sunnuntai 25. lokakuuta 2020

Onko kansalaistottelemattomuus oikeutettua?

 


"Viimeisten vuosikymmenten aikana tätä maailman historiassa ainutlaatuisen hyvin toimivaa järjestelmää on alettu nakertaa erilaisin perustein – oikeastaan verukkein – jotka liittyvät vähemmän demokraattisen päätöksentekojärjestelmän väitettyihin tehokkuus- ja muihin hyötyihin. Niiden lisäksi toistuu ajatus siitä, kuinka keskitetymmät ja hierarkkisemmat päätöksentekomallit tuottavat kokonaisuuden ”yleisen edun” kannalta parempia lopputuloksia kuin kansalaisten (tai yhteisön jäsenten) laajaan osallistumiseen perustuvat mallit.


Olemme tulleet hyvin paradoksaaliseen tilanteeseen, jossa aito ja perusteltu huoli maailman tilasta ja selviin ryhmäkohtaisiin intresseihin pohjautuva näkemys päätöksenteon tehokkuudesta johtavat samaan lopputulokseen: kritiikkiin edustuksellisesta demokratiaa ja oikeusvaltiota kohtaan.


Jukka Kekkonen ja Karel Kekkonen"



Reino Seppänen:

"Reino Seppänen

Aivan. Voidaan ajatella myös, että kansalaistottelemattomuuskin on yksi on elementti demokratiassa. Edellytyksellä, että kannetaan myös lain sälyttämä vastuu. Historiasta löytyy lukuisia esimerkkejä siitä kuinka lain rikkominen kansalaistottelemattomuutena onkin nostettu uudessa poliittisessa tilanteessa hyveeksi."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti