitus- ja omistusrahastoihin tai johdannaisten  hallintaan kiinteistövarallisuudesta puhumattakaan.  Suurimmissa saattaa olla kymmenien miljardien eurojen pääomat. Sen lisäksi  toimialaan kuuluvat ns. investointipankit.   Pimco, Blackrock ja Aramco edustavat kärkeä, näistä muutamia mainitakseni.  Viimemainittu on Saudi-Arabian hallitsijasuvun  omistama ja sen pääomat ovat useita satoja miljardeja  euroja. USA:ssa ja  Englannissa syntyi  1980-luvulla  riskipääoman sijoitusyhtiöitä. Samanlaisia syntyi  lähes samanaikaisesti Ruotsissa.  Ruotsissa on asiasta Carolina Neurathin ja  Jan Almgrenin  julkaisu muutaman vuoden takaa. Suomesta ei tiettävästi ole alaa koskevaa yhtenäistä kuvausta.

Suurimmat riskipääomasijoitusyhtiöt tai riskkapitalistbolagen kuten  niitä ruotsiksi nimitetään -  ovat EQT, Nordic Kapital, Altor ja IK. Niiden yhteinen sijoituspääoma oli  vuonna  2014 yli 3 mrd euroa, koostuen  30 rahastosta ja vastaten  noin kolmannesta  Ruotsin  valtion budjetista. Niihin  sijoittavat rikkaat yksityishenkilöt ja instituutiot kuten  eläkerahastot ja amerikkalaiset yliopistojen ylläpitosäätiöt. Niiden liiketoimintamalli on houkutella sijoittajia panemaan rahansa  näiden  yhtiöiden rahastoihin, joita sitten yhtiön omistajat ja johto sijoittavat yritysten ostoon. Ostetut yritykset järjestellään uusiksi, ne pilkotaan ja fuusioidaan, niiden  varallisuus imetään uusille omistajille. Ne kuormataan velalla, jolle pannaan korkea korko, jota maksetaan uusille omistajille. Nämä uudet omistajat ovat veroparatiiseissa Englannin kanaalin saarilla kuten Jerseyllä tai Guernseyllä tai  Caribialla  Neitsytsaarilla. Kun yritykset on imetty kuiviin, ne myydään muutaman vuoden päästä elleivät ne sitä ennen ole ajautuneet konkurssiin. Yrityksiin ei juurikaan sijoiteta varoja, sen kehitystä pidemmällä aikavälillä ei turvata. Vanha konekanta käytetään loppuun, henkilöstöä irtisanotaan ja työtahtia kiristetään.  Toinen tulonlähde  omistajille ovat sijoittajien kiinteät  palkkiomaksut sijoittamistaan sijoituspääomistaan vaihdellen 1,5 -2 %:n välillä.  Kolmesta miljardista se on  jo 60 miljoonaa euroa. Rahastojen säännöt sanova,t että kun  tuotot ylittävät tietyn tason,  voitot jaetaan enemmistöisesti  rahastojen omistajille, ei sijoittajille. Tästä on tullut parhaimmillaan toinen mokoma tuottoa omistajille. Omistajat eivät riskeeraa mitään. Riski otetaan sijoittajien rahoilla.  On myös tapauksia, joissa  ostetun yrityksen konkurssiin menon aikana johto ja omistajat ottavat 80 miljoonan euron bonukset.

Riskipääomasijoitusyhtiöt yhtiöt eroavat ”venture capital”- yhtiöistä, jotka sijoittavat alkaviin yrityksiin turvatakseen niiden toiminnan. Niistä etsitään kultamunia, jotka voisivat jatkossa tuottaa korkoa sijoitetulle pääomalle. Näidenkään toimintamalliin ei kuulu sitoutunut omistajuus. Kun herkut on nautittu, omistukset myydään. Ruotsalaisten   pääomasijoittajien omien lausumien mukaan1990-luvulla  ei tarvinnut olla Einstein tehdäkseen rahaa, sijoittajat saattoivat saada rahansa takaisin  4-5 kertaisina muutamassa vuodessa. Samaan aikaan rahastojen pääomat kasvoivat puolesta miljardista kruunusta  30 mrd:iin kruunuun. Se oli todellista kasinokapitalismia.

Tällainen  liiketoiminta ei luo mitään arvoa. Sen voitot perustuvat yritysten osto- ja myyntihintojen eroon ja kysymys on  spekulaatiosta. Myytävän yrityksen  varat ja taloudellinen tila voivat olla jopa huonompia kuin ostetun. Toiminta  alkoi  Ruotsista mutta nyt se on Euroopan laajuista.  Omistetut yritykset ovat  teollisuusyrityksistä  hotelleihin  ja viimevuosina julkisten palvelusten yksityistäminen on tarjonnut  uuden toimialan  näiden käyttöön. Hoito, hoiva ja koulut ovat olleet keskeisiä. Ruotsissa on laaja  ns. vapaakoulujen ryhmä, joiden ostoja riskipääomayhtiöt ovat tehneet. Neljä suurinta vapaakouluyhtiötä ovat  näiden  sijoittajatahojen  omistuksessa. Pekästään suurimmassa kouluyhtiö  Akademediassa on  50 000 oppilasta.  Hoivan puolella  Attendo on  samaan ryhmään kuuluva samoin kuin aiemmin skandaaleissa ryvettynyt  Carema.  Päivähoidon firma  Touhula kuului  EQT:n omistukseen kuulunut. EQT taas on Wallenbergin suvun hallitsema. Touhulan päivikodeista lakkautettiin viranomaisarvioin  lähes 50. Touhula kuvaa toisaalta myös itse riskipääomasijoittamista. Se on  nopeaa touhumista tuloksen repimiseksi milloin  huonojen toimitilojen, epäpätevien hoitajien, liian vähäisen henkilökunnan, puuttellisten tarvikkeiden ja ja kaikein kaikkiaan  lapsen selkänahasta.

