sunnuntai 25. lokakuuta 2020

Chilen ja Bolivian kokemuksia uusliberalismista

 BOLIVIAN vaaliviranomaiset ovat vahvistaneet viime viikonlopun presidentinvaaleissa alustavasti eniten ääniä saaneen Luis Arcen voiton, kertoo uutistoimisto AFP.


Arce kuuluu Movimiento al Socialismo -puolueeseen (MAS).


Perjantaina julkaistujen virallisten tulosten mukaan Arce sai yhteensä 55 prosenttia äänistä. Boliviassa vaalien voittoon ensimmäisellä kierroksella tarvitaan vähintään 40 prosenttia äänistä.


”Hyväksyn tämän mandaatin suurella nöyryydellä. Nyt haasteenamme on rakentaa maa uudelleen, palauttaa tasapaino ja toivo”, Arce kirjoitti Twitter-tilillään.


___


Bolivialaiset haluavat sosialisminsa takaisin – Vallasta kammetun presidentin Evo Moralesin puolue palaa maan johtoon

Evo Morales on vetänyt sosialistipuolue MAS:n vaalikampanjaa Argentiinasta ahkerilla mediaesiintymisillä. Erityisesti alkuperäiskansojen edustajat ja ammattiliitot kannattavat häntä yhä laajasti.


Sara Vainio HS

19.10. 16:29

BOLIVIAN pitkäaikaisen presidentin Evo Moralesin putoaminen vallasta maanpakoon oli viime vuonna iso uutinen. Näytti siltä, että yksi Latinalaisen Amerikan viimeisistä ja pitkäikäisimmistä sosialistijohtajista oli tullut poliittisesti tiensä päähän.


Alkujaan supersuosittu Morales oli ensimmäinen Boliviassa presidentiksi noussut alkuperäiskansan edustaja. Kokanviljelijöiden yhdistyksen perustaja ajoi läpi useita luonnonvarojen kansallistamishankkeita.


Aikaa uudistuksiin oli runsaasti, sillä Morales jatkoi lain salliman yhden presidenttikautensa jälkeen maan johdossa ajamalla muutoksia perustuslakiin vahvan kannatuksen ja syömälakon avulla.


Viimeisen vilpillisenä pidetyn vaalivoiton jälkeen maassa puhkesivat laajat protestit ja armeija näytti Moralesille ovea. Presidentti irtisanoutui ja lähti maanpakoon.


NYT kansa näyttää kutsuneen Moralesin takaisin.



____


Julkaistu: 24.10. 14:19

CHILEN kansannousussa on pohjimmiltaan kyse juuri luokkataistelusta, sanoo myös Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja ja Etelä-Amerikkaan erikoistunut tutkija Mikael Wigell. Tulilinjalla näyttää olevan koko Chilen valtiojohto ja uusliberaali talousjärjestelmä.


”Kysymyshän on kapinasta eliittivaltaa vastaan”, Wigell toteaa.


Vaikka Santiagon keskustan paremman väen alueet näyttävät ostoskeskuksineen ja pilvenpiirtäjineen Euroopan kaupungeilta, todellisuus niiden taustalla on jakautunut jyrkästi kahtia.


Eliitti on satumaisen rikasta, he voivat tehdä rahoillaan melkein mitä vain, Wigell kuvaa. Köyhillä ei ole varaa edes kunnolliseen terveydenhuoltoon.


Ääripäillä on hyvin vähän tekemistä keskenään.


___


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti