perjantai 9. lokakuuta 2020

Uusi eurooppalainen Bauhaus

 JACQUES DELORS INSTITUUTTI UUTISKIRJE LOKAKUU 2020

PÄÄKIRJOITUS


Uusi eurooppalainen Bauhaus


Kysymys on ulottuvuudesta, joka jäi huomaamatta Ursula von der Leyenin merkittävässä unionin tilaa koskevassa puheessa. Komission puheenjohtaja ilmoitti perustavansa "uuden eurooppalaisen Bauhausin": "luonteeltaan yhteistila, jossa arkkitehdit, taiteilijat, opiskelijat, insinöörit, suunnittelijat työskentelevät yhdessä". EU: n vihreään sopimukseen, joka hänen puheensa oli tarkoitus asettaa uudelleen EU: n asialistan kärkeen. Siihen tulisi liittyä tämä kaupunkisuunnittelun kulttuurinen ulottuvuus. 


Bauhaus-liikkeen tunnistamiseksi on luultavasti välttämätöntä tuntea saksalaista kulttuuria; loistava ja lyhytaikainen arkkitehtuuri- ja muotoilukoulu, joka hallitsi Weimarin tasavaltaa ennen kuin natsit pitivät sen taidetta "rappeutuneena". Komission konkreettinen hanke on edelleen hyvin epäselvä, mutta viittaus on merkityksellinen Euroopalle ainakin viidestä syystä.


Ensinnäkin Bauhausin henki on synonyymi tieteidenvälisyydelle . Myyttinä tullut koulu sai taiteilijat ja käsityöläiset toimimaan yhdessä ilman hierarkiaa taiteen ja tekniikan välillä. Euroopan talouden elpyminen vaatii laajaa yhteistyötä viranomaisten kaikilla tasoilla ja eri hankkeiden välillä saman projektin ympärillä. Tavoitteena ei ole ripotella asioita erilaisiin siiloihin, vaan työskennellä yhdessä, kukin osallistumalla tuomalla oman kivensä yhteiseen rakennukseen.


Bauhaus viittaa myös tiettyyn säästäväisyyteen. Ei niissä valtioissa, jotka ovat suunnitelleet Euroopan unionin budjettikehystä, joka on vielä viimeistelyvaiheessa, vaan alkuperäisessä mielessä. Bauhaus on minimalistinen. Siinä on raitista eleganssia, riisuttu tyyli. Se perustuu materiaalien kierrätykseen. Sen käytännöt voivat epäilemättä innostaa ja edesauttaa eurooppalaisen vihreän sopimuksen toteuttamista.      


Bauhausilla on myös sosiaalinen tarkoitus. Sen suunnittelun oli tarkoitus olla mahdollisimman monien ihmisten saatavilla, lähestymistapa, joka myöhemmin vaikutti  Terence Conraniin. Euroopan elpymisen kiireellisestä haasteesta on nopeasti  hyötyä kaikille, kun kasvava työttömyys pyyhkäisee kaikkialle Eurooppaan.


Saksalainen koulu tunnettiin myös luovuudestaan. Sellainen luovuus, jonka unionin on osoitettava yhtä kiireisenä ja arvaamattomana aikana kuin pandemia, ilmastonmuutos tai jokin kansainvälinen häiriö. Tavat työskennellä, olla liikkuvia ja pitää asiaa lämpimänä ovat muuttumassa radikaalisti ja edellyttävät innovatiivisia ratkaisuja ja tukea tutkimuselle.    


Samalla Bauhaus on identiteetin kantaja. Sen rakennukset ja esineet ovat tunnistettavissa ensi silmäyksellä. Sen suunnittelijat piirsivät uusia muotoja vanhoista, uudestaan ​​esivanhempien käytännöistä. Aikana, jolloin kulttuurinen epävarmuus huolestuttaa kokonaisia ​​väestöryhmiä Euroopassa, Euroopan väestö voi hyödyntää omaa tapaansa elvyttää talouttaan ja luoda uusia yrityksiä itsensä puolustamiseksi maailmassa ja tulla tunnistettavammaksi.


Emme tiedä, onko Bauhausin henki tarttunut Berlaymontin 13. kerrokseen (komission päämajan presidentin toimisto), mutta se voi olla inspiraatio aikamme Euroopalle.


Sébastien Maillard,

Jacques Delors -instituutin johtaja

2 kommenttia:

  1. Mielenkiinyoisia ajankohtaiskatsauksia. Kiitos Ilpo.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Bauhaus-konsepti Euroopan Komission puheenjohtyajan Ursula von der Layenin ilmaisemana on käsittääkseni keskieurooppalainen, konservatiivien ja ehkä kulttuuriväen vaalima näkemys hyvinvointivaltiosta. Hallinnollisesti se ei määrittele suhdettaan kansanvaltaan, kuten pohjoismainen hyvinvointivaltio on perinteisesti tehnyt. Uskoisin että on mahdollista nivoa tämä hieno lähestymistapa yhteen vahvan hyvinvointivaltion kanssa...

      Poista