Ruotsin  EK:n mukaan  suurehkon  konsernin  toimitusjohtaja  ansaitsi 2014 noin 200 000 euroa vuodessa. Ruotsin  riskipääomasijoittajayhtiöiden toimitusjohtajat/omistajat ovat ansainneet vuosina 2010-2012  4-30 milj. euroa vuodessa. Nämä ovat virallisia tietoja. Toiminta on veroparatiiseissa juuri sen takia, että se voi toimia salaisesti. Nämä omistusjärjerjestelyt mahdollistavat salaiset liiketoimet ja rahansiirrot sekä kätkemiset. On syytä olettaa todellisten lukujen olevan huomattavastikin  poikkeavia. Toimitusjohtajat maksavat tuloistaan  pääomaveroa 25 % ansiotuloveron ollessa  58 %. Tästä käytiin  kiistaa verohallituksen kanssa ja  verohallitus hävisi jutun.   Juridiset argumentit  päätöksessä vaikuttivat  tarkoitushakuisilta.  Riita oli nimenomaan pääomasijoittajayhtiöiden johdon saamista lisäpalkkioista, kun rahaston tuotot ylittivät sovitun tason.  Toisaalta  tulojen pääomatuloksi määrittely tarkoitti sitä, että omilla ansioilla  näihin tuottoihin ei ollut mitään osuutta. Ne olivat tuulen tuomia rahoja.

Riskipääomasijoittajyhtiöiden perustajien tarinat ovat sinäsä mielenkiintoisia ja nimienkin  tunteminen on joskus paikallaan. Todetaan tässä  suurimpien omistajien nimet: Conni Jonsson, Harald Mix,  Bjorn Saven ja Robert Andreen.
On paikallaan kysyä, mitä nyt ajattelevat ne poliitikot, jotka  ovat olleet päästämässä  näitä yhtiöitä  hyvinvointipalvelujen alueelle. Ovatko he edes ymmärtäneet näiden  ansaintalogiikkaa.  Onko  ihmisen hoivan, hoidon ja koulutuksen  alueella liiketoiminta perusteltua. Kun hoivaa ja hoitoa vaadittiin yksityistettäväksi, perusteltiin sitä yksityisten yritysten tehokkuudella, millä taas nähtiin yhteys kilpailuun ja siinä jopa joskus syntyviin konkursseihin. Sijoitustoiminan riskiä pidettiin luonnollisena asiana, Kuitenkin yhteiskunnassa  hoivan, hoidon ja koulutuksen tarve on jatkuva eikä  näitä toimintoja voi altistaa kannattavuusriskille, synyipä se mistä tahansa. Eihän  nämä toiminnot voi katketa ja päättyä. Ruotsi sosialidemokraattien pitkään hallitsemana   valtiona on avannut ovet  tälle toiminnalle.  Sosialidemokraattien entinen puheenjohtaja Göran Persson ja yksi hänen ministereistäänkin ovat siirtyneet pääomasijoittajien palvelukseen. Pyydettäessä  he eivät olleet halukkaita antamaan haastattelua aiheesta. Kukaan ei ole uskottavasti osoittanut, että yksityisen liiketoiminnan tulo olisi tuonut kustannussäästöjä, kuten tämän alalle pääsyä perusteltiin. Aihetta ei edes tutkita. Kaikki toimii  poliittisen tarkoituksenmukaisuuden perusteella. Tulos on saavutettu . Hyvinvointipalveluita on yksityistetty eikä näitä firmoja sieltä pois ajeta. Poliittinen ongelma  on,  miten niitä voidaan säädellä paremmin. Miten varmistetaan laatu?  Niin kauan kuin riskipääomayhtiöiden liiketoimintamalli on se, mikä se on, ongelmat jatkuvat.

Yhtiöt ovat herkkiä haistamaan rahaa. Ne hakeutuvat nykyään kauneudenhoidon, hammashoidon, eläinlääkinnän ja  eläinten hoidon ja ruokinnan alueiden  yritysten ostoihin. Ne ostavat vammaisten ja kehitysvammaisten ja yksin maahan muuttaneiden lasten ja nuorten  hoivakotitoiminnan yrityksiä lisääntyvästi.

Suomessa  samat virtaukset  jatkuvat. Yhtenäisen kuvan saaminen on vaikeaa. Asiaa  ei näytetä pitävän  ongelmana.  Julkista rahaa pumpataan  spekulatiivisiin   liiketoimintoihin ja vaarannetaan hoivan ja  hoidon  kohtalo.  Suomessa sentään koulut on vielä pystytty pitämään julkisina. Yliopistot sitä vastoin ovat jo yksityisiä säätiöyliopistoja, joissa elinkeinoelämän edustajilla on hallinnossa enemmistö. Yhä useampi profesuuri on ostettu, eri elinkeinoelämän toimialajärjestöt ja suuret säätiöt rahoittavat ns työelämäprofessorien oppituolien perustamisen. Jatkossa ne hoidetaan julkisin varoin.


Tampereella 22.6.2020

 Veikko Räntilä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti